2018. január 20., szombat - Sebestyén
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Témák ››  Gazdaság ››  gázválság
19 találat
 
A gáztárolók feltöltését követeli az MSZP
Az MSZP a gáztárolók feltöltését sürgeti és vizsgálatot követel, amiért a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van.
2013.11.18. 13:29
 
DK: a rezsicsökkentés áldozata lehet a gázbiztonság
A Demokratikus Koalíció szerint a kormány feláldozza a magyar gázellátás biztonságát a rezsicsökkentés kampányában azzal, hogy eladja a magyarországi tárolókban lévő párnagázt.
2013.11.18. 12:56
 
Új EU-szabályok léptek életbe a gázellátás garantálására
Új szabályok léptek életbe az Európai Unió tagországaiban csütörtökön a gázellátás biztonságos garantálására - emlékeztetett brüsszeli közleményében az Európai Bizottság. A tavaly téli ukrán-orosz gázválság tapasztalatain okulva az új szabályozás erősíteni igyekszik az ellátás megingásának megelőzését, illetve az esetleges válsághelyzetben alkalmazandó intézkedéseket. A változtatások egyebek között a gázhálózatok összeköttetésében próbálnak javulást elérni, ellenállóbbá tenni a hálózatokat az esetleges ingadozások ellen, és arra is biztatják az uniós tagországokat és az érintett vállalatokat, hogy hangolják össze kockázatfelmérési, megelőzési, illetve válságkezelési terveiket.
2010.12.02. 13:15
 
 
Magyarország támogatja Szerbia EU-felvételét
Magyarország változatlanul támogatja, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagjává váljon, a magyar Országgyűlés továbbra is segítséget ajánl a felkészülésben - erről biztosította Katona Béla, az Országgyűlés elnöke szerdán Belgrádban a szerb parlament elnökét. Katona Béla kétnapos szerbiai látogatásának kezdőnapján találkozott Slavica Djukic-Dejanoviccsal, majd Boris Tadic szerb államfővel. A két szerb politikus megerősítette, hogy kitartanak országuk EU-csatlakozása mellett. A két házelnök szót ejtett a nyugat-balkáni országoknak az Európai Unióhoz történő közeledéséről is, amelyet Magyarország változatlanul támogat.
2010.02.17. 20:15
 
 
A Gazprom nem vár újabb év eleji "gázháborút" Ukrajnával
Az orosz Gazprom nem vár újabb év eleji "gázháborút" Ukrajnával, miután 2009 elején tízéves alapmegállapodást írt alá az ukrán Naftogazzal, és az év folyamán ehhez kapcsolódó szerződésekben részletesen igyekeztek rendezni a 2010-es gázszállításokkal kapcsolatos konkrét kérdéseket. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője szerint - aki az Eho Moszkvi rádióadónak nyilatkozott - jó megállapodást kötöttek a Naftogazzal. Elmondta: a Gazprom felfüggesztette a 2009-es gázválsággal kapcsolatos keresetét a Naftogaz ellen, amelyet egy stockholmi bíróságon indított.
2009.12.31. 15:45
 
 
Kóka szerint újabb gázválság fenyegetheti Európát
Két hét múlva újabb gázválság fenyegetheti Európát, miután az orosz Gazprom elnöke karácsonykor a szállítások ismételt leállítását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a gazdasági nehézségekkel küszködő, elnökválasztás előtt álló Ukrajna január 11-ig nem teljesíti az Oroszországgal szemben fennálló fizetési kötelezettségeit - mondta szerdán az MTI-nek Kóka János. Az Országgyűlés Nabucco-vezetékkel foglalkozó bizottságának szabad demokrata elnöke az ilyen esetek elkerülése érdekében arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a Nabucco-beruházás európai programját, mert az már nem szenvedhet további csúszást.
2009.12.30. 13:45
 
 
Felkészült a télre az E.On földgázkereskedő
A legnagyobb magyarországi földgázkereskedő, az E.On Földgáz Trade, valamint a legnagyobb hazai földgáztároló vállalkozása, az E.On Földgáz Storage a törvényi előírásoknak megfelelően felkészült arra, hogy biztosítsa ügyfele és rajtuk keresztül az ország túlnyomó részének téli földgázellátását - írja a Világgazdaság keddi száma. A Magyar Energia Hivatal által meghatározott keretszámok alapján a társaságok szakemberei meghatározták, mennyi földgázra van szükség a tárolókban ahhoz, hogy akár szélsőségesen hideg időben, vagy az importforrások időleges, akár egy hónapig tartó elapadása esetén ki lehessen elégíteni az igényeket.
2009.12.15. 09:00
 
 
Magyarországon biztos lesz a gázellátás egy újabb gázválság esetén is
Az, hogy lesz-e orosz-ukrán gázválság, Moszkvában dől el, várhatóan az ukrán elnökválasztás, 2010 január közepe után, de Magyarország ellátása a magyar gáztárolókból biztos lesz - mondták szakértők az Országgyűlés Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát elősegítő eseti bizottság ülésén kedden Budapesten. Bayer Mihály magyar Nabucco nagykövet egy esetleges válságot kevéssé valószínűsít azért, mert szerinte Oroszország számára minden dollár számít a gazdasági válságban mérséklődő gázfogyasztás miatt.
2009.09.29. 16:07
 
 
Újabb gázválságtól tart a Gazprom vezérigazgató-helyettese
A bizonytalan ukrajnai földgáztárolási helyzet miatt újabb gázválság alakulhat ki az orosz Gazprom energetikai konszern vezérigazgató-helyettese szerint. Alekszandr Medvegyev elmondta: a januári krízist lezáró orosz-ukrán szerződés ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben nem lesznek szállítási nehézségek. "Nagy a kockázata egy újabb válságnak" - nyilatkozta Medvegyev a Focus című német hírmagazinnak. A Gazprom exportjáért felelős 53 éves menedzser szerint nem csupán a gazdasági válságban megrendült Ukrajna fizetőképessége jelenthet gondot. Az esetleges rendezetlen számlák mellett van egy technikai jellegű probléma is; nincsen elég gáz az ukrajnai tározókban.
2009.07.05. 14:10
 
Barroso és kilenc EU-biztos Moszkvában tárgyal
Dmitrij Medvegyev elnökkel és Vlagyimir Putyin kormányfővel tárgyal pénteken Moszkvában az Európai Unió Bizottságának küldöttsége. José Manuel Barroso bizottsági elnököt elkíséri az orosz fővárosba kilenc uniós biztos is. Hasonló körben legutóbb három éve találkozott Oroszország és az EU vezetése, s az európai gázszállítások leállításához vezető januári orosz-ukrán gázháború óta ez lesz az első csúcsszintű személyes találkozás. Medvegyev elnök a kétoldalú kapcsolatok helyzete mellett az új európai biztonsági architektúra kiépítésével összefüggő kérdéseket is meg akar vitatni az EU vezetőivel.
2009.02.06. 10:54
 
Ukrán államfő: "rossz a gázügylet, de betartjuk"
Ukrajna rossznak tartja az Oroszországgal kötött földgázügyletet, amely lehetővé tette az európai gázszállítások felújítását, de maradéktalanul betartja a szerződést, mondta a szerdai Financial Timesnak az ukrán elnök, aki szerint hazája nem lopott az Európának szánt orosz földgázból. Viktor Juscsenko a londoni üzleti napilapnak kijelentette: Ukrajna nincs megelégedve a válság lezárására múlt héten hozott döntésekkel, "ez egy rossz alku". Az államfő ugyanakkor "határozottan és világosan" kijelentette: Ukrajna a megállapodást olyan felelősségvállalásnak tekinti, amelyet nem fog megszegni. - Partnereinknek nincs többé okuk arra, hogy emiatt fájjon a fejük - mondta.
2009.01.28. 12:55
 
 
Negyedmilliárd eurót javasol Brüsszel a Nabuccóra
Hivatalosan javasolta az Európai Bizottság szerdán, hogy a gazdaságélénkítési program keretében az Európai Unió támogassa 250 millió euróval a Nabucco gázvezeték építését. A testület szokásos heti ülésén született döntés szerint 30 millió euróval támogatná Brüsszel a Románia és Magyarország közti gáz-összeköttetést, 25 millió euróval pedig a Nagykürtös (Velky Krtis) és Balassagyarmat közti szlovák-magyar vezetéket is. A brüsszeli bizottság összesen 5 milliárd eurónyi pluszbefektetésre tett javaslatot, túlnyomórészt az energia és a távközlés területén. A gázellátórendszerek összeköttetésére a testület összesen egymilliárd eurót fordítana a 27 tagállamban, a projektek valamennyi tagországot érintik.
2009.01.28. 12:30
 
 
Gyurcsány: közösségi forrásból kellene elkezdeni a Nabucco építését
Gyurcsány Ferenc szerint ha a Nabucco megépítése nem pusztán üzleti kérdés, hanem Európa függetlenségének egyik fontos záloga is egyben, akkor a finanszírozása sem csak puszta üzlet. A miniszterelnök egy hétfői sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: ezt az ellentmondást úgy lehet feloldani, hogy a gázvezeték megépítésének első szakaszában alapvetően közösségi forrásokat használnak fel: uniós forrásokat, uniós háttérrel rendelkező nagy fejlesztési intézetek forrásait, valamint nemzeti forrást. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint ezzel át lehet hidalni azt a rengeteg kockázatot, amely a Nabuccóval kapcsolatban eddig felmerült, és amelyeket a magánbefektetők nem fognak felvállalni.
2009.01.26. 13:56
 
 
A Gazprom megvizsgálja Bulgária és Szlovákia kártalanítási igényét
Vis maiorra hivatkozott az orosz-ukrán gázvita folytán elmaradt szállítások miatti kártérítési igényekkel kapcsolatban Alekszandr Medvegyev, az orosz Gazprom gázvállalat vezérigazgató-helyettese, pénteken Szófiában és Pozsonyban. Medvegyev mindkét fővárosban Ukrajnát tette felelőssé az orosz gázszállítások leállása miatt. A Gazprom megvizsgálja Bulgária kártalanítási igényét a január első felében elmaradt gázszállítás miatt - mondta Medvegyev Szófiában. Bulgária vagy közvetlen pénzbeli kártalanítást szeretne a gázhiány miatt leállásra kényszerült vállalatok számára, vagy pedig az elmaradt gázszállítmányok pótlását kéri, kedvezményes áron - mondta Petar Dimitrov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter.
2009.01.23. 19:58
 
 
Moszkvában szombaton megpróbálják megoldani a gázválságot
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szombaton ukrán kollégájával, Julija Timosenkóval tárgyal az ukrán gázellátást 2009-re biztosítani hivatott kétoldalú szerződésről, és egy sebtében összehívott nemzetközi csúcsértekezlet az orosz gáz Ukrajnán át Európába való szállításának felújítását próbálja megoldani. Timosenko pénteken közölte, hogy a szombati tárgyaláson kizárólag az ukrán kormány álláspontját szándékozik érvényesíteni - más szóval Juscsenko elnöktől eltérően nem köti össze az orosz-ukrán megállapodás és az európai gázszállítások kérdését -, és garanciát vállal az ukrán rendszerbe küldött orosz gáz továbbítására a rendszer működtetéséhez szükséges 8 százaléknyi, úgynevezett műszaki gáz kivételével.
2009.01.17. 10:00
 
 
Gazprom: akár holnapra megalakulhat a gázvásárló konzorcium
Még pénteken, legkésőbb szombaton aláírható a Gazprom és az EU-beli gázimportőr vállalatok megállapodása arról, hogy konzorciumban fognak földgázt vásárolni Ukrajna számára a Gazpromtól, a vezetékrendszer ukrajnai szakaszai működtetéséhez szükséges mennyiségben, mondta pénteken a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev nemzetközi telefonos sajtótájékoztatón. Ugyanakkor nem vette biztosra, hogy ettől megindulhat a gázfolyam Európa felé. Ukrajna egyik érve a gáztovábbítás megtagadására az, hogy az ukrán vezetékrendszerből hiányzik a technológiai gáz.
2009.01.16. 14:58
 
 
Kisegíti a szlovák villamosenergia-rendszert az MVM
Kisegíti a válsághelyzetbe került szlovák villamosenergia-rendszert a Magyar Villamos Művek, amennyiben a Slovenské Electarne (SE) igényt tart rá - állapodott meg Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója a szlovák villamos művek vezetőivel. A szlovák villamosenergia-rendszer hétfőn került válságba, amikor tűz miatt leállt a nyitranováki hőerőmű két blokkja. A szlovák gazdasági miniszter nyilatkozata szerint ezzel az összeomlás szélére került a gázválság által is érintett szlovák energiarendszer. Ebben a helyzetben az MVM felajánlotta, hogy kisegíti a szlovák rendszert a szükséges időre, napokra, esetleg hetekre - mondta Mártha Imre.
2009.01.15. 10:20
 
 
Felülvizsgálhatja kapcsolatait az EU Oroszországgal és Ukrajnával
A kapcsolatok felülvizsgálatával fenyegette az Európai Unió szerdán ismét Oroszországot és Ukrajnát, amennyiben ígéretüknek megfelelően nem indítják útjára az elapasztott gázszállításokat az EU-tagállamokba. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén este lefolytatott vitában felszólalva Alexander Vondra, az EU-t e félévben elnöklő Csehország miniszterelnök-helyettese kijelentette: politikai következményei lesznek, ha a szállítások nem állnak helyre a lehető leghamarabb. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság vezetője a cseh elnökség programjának délelőtti vitájában elfogadhatatlanak és hihetetlennek nevezte, hogy az ígéretek ellenére az ellátást nem újították fel. Ő jogi következményekre intett az uniós gázipari cégek részéről.
2009.01.14. 21:30
 
 
A visegrádi kormányfők a gázválságról tanácskoznak Pozsonyban
Megkezdődött a visegrádi négyek kormányfőinek találkozója csütörtökön délután Pozsonyban, amelyen az orosz-ukrán gázválság nyomán kialakult helyzetet vitatják meg. A tanácskozáson Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviseli. Az eszmecsere fontosságát növeli, hogy részt vesz rajta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Gyurcsány Ferenc a tanácskozás előtt közölte: azt az álláspontot fogja képviselni, hogy az Európai Unió a leghatározottabban lépjen fel Kijevben és Moszkvában a vita rendezése érdekében.
2009.01.08. 17:45
 
Első  Előző  [1]  Következő  Utolsó

4-es metró I adóbevallás I adócsalás I adócsomag I adóhivatal I adókedveznény I adóreform I adóslista I áfacsalás I áramexport I árampiac I árrobbanás I autópálya I benzinár I BKV I BUX I családi pótlék I defláció I devizahitel I egykulcsos adó I élelmiszerválság I eurocsatlakozás I fantomcég I feketegazdaság I fogyasztóvédelmi razzia I fogyasztóvédői feketelista I forinthitel I gázárnövekedés I gázártámogatás I gázválság I globalizáció I illetékmentes ajándékozás I infláció I iparűzési adó I kamatcsökkentés I kényszervállalkozás I Konvergencia program I közlekedés I közpénzügyi szabályozás I magánnyugdíjpénztár I Magyar Államkincstár I Magyar Posta I mezőgazdaság I minimálbér I MOL I nyugdíj I nyugdíjkorhatár I Orosz-ukrán gázvita I öröklési illeték I pályázat I pályázatfigyelő I pénzmosás I pénzügyi válság I Regionális Energia Fórum I rekordárfolyam I sztrájk I szuperbruttó I tartozás I tőzsdei árfolyamok I vagyontörvény I villanyszámla I Volán-sztrájk

Állás-munka I Autó-motor I Bank I Betegség I Bulvár I Egészségügy I Életmód I Ezotéria I Gazdaság I Környezetvédelem I Kultúra I Oktatás I Politika

 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML