2018. január 20., szombat - Sebestyén
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Témák ››  Egészségügy ››  betegszállítás
26 találat
 
OGY - újabb egészségügyi törvényjavaslat a parlament előtt
A betegek által igénybe vett ellátások lekérdezési lehetőségének bővítését, a vények megőrzésének idejét, a tartósan külföldön tartózkodók egészségbiztosításának megszüntetését, a mentőszolgálat feladatainak bővítését tartalmazza egyebek között az újabb egészségügyi törvényjavaslat, amelyet a kormány nyújtott be a parlamentnek.
2013.11.21. 08:24
 
 
Jogszabályváltozások - Vasárnap lép hatályba a személyszállítási törvény
A személyszállítási szolgáltatásról szóló törvény néhány rendelkezés kivételével vasárnap, július elsején lép hatályba.
2012.06.30. 04:00
 
 
Mentőszolgálat: egyre hatékonyabban működik a betegszállítás-irányítás rendszere
A betegszállítás folyamatos, az irányítás rendszere egyre hatékonyabban működik - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-vel annak kapcsán, hogy egy hónapja az összes magyarországi betegszállítás irányítását az OMSZ végzi.
2012.06.02. 15:46
 
MSZP: a szakrendelők átnevezésének súlyos következményei lehetnek
A Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának szocialista alelnöke szerint súlyos következményei lehetnek annak, hogyha a szakrendelők átnevezésével lehetővé teszik, hogy szakorvosok helyett gyakorlat és tapasztalat nélküli fiatal rezidensek végezzék az ellátást.
2012.01.23. 14:47
 
 
Az idén is megerősített szolgálattal dolgozik szilveszterkor az Országos Mentőszolgálat
Az irányítócsoportokat megerősítették, száz százalékos kapacitással készül a szilveszter éjszakára az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - mondta Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos az OMSZ budapesti sajtótájékoztatóján szombaton.
2011.12.31. 11:52
 
Hurghadai baleset - Gyorshajtás vagy műszaki hiba okozta a balesetet
A legfrissebb értesülések szerint gyorshajtás vagy műszaki hiba, esetleg a kettő együtt okozta az egyiptomi Hurghadában történt vasárnapi buszbaleset, nem helytálló az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval - közölte az MTI-vel hétfő reggel Kveck Péter kairói magyar nagykövet.
2011.11.07. 11:39
 
 
Aggódnak a betegszállítók a költségek emelkedése miatt
Aggodalmukat fejezték ki a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) tagszervezetei az MBOE hétvégi taggyűlésén amiatt, hogy a gázolajár és a jövedéki adó változásai újból jelentősen növelik a betegszállítás költségeit.
2011.10.30. 11:27
 
Kutatók éjszakája - Robotjárásról, mobil robotokról a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
Robotjárásról, mobil robotokról, biomechatronikus kéz tervezéséről esik egyebek közt szó pénteken, a Kutatók éjszakáján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rendezvényein.
2011.09.22. 18:10
 
 
MABISZ: minden harmadik utas biztosítás nélkül utazik külföldre
Tavaly 16,9 millió magyar állampolgár látogatott külföldre, de csak egyharmaduknak volt utazási biztosítása, pedig már az egynapos bevásárló út is akár százezrekbe kerülhet biztosítás nélkül - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel. A MABISZ adatai szerint tavaly 10,8 millióan látogattak egy napra külföldre. Az utazási biztosításból származott díjbevétel 8,9 milliárd forint volt. Idén nyáron lerövidülnek a nyaralások, és többször mennek 2-3 napra külföldre a magyarok - áll a MABISZ közleményében. Az utazási irodák automatikusan ajánlanak biztosítást az ügyfeleiknek, így főként az egyéni utasok egy része marad biztosítás nélkül.
2011.06.24. 09:00
 
 
Megújul az Országos Mentőszolgálat, sárgák lesznek a mentőautók
Külsőleg is megújul a szervezeti átalakítással párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat (OMSZ): a szervezet új logót és szlogent kap, a mentőautók sárga színűek lesznek és megváltozik a mentődolgozók ruhája is - jelentette be Mártai István, az OMSZ főigazgatója egy pénteki rendezvényen. A főigazgató az MTI-nek elmondta: az új külsejű mentőautók még az idén megjelennek az utakon, mivel a legutóbbi közbeszerzési pályázatot már sárga alapszínű autókra írták ki. A színváltásban fontos szempont volt, hogy a mentőjárművek több országban is sárgák - tette hozzá.
2011.05.06. 17:30
 
 
Szócska Miklós: a "súlyponti kórház" kifejezést el lehet felejteni
A súlyponti kórház kifejezést el lehet felejteni, a tárca a szakmákkal közösen újradefiniálja a városi és a megyei kórházak szerepét - mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Salgótarjánban. Szócska Miklós az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis-terv keretében folytatott országjáró körút salgótarjáni állomásán kijelentette: az elmúlt évek egészségpolitikájának egyik nagy hibája volt, hogy elnevezett intézményeket, de nem határozta meg a feladataikat, ilyen a súlyponti vagy a póluskórház.
2011.01.28. 12:45
 
Várhatóan még az idén életbe lép a betegszállítást érintő jogszabály
Már közigazgatási egyeztetésen van a betegszállítás jövőjét érintő jogszabály-tervezet, a rendelet várhatóan még az idén életbe lép - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére. A szaktárca a hét elején ismét egyeztetett a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületével a betegszállításról szóló rendelet módosításáról. A szakértői szintű tárgyalások január elején folytatódnak - tették hozzá. A betegszállítókkal folytatott egyeztetések alapján az indokolatlan betegszállítások, valamint az indokolatlan távolsági és ünnepnapi betegszállítások kiszűrése is bekerül a jogszabályi javaslatba.
2010.12.16. 07:45
 
A mentőszolgálathoz vonná a betegszállítás irányítását a szaktárca
Az előzetes tervek szerint az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) vonná a betegszállítás irányítását a szaktárca - közölte Beneda Attila, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke a betegszállításról tartott konferencián. Mártai István, az OMSZ főigazgatója ugyanakkor kifejtette: még ma is úgy látják, hogy jó intézkedés volt a betegszállítás és a mentés különválasztása. Hozzátette, hogy a kormányzat a szakma érintett képviselőivel a jövő héten kezd egyeztetni a tervekről.
2010.12.09. 17:45
 
 
18 milliárd forint maradványösszeget osztanak szét az egészségügyben
Az Egészségbiztosítási Alap maradványából 18 milliárd forintot osztanak szét az egészségügyi szakellátásban még ebben az évben - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A tárcavezető elmondta: 16,7 milliárdot a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátásra fordítanak, fogászati ellátásra 600 millió, mentésre és betegszállításra 250-250 millió, a művesekezelés többletterheinek finanszírozására pedig 500 millió forint jut. Székely hozzátette: a maradvány felosztásánál az aktív fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás vonatkozásában a súlyponti kórházak előnyt élveztek. Megjegyezte, hogy a pénzeket még a jövő hét végéig kiutalja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az intézményeknek.
2008.12.10. 16:30
 
Népszabadság: A betegszállítók növelnék a kilométerpénzt
A kilométerdíj 25 százalékos emelését szeretnék elérni a betegszállító-vállalkozások, mert - részben az üzemanyag drágulása miatt - kiadásaik drasztikusan nőttek. Az egészségügyi tárca megvizsgálja kérésüket - írta a csütörtöki Népszabadság. A napilap ismertetése szerint idén januártól már nem az Országos Mentőszolgálat járművei szállítják azokat a betegeket, akiknek állapota nem igényel szakkíséretet, orvosi felügyelet. Ezeket a feladatokat az év eleje óta - az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződött - magánvállalkozások látják el. Jelenleg az országban 91 szervezet 630 autóval szállítja a betegeket kórházi vizsgálatra, szakrendelésre, kezelésre vagy az ellátás után haza, ha ezt a kezelőorvos indokoltnak tartja, s megrendeli.
2008.06.26. 09:50
 
 
Napi Gazdaság: Hétszázmillióba kerül a spórolás a mentőknek
Bár még nincs számszerűsíthető eredménye a mentés és a betegszállítás kettéválasztásának, az azonban biztos, hogy az Országos Mentőszolgálat a profiltisztítás után 700 millió forinttal kevesebb forrásból gazdálkodhat - olvasható a Napi Gazdaság szerdai számában. A kettéválással nem járt nagyon rosszul a mentőszolgálat, a főigazgató szerint a fő forrásokat nem csapolta meg jelentősen a döntés. A szervezetnek azonban komoly problémákkal kell szembenéznie, így például azzal, hogy sorra hagyják el a céget az alkalmazottak az alacsony fizetések miatt.
2008.03.05. 08:10
 
 
Megállapodtak a betegszállítók finanszírozásáról
Megállapodtak a betegszállítás idei évi finanszírozásáról az érintett szervezetek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral; erre a célra 2008-ban 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségbiztosítási alapban. Körösi László, az OEP főosztályvezető-helyettese a tárgyalás után elmondta: a korábbi 88 forint/km díjat 100 forint/km-re emelték. Hozzátette: az év eleji nehézségek is rendeződtek. A mentés és betegszállítás januári szétválasztása sikerrel vizsgázott, mindenki alkalmazkodott az új rendszerhez - tette hozzá. Bíró Ferenc, az Országos Betegszállító Szolgálat elnöke úgy fogalmazott, hogy "nagy kő esett le a szívünkről", és ezzel az emelt kilométerpénzzel már el tudják látni feladatukat.
2008.02.29. 17:34
 
 
MKIK: a taxisok is részt vehetnének a betegszállításban
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) lehetségesnek tartja a taxis szolgáltatók részvételét a betegszállításban és ezért soron kívüli tárgyalásokat kezdeményeznek - közölte a kamara elnöke. Parragh László közleményében azt írta: a kultúrált betegszállítás mielőbbi helyreállítása érdekében lehetségesnek tartja a közúti közlekedési taxis szolgáltatók jelentős hányadának bevonását az országos szintű feladat ellátásába. Úgy fogalmazott: az ország valamennyi nagyobb városában korszerű diszpécserközponttal rendelkező vállalkozások alkalmasak arra, hogy az igényeknek megfelelően, rövid időn belül, éjjel-nappal, rádiós adó-vevő készülékkel felszerelt gépkocsikat küldjenek a helyszínre a betegek szállítása érdekében.
2008.01.16. 20:54
 
 
Betegszállítás: rövid időn belül helyreállhat a rend
A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke bízik abban, hogy rövid időn belül megoldódhatnak a betegszállítás területén kialakult problémák az Egészségügyi Minisztérium vezetésével folytatott egyeztetés után - mondta az egyesület elnöke. Bíró Ferenc jelezte: a tárcától kaptak olyan irányú jelzést, hogy Békés és Vas megyében - ahol a leginkább neuralgikus a helyzet - várhatóan soron kívüli kapacitásbővítés lesz. Kiemelte azt is, az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) végrehajtotta a jogszabályban előírt kötelezettségeit, így 24 órás ügyeleti és koordinációs hívórendszert működtet, kiépítette a szolgáltatók közötti internetkapcsolatot, illetve a gépkocsik GPS-el vannak felszerelve.
2008.01.10. 17:19
 
 
OMSZ: a betegszállítás és a mentés szétválasztása óta javult a helyzet
A betegszállítás és a mentés szétválasztása - január 1-je - óta érezhetően javult a helyzet, mert a mentőkocsik bevethetősége és riaszthatósági aránya is nőtt - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI-t. Ez nem jelenti azt, hogy a mentőkocsik "kihasználatlanok", hanem azt, hogy a nap 24 órájában riaszthatóak, szükség esetén 15 percen belül a helyszínre érhetnek - írta közleményében a szervezet szóvivője. Győrfi Pál megjegyzi azt is: a két tevékenység szétválasztását - amelyet többek között éppen a magán-betegszállítók és szervezeteik kezdeményeztek és sürgettek - több mint egy éves előkészítő munka előzte meg, ez idő alatt az érintetteknek bőven volt idejük felkészülni a vállalt feladatra. 
2008.01.07. 17:10
 
Fidesz: újra kell tárgyalni a mentés és a betegszállítás rendjét
A Fidesz szerint újra kell tárgyalni a mentés és a betegszállítás rendjét, mert jelenleg káosz van e területen. Erről Horváth Zsolt, az ellenzéki párt egészségügyi kabinetjének helyettes vezetője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján. "Ezen a területen nagyon sürgősen változtatni kell. (...) Tájékoztatni kell a háziorvosokat és az egészségügyi szakmát arról, hogy mely területen ki végzi a szállításokat" - fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő. Horváth Zsolt szerint erre azért van szükség, mert jelenleg káosz uralkodik a betegszállításban, aminek rendjét maguk az orvosok sem ismerik.
2008.01.05. 12:00
 
 
Pozitív az egészségbiztosítási kassza mérlege
Pozitív mérleggel zárt az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben, a kiadások és a bevételek különbsége 28,2 milliárd forint volt - mondta el Pálfalvi András, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. A 2007. évi tényleges teljesítés a bevételi oldalon 1.676 milliárd, a kiadásin pedig 1.648 milliárd forint volt. A pozitív mérleg elsősorban a járulékbevételek növekedéséből adódott. Az 1.676 milliárd forint a 2006. évi tényleges bevételt 109,2 milliárd forinttal haladta meg, és 12,8 milliárddal több, mint a 2006. évre tervezett módosított előirányzat.
2008.01.04. 11:05
 
Átmeneti zavarok a betegszállításban
Csak kisebb fennakadások voltak a betegszállításban a Betegszállítók Egyesülete szerint. Mostantól a nem sürgős betegeket nem mentők, hanem magáncégek viszik. A Csongrád megyei orvosok viszont azt mondják, nem tudják, kit hívhatnak, ha vizsgálatra kell vinni egy beteget, mert nem kaptak listát a szállító cégekről. Januártól minden orvosi rendelőben ellenőrzik, hogy a betegnek érvényes-e a TAJ-kártyája. Aki nem fizet járulékot és lebukik, APEH-vizsgálatra számíthat. A hivatal akár 5 évre visszamenőleg behajthatja az elmaradt járulékot.
2008.01.02. 19:12
 
 
Jobban elkülönül egymástól jövőre a mentés és a betegszállítás
A mentés és a betegszállítás feladatköre az eddigieknél jobban elkülönül egymástól egy jövőre életbe lépő jogszabály-módosítás következményeként, ez az új helyzet viszont a betegellátás színvonalának javítását eredményezheti - közölte a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke szombati, budaörsi sajtótájékoztatóján. Bíró Ferenc elmondta, hogy az eddigi gyakorlat szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sokszor olyan esetekben is a drágán felszerelt, orvosi kísérettel biztosított mentőautóval szállította a kórházba vagy onnan haza a beteget, amikor e feladatot olcsóbban, a betegszállító szolgálatok bevonásával is meg lehetett volna oldani.
2007.12.29. 13:57
 
 
OMSZ: januártól kettéválik a mentés és a betegszállítás
Január 1-jétől szétválik a mentés és a betegszállítás, utóbbit az Országos Betegszállító Szolgálat végzi majd - mondta Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója pénteken, budapesti sajtótájékoztatón. Ennek értelmében a finanszírozás is kettéválik az Egészségbiztosítási Alapon belül, a betegszállításért a jövőben sem kell fizetnie az állampolgároknak, hiszen az megmarad a társadalombiztosítási finanszírozásban. A mentőszolgálat jövő évi költségvetése 23,9 milliárd forint lesz, 700 millióval kevesebb, mint az idén.
2007.12.21. 12:02
 
Pesti Imre: klinikai halál állapotába került az Országos Mentőszolgálat
A klinikai halál állapotába került az Országos Mentőszolgálat a kormány 2006 óta folytatódó megszorításai, a 300, majd a 150 fős leépítés, és a létszámstop következtében - mondta Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő. A mentőknél közel 17 évig dolgozó szakpolitikus állításának alátámasztására arra a péntek esti hírre is hivatkozott, amely szerint egy kislány a klinikai halál állapotába került Budapesten, s két szolgálaton kívüli mentős saját motoron indult a megmentésére, mivel a kerület összes mentőautója éppen bevetésen volt. Pesti Imre kitért a költségvetési számokra is: amíg 2006-ban 25,8 milliárd forintból gazdálkodhatott a mentőszolgálat, addig a kormány tervei értelmében 2008-ban mindössze 22,9 milliárd áll majd rendelkezésre.
2007.12.09. 12:30
 
Első  Előző  [1]  Következő  Utolsó

betegszállítás I egészségbiztosítás I egészségpénztár I egynapos sebészet I gyermekegészségügy I gyógyszer-üzlet I gyógyszerár I gyógyszerügynök I hálapénz I háziorvos I kórházlista I magánrendelés I mentőhelikopter I mobilitás program I nővérhiány I orvosi ügyeleti rend I otthonszülés I Őssejtkezelés I sürgősségi osztály I TB I várólista

Állás-munka I Autó-motor I Bank I Betegség I Bulvár I Egészségügy I Életmód I Ezotéria I Gazdaság I Környezetvédelem I Kultúra I Oktatás I Politika

 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML