2018. április 23., hétfő - Béla
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Témák ››  Környezetvédelem ››  olajszennyezés
31 találat
 
A hajóroncsok károsítják a víz alatti ökológiai rendszereket
A hajók számára a Dél-kínai-, a Földközi- és az Északi-tenger vizei a legveszélyesebbek egy új tanulmány szerint, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy az erősödő forgalom és a szaporodó hajóroncsok már riasztó mértékben károsítják az ökológiailag roppant fontos víz alatti térségeket.
2013.06.11. 11:11
 
Éleződő versenyfutás az Arktisz alatti ásványkincsekért
A globális fölmelegedés egyik következményeként gyorsuló ütemben olvad az Északi-sarkvidék jégpáncélja, megkönnyítve a mélyben rejlő ásványkincsek elérését és kiaknázását. Az Arktisszal határos öt állam évek óta vitázik arról, kihez tartozik az Északi-sark. A tét nem kevesebb, mint irdatlan kőolaj- és földgázkészletek, értékes érclelőhelyek birtoklása, valamint a jövő hajózási útvonalainak ellenőrzése.
2012.07.23. 18:00
 
Felkészültek a dunai olajszennyezés miatti esetleges beavatkozásra a magyar szakemberek
Folyamatosan figyelik a Dunán az olajszennyezés esetleges megjelenését és felkészültek a beavatkozásra - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t annak kapcsán, hogy reggel a pozsonyi téli kikötő területén mintegy 17 ezer liter gázolaj került a Dunába.
2012.06.12. 16:29
 
OKF: a Duna magyarországi szakaszán nem észlelték az olajszennyezést
Jelenleg nem észlelhető a Duna magyarországi szakaszán az a gázolaj, amely Pozsonynál ömlött a folyóba, szennyezést okozva - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel kedden délután.
2012.06.12. 15:16
 
Távérzékelési ENSZ hivatal a gyöngyösi főiskolán
Úgynevezett hiperspektrális távérzékelési technikával készülő műholdas és légi felvételeket elemző ENSZ hivatal, laboratórium nyílik februárban a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán - tájékoztatta kedden az MTI-t az intézmény médiareferense.
2012.01.31. 13:39
 
 
Kritikus szakaszba lépett a skóciai olajszennyezés megfékezése
Kritikus szakaszába lépett a szivárgás megfékezése a Shell skóciai fúrótornyánál, ahol eddig becslések szerint 218 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe.
2011.08.18. 13:14
 
 
Szigorúbban ellenőriztetné a balatoni hajóforgalmat az LMP
Hiába tiltja kormányrendelet, jogszabályi kiskapuk miatt motoros hajók is közlekednek a Balatonon - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Szilágyi Péter országgyűlési képviselő. Az LMP azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy szigorítsák az ellenőrzéseket a tavon.
2011.07.20. 11:58
 
 
Az Obama-kormány túl derűlátó volt a BP-kút ügyét vizsgáló bizottság szerint
Az Obama-kormányzat túlságosan optimista volt azzal kapcsolatban, hogy a BP képes lesz úrrá lenni a Mexikói-öbölben áprilisban bekövetkezett fúróplatform-baleset következményein - állapította meg szerdán a katasztrófa okait vizsgáló bizottság. Az amerikai elnök által felállított testület szerint a Fehér Ház megakadályozta, hogy közreadják az olajszennyezés mértékének a legrosszabb esetre vonatkozó kormányzati becsléseit, amelyek pedig gyorsabb cselekvésre késztethették volna mind az olajtársaságot, mind a hatóságokat.
2010.10.07. 07:15
 
 
Az amerikai kormány ötmilliárd dollár kártérítést is igényelhet a BP-től
Az amerikai kormány több mint ötmilliárd dollár - kiömlött hordónként 1100 dollár - kártérítést is igényelhet az olajipari óriás BP-től a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanása miatti környezeti katasztrófa kapcsán. Az amerikai igazságügyi tárca kedden nyújtotta be Carl Barbier szövetségi bíróhoz - aki New Orleansban a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés dossziéit kezeli - a kormány "érdeknyilatkozatát", amely a vízszennyezés ellen 1990-ben elfogadott törvény alapján lát lehetőséget kártérítésre kötelezni a BP-t.
2010.09.15. 09:00
 
 
Eloltották a felrobbant fúrótoronyot a Mexikói-öbölben
A korábbi hírekkel ellentétben nem okozott olajszennyezést az a robbanás, amely helyi idő szerint csütörtökön történt egy újabb tengeri olajfúró torony talapzatán a Mexikói-öbölben. A Mariner Energy fúrótalapzatán bekövetkezett robbanás következtében 13 ember a tengerbe zuhant, de kimentették őket. Személyi sérülés nem történt. A parti őrség közölte, hogy a detonáció által okozott tüzet eloltották. Egyben cáfolta azt a korábbi értesülést, amely szerint a baleset helyszínén mintegy másfél kilométer hosszú, száz méter széles olajfolt keletkezett volna.
2010.09.03. 07:30
 
 
Kosaras szupersztárokkal játszott Obama
Kobe Bryant, LeBron James és a veterán Earvin "Magic" Johnson: a kosarasok álomcsapatával játszott Barack Obama amerikai elnök sebesült katonák szórakoztatására. Obama két és fél órán át hódolt kedvenc sportjának vasárnap a washingtoni Fehér Háztól rövid autóútra lévő Fort McNair katonai komplexum tornacsarnokában. Összesen 16 játékos és visszavonult kosaras, profi és egyetemista kapcsolódott be a játékba, köztük Maya Moore, aki kétszer nyert bajnokságot a Connecticuti Egyetem Huskies csapatával. A lelátón harc közben megsebesült katonák, a Fehér Ház mentori programjának résztvevői élvezték a sztárparádét.
2010.08.09. 12:45
 
 
Képes lehet regenerálódni a Mexikói-öböl
Habár a jelenlegi olajszennyezés nagy traumát okozott a Mexikói-öbölben, a kutatók bíznak az ökoszisztéma rugalmasságában. Az amerikai kormány pedig arról számolt be, hogy 200 millió liter kivételével a BP Deepwater Horizon kútjából kiszivárgott összes olaj eltűnt a helyszínről. A három hónap alatt kijutott 650 millió liter olaj csaknem fele természetes folyamatoknak köszönhetően bomlott fel, párolgott el, illetve oldódott fel. Tisztítás révén az összmennyiség alig egynegyedét sikerült eltávolítani. A kutat végül csütörtökön sikerült eltömíteni - írja a Yahoo hírportálja.
2010.08.08. 13:45
 
 
Eltűnt a mexikói-öbölbeli olajszennyezés zöme
A BP Mexikói-öbölben felrobbant olajfúrótornya helyén kiömlött olaj háromnegyede már eltűnt, s nem szennyezi a környezetet - állapították meg az Egyesült Államok kormányzatának dolgozó szakemberek. Carol Browner, a Fehér Ház energiaügyi tanácsadója egy szerdai tévéműsorban azt mondta, hogy a legújabb felmérések szerint az április 20-i szerencsétlenség után kiömlött olaj 75 százalékát részben sikerült begyűjteni, részben pedig elégett, elpárolgott, illetve lebomlott.
2010.08.04. 14:30
 
 
Olajkatasztrófa: még nincs végleges döntés a BP vezérigazgatójának sorsáról
Nem született hétfő délelőttig döntés Londonban a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófáért felelős BP vezérigazgatójának sorsáról. A brit sajtó vasárnap arról számolt be, hogy Tony Hayward 24 órán belül bejelentheti lemondását. A BP mindeddig nem bocsátkozott részletekbe, közlemény útján csak annyit tudatott, hogy Hayward a vezérigazgató, és élvezi a vállalat vezetésének teljes támogatását. Az ügyben a hétfői nap folyamán várható újabb fejlemény. Lapértesülések szerint Hayward - amennyiben úgy dönt, hogy távozik tisztségéből - 12 millió fontot kap.
2010.07.26. 11:45
 
 
Lecsendesedett a Mexikói-öblöt fenyegető Bonnie trópusi vihar
Lecsendesedett a Mexikói-öblöt fenyegető Bonnie trópusi vihar: az amerikai hurrikánközpont szombaton adta ki róla utolsó figyelmeztetését azzal, hogy immár nem fenyeget komoly vihar, a széllökések óránként félszáz kilométer sebességűre csillapodtak. A Bonnie trópusi vihar közeledése miatt pénteken még fel kellett függeszteni a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés felszámolását és a tönkrement olajkút végleges eldugaszolását célzó munkát, a hajóknak és a munkásoknak el kellett hagyniuk tengert. A Bonnie csütörtökön erősödött trópusi viharrá a Bahama-szigetek déli részén, majd amikor pénteken Florida fölé ért, zivatarrá gyengült.
2010.07.25. 08:30
 
 
A Bonnie miatt szüneteltetni kell a kárelhárítást a Mexikói-öbölben
A Bonnie trópusi vihar közeledése miatt fel kellett függeszteni a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés felszámolását és a tönkrement olajkút végleges eldugaszolását célzó munkát, a hajóknak és a munkásoknak el kellett hagyniuk a tengert. A Bonnie csütörtökön trópusi viharrá erősödött a Bahama-szigetek déli részén, majd amikor pénteken Florida fölé ért, ismét zivatarrá gyengült. Amikor szombaton elhagyja a félszigetet, valószínűleg ismét trópusi viharrá erősödik, és eljut az olajkitörés helyéig. Az olajkitörés végleges lezárására érdekében elkezdett mentesítő fúrás valószínűleg két napig szünetel.
2010.07.24. 08:45
 
 
Még mindig küzdenek az olajszennyezéssel a Mexikói-öbölben
Korántsem produkált tökéletes eredményeket a mexikói-öbölbeli olajszivárgást gátló új olajfogó berendezés nyomástesztje - közölte a szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka. Thad Allen nyugalmazott tengernagy szerint az olajfogó sapka nyomáspróbája során nem értek el olyan nyomásértéket, amely alapján ki lehetne zárni, hogy máshol szivárog az olajkút. Szakértők szerint két magyarázat lehetséges erre: a három hónapja tartó olajkitörés miatt kimerülőben van a tengerfenék alatti olajmező vagy a kút mélyén van olyan szivárgás, amelyről eddig nem tudtak - mondta Allen.
2010.07.17. 08:45
 
 
Elért minden mexikói-öbölbeli amerikai államot az olajszennyezés
Az olajszennyezés már elérte mind az öt mexikói-öbölbeli amerikai szövetségi államot; kátránydarabokat mosott partra a víz Texasban is - jelentette kedden az ABC News hírtelevízió. Elképzelhető, hogy a kátrányrögök egy hajóra ragadva jutottak el a legnyugatibb öböl menti államig, és nem a természetes áramlatok sodorták el odáig - mondta el a parti őrség egy tisztviselője. A Texasban talált kátránymennyiség elenyésző ahhoz a szennyezéshez képest, amely eddig beborította Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida állam egyes partszakaszait abban a katasztrófában, amelyet egy olajfúró platform két és fél hónappal ezelőtti felrobbanása váltott ki.
2010.07.06. 16:15
 
 
Szünetel a tengeren az olaj eltakarítása a Mexikói-öbölben
A viharos időjárás miatt egy hete nagyrészt szünetel az olajszennyezés eltakarítása a tengeren a Mexikói-öbölben és a fölöző hajóknak még napokig a kikötőkben kell vesztegelniük - hangzott el a CBS News hírcsatorna hétfői tudósításában. A tengerfelszíni olajfoltok eltávolítását csak Louisiana vizeinél lehetett végezni, a szennyezés által szintén érintett Alabama, Mississippi és Florida partjai előtt az erős szelek és a magas hullámok akadályozták a kárelhárítást. A kihajózás az Alex hurrikán által okozott rossz időjárás miatt vált lehetetlenné. Az országos meteorológiai központ előrejelzése szerint a hét közepéig folytatódik a műveleteket akadályozó kedvezőtlen időjárás.
2010.07.05. 16:30
 
 
A BP több mint 3 milliárd dollárt költött kárenyhítésre
A BP olajvállalat már több mint 3 milliárd dollárt költött a Mexikói-öbölben okozott olajszennyezés kárainak a felszámolására - jelentette be a londoni székhelyű olajcég hétfőn. A BP eddig összesen 3,12 milliárd dollárt fordított kárenyhítésre. Egy héttel korábban ez az összeg 2,65 milliárd dollár volt. A BP összesen 20 milliárd dollár hitelt vett fel pénzintézetektől június végén. Az összeget az olajkatasztrófa kárainak az enyhítésére fordítja. Azt, hogy a BP hitelt tervez felvenni, köztudott volt, de a piacok jóval kisebb összegre, 5 milliárd dollár körüli összegre számítottak. A BP tőzsdei piaci tőkeértéke mintegy a felére esett, 100 milliárd dollárral lett kisebb április vége óta.
2010.07.05. 14:45
 
 
Lecsapott az Alex, az idei hurrikánszezon első hurrikánja
Tovább erősödött és elérte a szárazföldet az Alex hurrikán csütörtökre virradóra - közölte az amerikai hurrikánmegfigyelő központ. A miami hurrikánmegfigyelő központ néhány órával korábban közölte, hogy az Alex hurrikán az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti 2-es fokozatúra erősödött csütörtökre virradóra, és az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon első hurrikánjában a szelek sebessége akkor megközelítette a 155 kilométer/órát. Az Alex elkerülte a Mexikói-öbölben lévő olajfoltot, de a hurrikán által felkorbácsolt hullámok újabb olajszennyezést sodortak a partokra. Mexikóban több mint négyezer embert evakuáltak. Obama elnök a szélvihar miatt szükségállapotot hirdetett ki Texas államban.
2010.07.01. 08:30
 
 
Ötvenmilliárd dollárt próbál felhajtani a BP az olajkatasztrófa költségeire
Ötvenmilliárd dollárt próbál felhajtani a BP olajtársaság a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa költségeire. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a cég igazgatótanácsa az elmúlt héten hagyta jóvá a "titkos tervet", annak érdekében, hogy a vállalatnak legyen elégséges készpénztartaléka a kártérítési igényekre. A terv emellett a piaci bizalom erősítését is szolgálja - áll a forrásokat nem említő lapértesülésben.
2010.06.20. 16:30
 
 
Obamát már kevesebb amerikai tartja hatékony vezetőnek
A Mexikói-öbölben történt mélytengeri olajszivárgás óta kevesebb amerikai választópolgár tartja Barack Obama elnököt hatékony vezetőnek - derült ki egy közvélemény-kutatásból. Obama hivatali elődje, George Bush népszerűsége hasonlóan csökkent a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után. Az Opinion Research Corporation cégnek a CNN hírtelevízió megbízásából készített, helyi idő szerint csütörtökön ismertetett felmérése szerint Obamát a válaszadók közel 53 százaléka tartja megbízható és hatékony vezetőnek. Ez az arány hét százalékponttal rosszabb a januárinál.
2010.06.18. 07:15
 
 
Obama bejelentette a 20 milliárdos kártérítési alap létrehozását
Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a BP brit olajvállalat beleegyezett egy 20 milliárd dolláros kártérítési alap felállításába a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa károsultjai számára. A brit társaság vezetőivel lezajlott találkozó után az amerikai elnök azt is közölte, hogy a BP 100 millió dolláros kárpótlási alapot hoz létre a munkanélkülivé vált olajipari munkások számára. Carl-Henric Svanberg, a BP elnöke bocsánatot kért az amerikai néptől az olajszennyezés okozta károkért, és közölte, hogy a cég helyrehozza a károkat. Azt is bejelentette, hogy a cég nem fizet osztalékot az olajszennyezés miatt.
2010.06.16. 21:15
 
 
Obama és a brit kormányfő telefonon tárgyalt az olajszennyezésről
Barack Obama amerikai elnök szombaton telefonon közölte a brit kormányfővel, hogy "nem fűződik érdeke" az olajszennyezésért felelős BP "ellehetetlenítéséhez". David Cameron brit kormányfő hivatala arról számolt be, hogy a két politikus 30 perces telefonbeszélgetést folytatott: biztosították egymást arról, hogy bíznak az országaik közötti kapcsolatok szilárdságában. A két vezető megvitatta a Mexikói-öbölből kiindult súlyos olajszennyezés okozta válságot, amelynek következményeit az Atlanti-óceán mindkét felén érzik, részben a közvélemény, részben a politika oldaláról rájuk nehezedő nyomás súlya alatt.
2010.06.12. 20:00
 
 
Összeütközött egy olajszállító egy teherhajóval a szingapúri partoknál
Összeütközött egy olajszállító és egy teherhajó kedden Szingapúr és Malajzia között, a baleset következtében mintegy 2000 tonna olaj ömlött a tengerbe - közölték a két ország hatóságai. A baleset a Szingapúri-szorosban történt. A malajziai parti őrség parancsnoka elmondta, hogy a tartályhajó oldalán 10 méter széles nyílás keletkezett, és ezen keresztül került a vízbe az olaj. Esetleges sérültekről nem érkezett jelentés. A szingapúri hatóságok riasztották az olajszennyezések eltávolításával foglalkozó vállalatokat, hozzáláttak a károk felszámolásához, és értesítették a balesetről a malajziai és az indonéz hatóságokat.
2010.05.25. 09:30
 
 
A BP-nek eddig 350 millió dollárjába került az olajszennyezés
A British Petroleum (BP) brit olajtársaságnak eddig 350 millió dollárjába került a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa - jelentette be a vállalat. A végső összegről a cég nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de a szakértők egy része szerint elérheti akár az 1 milliárd dollárt. A vállalat Deepwater Horizon nevű olajfúró tornya április közepén süllyedt el, azóta folyamatosan nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból. A BP árfolyama 0,5 százalékos veszteségen állt a londoni értéktőzsde hétfő délelőtti kereskedésében.
2010.05.10. 14:15
 
 
Triplájára nőtt az olajfolt a Mexikói-öbölben egy nap alatt
Körülbelül egy nap leforgása alatt triplájára nőtt a Mexikói-öbölben kialakult olajfolt nagysága - állítja a miami egyetem egyik kutatója műholdfelvételek alapján. Hans Graber szerint a műholdakról gyűjtött felvételeken az látszik, hogy az olajfolt sokkal gyorsabban terjed, mint azt korábban gondolták. Helyi idő szerint csütörtökön készített műholdfelvételeken az olajszennyeződés közel 3000 négyzetkilométerre terjedt ki, de péntek estére már elérte a 9900 négyzetkilométert, vagyis több mint triplájára nőtt körülbelül egy nap alatt.
2010.05.02. 08:15
 
 
Ökológiai katasztrófa fenyeget Louisianában
A tengeri élővilág több száz faját, valamint a louisianai partvidékhez közeli szigeteken és a mocsárvidéken fészkelő vándormadarakat, pelikánokat és vidrákat fenyegeti leginkább a Mexikói-öbölben fúrótorony-robbanás miatt keletkezett olajszennyezés, amelynek nyúlványai csütörtökön elérték az Egyesült Államok déli partvidékét, a Mississipi folyó deltáját. Amerikai környezetvédelmi szakértők nem zárják ki, hogy a szennyezés okozta környezeti károk súlyosabbak lehetnek még az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófája okozta pusztulásnál is.
2010.04.30. 15:45
 
 
A BP a Pentagon segítségét kérte az olajszennyezés felszámolásához
Az amerikai védelmi minisztérium segítségét kérte a Mexikói-öbölben keletkezett olajszennyeződés felszámolásához a British Petroleum (BP) olajtársaság: a BP a hadsereg által használt távirányítású tengeri robotokat és képalkotó berendezéseket szeretne kapni - közölte a vállalat. A brit cég egyik tisztségviselője csütörtökön elmondta, hogy jobb minőségű berendezésekre lenne szüksége, mint amilyenek a kereskedelmi forgalomban kaphatóak. Az amerikai kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt a BP által üzemeltetett olajfúró torony.
2010.04.30. 07:45
 
 
Hatalmas olajszennyezés az Északi-tengeren
Több mint 3 ezer tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe szerdán - jelentették be a norvég hatóságok. A baleset akkor történt, amikor egy tengeri fúrótoronyról olajat pumpáltak egy olajszállító hajóra. Előzetes becslések szerint csaknem 4 ezer köbméter, vagyis több mint 3 ezer tonna olaj ömlött a tengerbe.
2007.12.13. 11:03
 
Első  Előző  [1]  Következő  Utolsó

bükkábrányi fák I energia I Energia és klíma kampány I fecskepusztulás I Föld napja I globális felmelegedés I GNO kampány I Greenpeace I hulladékégető I hulladékkezelés I illegális szemétbála I ivóvíz I Ivóvízhiány I klíma I környezetszennyezés I olajszennyezés I Őserdő I Rába szennyezés I Szelektív hulladékgyűjtés I szennyeződés I természet I természetvédelem I TUBES lokátorállomás I Vegyi kampány I vegyszer I zöldbűnözés I zöldek

Állás-munka I Autó-motor I Bank I Betegség I Bulvár I Egészségügy I Életmód I Ezotéria I Gazdaság I Környezetvédelem I Kultúra I Oktatás I Politika

 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML