2018. március 20., kedd - Klaudia
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Témák ››  Betegség ››  sertésinfluenza
43 találat
 
Öten haltak meg influenzafertőzés következtében az idén Bosznia-Hercegovinában
Az év eleje óta öten haltak meg az új típusú, H1N1-es influenzafertőzés következtében Bosznia-Hercegovinában - tájékoztatott pénteken a Dnevni Avaz című boszniai napilap egészségügyi forrásokra hivatkozva.
2016.02.05. 19:11
 
A H1N1-vakcina kapcsolatban lehet egy ritka idegrendszeri zavar megjelenésével
A 2009-es pandémiás influenzajárvány idején alkalmazott vakcinák kis mértékben növelték egy ritka neurológiai zavar, a Guillain-Barre szindróma kockázatát - közölték kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban.
2012.07.12. 11:17
 
 
Kellemetlenebb formában térhet vissza az új influenza
Kellemetlenebb formában térhet vissza a télen az új influenza, amely tavaly világjárványt okozott - figyelmeztettek hétfőn szakértők. A történelemből kiderül, hogy világjárvány esetén az influenza minden újabb hulláma komolyabb megbetegedést okozott az előzőnél. Így volt ez 1918-19-ben is, amikor 50 millióan haltak meg az akkor spanyolnáthának nevezett kórban - hívta fel a figyelmet Hugh Pennigton skót professzor, aki szerint jó ok van azt gondolni, hogy sertésinfluenza is visszatér.
2010.09.27. 21:45
 
Román hatóságok: nem jelent veszélyt a madárinfluenza megjelenése
A román hatóságok szerint nem jelent veszélyt a madárinfluenza újbóli megjelenése Romániában, és nem tartják valószínűnek, hogy a madár- és a sertésinfluenza vírusainak keveredése nyomán új kórokozó jelenjen meg. Molnár Géza járványtani szakorvos, a román egészségügyi minisztérium tanácsadója szerint a Duna-deltában fekvő Tulcea megyei Letea település környékén - ahol most megjelent a madárinfluenza - nem volt újinfluenzás megbetegedés az elmúlt időszakban. Ráadásul a madárinfluenza megfékezését megkönnyíti, hogy elszigetelt településről van szó.
2010.03.17. 12:45
 
 
Mexikóban azonosították a H1N1 első mutációját
Mexikói tisztviselők szerdán megerősítették, hogy igazolták az A(H1N1) influenza vírusának első mutációját egy lánynál, aki túlélte a fertőzést. Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter mexikói újságíróknak elmondta, hogy az eset az újinfluenza vírus első bizonyított mutációja, noha 423 másik gyanús esetet jelentettek már. Elmondta, hogy a lányt két hónappal ezelőtt Mexikóváros egyik kórházában kezelték légúti problémákkal, majd később súlyos tüdőgyulladással tért vissza, amelyből felépült.
2010.03.04. 09:15
 
 
Eddig 16 ezer halott és 80 millió H1N1-fertőzés az Egyesült Államokban
Az Egyesült Államokban 16 ezer embert ölt meg az új típusú influenza, a fertőzések száma elérte a 80 milliót - közölte a szövetségi Betegségmegelőzési Központ (CDC) pénteken. A H1N1-vírus tavaly áprilisi azonosítása óta 360 ezren kerültek kórházba. Eddig 61 millióan kaptak ellenanyagot (ez a népesség 20,3 százaléka), a magas kockázatú csoportok 90 százalékát viszont nem oltották be. A 300 milliós Egyesült Államokban 130 millió dózis vakcinát állítottak elő, miközben 160 millióra tehető az oltásban elsőbbséget élvező, veszélyeztetettebb emberek száma.
2010.01.16. 09:30
 
 
Új amerikai közegészségügyi kampány a hálaadás ünnepe előtt
Új közegészségügyi tájékoztató kampány kezdődött a H1N1-vírus terjedése kapcsán az Egyesült Államokban a csütörtöki hálaadás ünnepe előtt, amikor hagyományosan sokan utaznak el pihenni, zsúfoltak a repülőterek és a bevásárlóközpontok, s évek óta mindig több az influenzás megbetegedés. A szövetségi Betegségmegelőzési Központ (CDC) vezetői aggódnak az ünnepi hétvége miatt, annak ellenére, hogy országosan visszaszorulni látszik a járvány. Az utóbbi hetekben kevesebb államban van járvány, és augusztus vége óta hétfőn fordult elő első ízben, hogy országosan egyetlen iskolát sem kellett bezárni az influenza miatt.
2009.11.25. 20:15
 
 
Sokaknak lehet részleges védelme a H1N1 ellen
Részleges védelmet nyújthat a H1N1 ellen, ha valaki a korábbi években volt már influenzás vagy kapott védőoltásokat a szezonális influenzák ellen - jelentették hétfőn kaliforniai kutatók az amerikai tudományos akadémia kiadványában (PNAS). A kaliforniai La Jolla Intézet kutatója szerint a korábban szerzett védőhatás összeadódhat, ami megmagyarázza, hogy az 50 év feletti emberek kisebb arányban fertőződnek meg a pandémiás H1N1-vírussal. A kutatók úgy találták, hogy az új típusú H1N1 influenza epitópjai 49 százalékban egyeznek meg a régebbi, szezonális H1N1 influenzatörzsek epitópjaival.
2009.11.17. 11:15
 
 
Új, ijesztő adatok a H1N1-vírus amerikai áldozatairól
Új, ijesztő adatok láttak napvilágot csütörtökön a H1N1-vírus amerikai áldozatairól; a szövetségi Betegségmegelőzési Központ (CDC) közlése szerint eddig mintegy 3900 halottat követelt a járvány és 22 millióan kaptak fertőzést. A CDC szerint az április és október között meghalt 3900 emberből 540 gyermek. A 22 millió fertőzöttből 8 millió a gyermek. Az Amerikában sertésinfluenzaként is emlegetett betegség miatt 98 ezer embert, közülük 36 ezer gyermeket kellett kórházban kezelni. Ezen adatok alapján a H1N1-vírus terjedése következtében 1997 óta a legtöbb áldozattal járó influenza szezon kezdődött az Egyesült Államokban.
2009.11.13. 07:15
 
 
Tiltakoznak New York államban a kötelező H1N1-oltás miatt
Tiltakoznak New York államban az egészségügyi dolgozók az ellen, hogy elrendelték körükben az új influenza elleni kötelező oltást - számolt be a keddi amerikai sajtó. Ez az egyetlen szövetségi állam, ahol ilyen értelmű döntést hoztak: arra az egészségügyi alkalmazottra, aki november 30-ig nem oltatja be magát a H1N1 vírustörzs elleni vakcinával, elbocsátás vár. A kötelező oltás ellen tiltakozó orvosok és nővérek azt hangoztatják: sérül személyi szabadságuk és a vakcina esetleges káros mellékhatásaitól is tartanak. Tiltakozásuknak az állam fővárosában, Albanyban is hangot kívánnak adni. Arra hivatkoznak, hogy a legutóbbi, 1976-os szövetségi szintű influenzaellenes oltási kampány több ember halálát okozta.
2009.09.29. 17:42
 
 
H1N1: elkerülendő a kézfogás és ölelés egy amerikai iskolai körzetben
A H1N1 vírus újabb, várhatóan az őszi iskolakezdéssel beköszöntő hulláma elleni védekezésül a diákok közötti mindennemű testi érintkezés elkerülését rendelték el egy amerikai iskolai körzetben. A New York állambeli Long Islanden, a Glen Cove iskolai körzet vezetője bejelentette: a diákok nem érinthetik meg egymás, kerülniük kell a kézfogást és egymás megölelését. Az Egyesült Államokban a továbbra is sertésinfluenzaként emlegetett új vírustörzs veszélyei kapcsán kongatják a vészharangot. Az amerikai elnök melletti egészségügyi tanácsadói testület egy hete arra hívta fel a figyelmet: akár 90 ezer halálos áldozata is lehet az új influenzahullámnak, 2 millióan kerülhetnek kórházba.
2009.09.01. 20:45
 
 
A H1N1 megjelent a távoli szigeteken is
Nincs hová elbújni a világjárványt okozó új, H1N1-es influenzavírus elől, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint mára elérte a Föld legtávolabbi szigeteit is, köztük több kedvelt nyaralóhelyet. A WHO beszámol róla, hogy az elmúlt napokban több mint húsz újabb országban és tengeren túli területen mutatták ki az első, laborvizsgálatokkal megerősített újinfluenzás megbetegedéseket. Ezek között olyan kedvelt nyaralóhelyek szerepelnek, mint az indiai-óceáni Seychelles-szigetek vagy a sargasso-tengeri (Nagy-Britanniához tartozó) Turks- és Caicos-szigetek. De megjelent a vírus a Föld olyan elszigetelt pontjain is, mint a csendes-ócáni Tonga, Amerikai Szamoa és Salamon-szigetek.
2009.07.27. 21:18
 
 
A kézmosás az egyik leghatékonyabb védekezés a sertésinfluenza ellen
A karanténok, utazási megszorítások és iskolabezárások, valamint az egészségügyi maszkok használata mellett a gyermekek higiéniájára, elsősorban a gyakori kézmosásukra való odafigyeléssel lehet a leghatékonyabban védekezni a sertésinfluenzaként ismertté vált, H1N1 vírus terjedésével szemben - derült ki egy kutatásból. A különböző légúti fertőzések okozta járványokat vizsgáló 51 tanulmány áttekintése nyomán Tom Jefferson brit kutató arra a megállapítása jutott, hogy minden egyéb intézkedés mellett, az alapvető higiéniai követelmények betartásával, így a gyakori kézmosással lehet a leginkább visszaszorítani a sertésinfluenza terjedését.
2009.05.16. 09:31
 
 
Kétezer-ötszázra emelkedett az újinfluenzás megbetegedések száma
Kétezer-ötszázra emelkedett világszerte a bizonyított újinfluenzás esetek száma. Az ilyen fertőzések több mint 90 százaléka Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában fordult elő - tűnik ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken közölt mérlegéből. Miután Argentína és Brazília is bejelentette első újinfluenzás eseteit, huszonhatra nőtt az érintett országok száma. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólított pénteken minden országot, hogy ne zárjanak karanténba egészséges utasokat csak azért, mert mexikói állampolgárok. Az ilyen eljárás sérti a nemzetközi jogot - hangsúlyozta.
2009.05.08. 16:15
 
 
Az állati eredetű influenzavírusok folyamatos fenyegetést jelentenek
Az állati eredetű influenzavírusok folyamatos fenyegetést jelentenek az ember számára, így az orvosoknak állandóan figyelemmel kell kísérniük e kórokozók okozta megbetegedéseket - hangsúlyozzák amerikai kutatók, akik a New Enggland Journal of Medicine című orvosi szaklapban publikálták tanulmányukat. A sertésinfluenza-járványt taglaló első hivatalos beszámoló a kórokozót "Frankenstein-víruskoktélnak" nevezi, amelyben keverednek a sertés, a humán, valamint a madárinfluenza vírusának elemei. Ez a "komplex" vírus már 1998 óta "cirkulál". Mint a kutatók rámutatnak, hasonló "víruskoktélok" a jövőben is kialakulhatnak járványokat okozva.
2009.05.08. 11:34
 
WHO: már 1534 ember betegedett meg az új influenzában
Továbbterjed az új influenza Európában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai friss adatai szerint újabb megerősített esetek vannak Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban. A sertésinfluenza néven is ismert betegség már 22 országot ért el, a legutóbb Guatemalában jelent meg. A H1N1 vírusnak megerősítetten 31 halálos áldozata van a világon, ebből 29 Mexikóban, és egy texasi nő halálával immár kettő az Egyesült Államokban. Azoknak a száma, akik bizonyítottan az új influenzát kapták el, 1534 a világon, ezen belül 822 Mexikóban, 403 az Egyesült Államokban, 165 Kanadában, 73 Spanyolországban, 28 Nagy-Britanniában, 9 Németországban, 5-5 Franciaországban és Olaszországban.
2009.05.06. 12:47
 
 
Új vírus: Mexikóban már 300 beteg esetében biztos a fertőzöttség
Mexikóban csütörtök estére 300-ra nőtt azon betegek száma, akik bizonyítottan a H1N1 jelű influenzavírussal fertőződtek meg, és 12-re azoké, akik laboratóriumi vizsgálatok által igazoltan ebben a betegségben haltak meg - jelentette be az ország egészségügyi minisztere. Egy héttel ezelőtt tört ki az országban a sertésinfluenza járvány, amelyet az Európai Unió most már új influenzavírusnak, az Egyesült Államok pedig H1N1 influenzavírusnak nevez, hogy a névhasználat ne ártson a húsiparnak. Mexikóban mintegy 3000 azon betegek száma, akiket gyaníthatóan a H1N1 fertőzött meg. Ezek közül 679 ember vírusmintáját vizsgálták már meg hiteles laboratóriumban, és 300 bizonyult azonosnak a járvány okozójával.
2009.05.01. 08:01
 
 
A WHO felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan. Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenzavírus (A/H1N1) elnevezést használja majd. A szóvivő a lépést azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezési ügynöksége (FAO) aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt sertésinfluenza elnevezés félrevezeti a fogyasztókat és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet.
2009.04.30. 19:15
 
 
Sertésinfluenza: Magyarország kész együttműködni a mexikói hatóságokkal
Magyarország, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia, Panama és Spanyolország jelezte, hogy kész együttműködni a mexikói hatóságokkal a sertésinfluenza járványának leküzdésében, és kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, segítséget nyújt nekik - jelezte csütörtöki közleményében a mexikói külügyminisztérium. Mexikóban bukkantak fel az első sertésinfluenzás emberi megbetegedések, és a latin-amerikai országból jelentették eddig a legtöbb feltételezett, illetve megerősített esetet.
2009.04.30. 15:50
 
 
Sertésinfluenza: megerősítik a repülőtéri ellenőrzést Ferihegyen
Megerősítik a Ferihegyi repülőtéren az utasok ellenőrzését - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter az MTI-vel csütörtökön reggel annak kapcsán, hogy a WHO az új influenza, az A/H1N1 járvány miatt a riasztást ötös fokozatra emelte. "Első körben most a határőrizet megszigorítása a leglényegesebb intézkedés" - mondta a tárcavezető. Ez többek között azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon már nemcsak azon utasok adatait kérik el, akik Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek Magyarországra, hanem azokét is, akik olyan országból jönnek, ahol már igazolták a vírus jelenlétét.
2009.04.30. 08:00
 
 
Obama: jó volt a kezdés, de további munkára van szükség
A 100 napja hivatalba lépett Barack Obama amerikai elnök szerda esti sajtótájékoztatóján úgy értékelte: kormánya jól kezdte munkáját, büszke az eddigi eredményekre, de még sok feladatot kell elvégezni, amihez időre lesz szükség. "Az Egyesült Államok jobb napokat is meg fog élni, újra felépítünk egy erősebb nemzetet" - fogalmazott. Kormányának eddigi tevékenységét értékelve kifejtette, hogy a recesszióból kilábalva a növekedés új alapjait kell megteremteni, amelyek erőssé és versenyképessé teszik Amerikát a XXI. században. Hangsúlyozta, hogy ezt szolgálják az új oktatási fejlesztések, a megújulóenergia-ipari beruházások és az egészségügy reformja.
2009.04.30. 07:49
 
 
Sertésinfluenza: Brüsszel szerint lesznek halálos áldozatok Európában
Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában. "Lesznek halálos áldozatok. Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben" - jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában. "Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a járvány, de Európa jobban fel van rá készülve, mint bármilyen más korábbi járványra" - tette hozzá.
2009.04.30. 07:25
 
 
Sertésinfluenza: a WHO 5-ös fokozatúra emelte a riasztást
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelte szerdán a H1N1 vírus okozta sertésinfluenza terjedése miatt a riasztást - közölte az Európai Bizottság és Margaret Chan, az ENSZ szakosított szervezetének főigazgatója. Margaret Chan a WHO székhelyén tartott sajtókonferencián közölte: úgy döntött, hogy a négyesről ötös szintre emeli a riasztási fokozatot. Hangsúlyozta: küszöbön áll a világjárvány, és minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit. A vírus "a lassulás minden jele nélkül terjed", a WHO nemzetközi szakértőkből álló vészhelyzeti bizottsága szerda este ismét összeült, hogy megvitassa a riasztási szint emelését.
2009.04.30. 07:00
 
 
Az ENSZ BT elé került a sertésinfluenza ügye
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került szerdán a sertésinfluenza ügye; a soros elnöki tisztséget betöltő Mexikó külügyminisztere a nemzetközi szervezetek szerepét és a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az egészségügyi válság kezelésében. A világszervezet legfontosabb testületében első ízben esett szó az új influenza terjedéséről. Patricia Espinosa mexikói külügyminiszter azt sürgette, hogy a nemzetközi közösség tagjai fogjanak össze az influenzaválság leküzdésére. A mexikói diplomácia vezetője egy másik témáról - a gyerekeknek a fegyveres viszályokban játszott szerepéről - rendezett nyílt tanácskozás elején kifejtette: országa együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a válság kezelésében.
2009.04.29. 19:30
 
 
Obama: a kormány kész bármilyen lépésre a sertésinfluenza megfékezéséért
Az amerikai kormány kész bármilyen lépésre a sertésinfluenza terjedésének megfékezése érdekében - közölte szerdán Barack Obama, akit éppen 100 napja iktattak be hivatalába. Az elnök azt mondta, itt az ideje, hogy maximális elővigyázatossági lépések történjenek a vírustörzs terjedésének meggátolása érdekében, miután megtörtént az első sertésinfluenzás haláleset az Egyesült Államokban. "Nyilvánvalóan súlyos a helyzet" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy kormánya szorosan és folyamatosan figyelemmel kíséri az amerikai megbetegedéseket. Obama arról is beszélt a Fehér Házban a sajtónak: bizonyos iskolákat, főleg azokat, ahol megerősített megbetegedések történtek, esetleg be kellene zárni.
2009.04.29. 15:08
 
 
Sertésinfluenza: az Omninvest felkészült az oltóanyag gyártására
Felkészült a mexikói úgynevezett sertésinfluenza elleni oltóanyag gyártására a hasonló szerek előállítására berendezkedett Omninvest Kft.; ha megkapják a világjárvánnyal (pandémiával) fenyegető vírustörzset, rövid időn belül megkezdődhet az ampullák töltése - közölte a társaság munkatársa szerdán. Németh Zsolt elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet,(WHO) szerint a A/H1N1 nevű vírus valamennyi országban felbukkanhat, de mielőtt a járvány netán felütné a fejét, a vírustörzsminta felhasználásával megindulhat az ilyen esetekre kidolgozott, úgynevezett pandémiás termelési terv végrehajtása.
2009.04.29. 13:39
 
 
Sertésinfluenza: Amerikában meghalt az első beteg
Az Egyesült Államokban meghalt az első olyan beteg, akit a sertésinfluenzát okozó H1N1 vírus fertőzött meg - közölte szerdán a kormány illetékese. A 23 hónapos kisgyermek Texasban halt meg. Egyéb részlettel a hivatalos személy nem szolgált. Ez az első, sertésinfluenza által okozott haláleset Mexikón kívül. Az Egyesült Államokban eddig 65 embert betegített meg a H1N1 vírus, legtöbbjük esetében enyhe lefolyású a kór.
2009.04.29. 13:03
 
 
Sertésinfluenza: három megerősített eset Németországban
Megerősítettek három sértésinfluenza-esetet szerdán Németországban, amely immár a harmadik európai ország, ahol felbukkant a kór. A Robert Koch Intézet közlése szerint a kór megfertőzött egy 22 éves nőt, aki Mexikóból tért nemrég haza. A beteget egy hamburgi kórházban kezelik. Egy harmincas éveiben járó férfit a bajorországi Regensburgban ápolnak, és megbetegedett egy 37 éves dél-németországi nő is, aki a közelmúltban ugyancsak Mexikóban járt. Az európai országok közül eddig Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban találtak sertésinfluenzával fertőzött embereket. A betegség először Mexikóban ütötte fel a fejét a hónap közepén.
2009.04.29. 08:46
 
 
Valószínűleg már 159 ember halálát okozta Mexikóban a sertésinfluenza
A sertésinfluenza valószínűleg már 159 ember halálát okozta Mexikóban, és 26 azon halálesetek száma, amelyekben a halál oka bizonyosan ez a betegség - jelentette be helyi idő szerint kedden késő este José Cordova egészségügyi miniszter. A sertésinfluenza-gyanús esetek száma az országban 2498, kórházban jelenleg 1311 beteg van. A hatóságok gyorstesztet vezettek be a más influenzatípusok kiszűrésére, és azokban az esetekben, amelyekben továbbra is fennáll a sertésinfluenza gyanúja, nagyon gyorsan elkezdik a vírusölő kezelést - tette hozzá.
2009.04.29. 07:44
 
 
Sertésinfluenza: világszerte 1757 gyanús eset
Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Hétfő óta csaknem 400-zal nőtt a gyanús esetek száma. Jó hír azonban, hogy az igazolt esetek számával arányosan nem növekedett a halálesetek száma. Sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában nem halt meg eddig senki, Mexikóban viszont további hét áldozatot követelt a sertésinfluenza - mondta. Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tiszti főorvosa hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy Magyarországon jelenleg nincs semmiféle veszély.
2009.04.28. 14:26
 
 
Sertésinfluenza: nincs szükség utazási korlátozásra az EU-ban
Nincs szükség uniós szintű hivatalos utazási korlátozások elrendelésére a sertésinfluenza miatt - közölte kedden Brüsszelben Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tagja. Sajtóértekezleten tett bejelentésének előzménye, hogy hétfőn - hangsúlyozottan személyes véleményeként - még azt mondta: a maga részéről elhalasztana minden, nem feltétlenül szükséges utazást a sertésinfluenza által érintett mexikói, illetve egyesült államokbeli térségekbe. Vasziliu hangot adott azon véleményének, hogy a "sertésinfluenza" kifejezés használatával fel kellene hagyni, mert indokolatlanul kárt okoz a húsiparnak.
2009.04.28. 13:29
 
 
Sertésinfluenza: a gyógyszergyárak felkészülnek az oltóanyag gyártásra
A gyógyszergyárak megtették az első lépéseket a sertésinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésére, miközben egyre több területen kezdik érzékelni a járvány negatív hatásait: a nyugat-európai részvénypiacok kedden jelentős veszteségeket jeleztek a betegség keltette gazdasági aggodalmak miatt. Nemcsak a betegség által leginkább érintett cégek jegyzése esett (utazási irodák, légitársaságok), hanem a főbb fémeké, az aranyé és az olajé is. Több országban betiltották az amerikai sertéshús importot, növelvén a protekcionizmus erősödésével kapcsolatos aggodalmakat.
2009.04.28. 12:45
 
 
Sertésinfluenza: 152 áldozat Mexikóban, emelte a riasztási szintet a WHO
Százötvenkettőre emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban - közölte a mexikói egészségügyi miniszter hétfő este. A miniszter nem sokkal azt megelőzőleg arról beszélt, a járvány terjedésének üteme valószínűleg lassul. A múlt szombaton a betegségben elhunytak száma hat volt, vasárnap öt, míg hétfőn már három. Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, és emberről emberre terjed. Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hármasról négyesre emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet.
2009.04.28. 07:07
 
 
Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzának
Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzás megbetegedéseknek - közölte az MTI-vel telefonon (közép-európai idő szerint) hétfőn este Dehelánné Dörömbözi Teréz mexikóvárosi magyar nagykövet. Mint elmondta, a magyar képviselet a mexikói hatóságoktól azt az információt kapta, hogy a kórházban ápoltak között nincs magyar állampolgár, és a nagykövetségnél sem jelentkezett senki magyar a járvánnyal kapcsolatosan. A mexikói elnök még (helyi idő szerint) vasárnap este azt a jó hírt jelentette be, "hogy a mintegy 1300 ember közül, akikről feltételezték, hogy a vírus támadta meg őket, több mint 900-at már egészségesen hazaengedtek." - mondta a nagykövet az MTI-nek helyi idő szerint hétfőn délben.
2009.04.27. 20:10
 
 
Sertésinfluenza: az EU óv az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba utazástól
Arra kérte az európaiakat az EU egészségügyi biztosa, hogy amennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat az ottani sertésinfluenza-járvány miatt. Andrulla Vasziliu hétfőn Luxembourgban találkozott az EU ott tanácskozó külügyminisztereivel, és tájékoztatta őket a sertésinfluenzával kapcsolatos helyzetről. Hatósági tilalmat nem jelentett be az amerikai, illetve mexikói utazásokra nézve, de azt mondta: személy szerint azt tartaná helyesnek, ha lehetőség szerint mindenki elkerülné az utazást az érintett térségekbe. Időközben Spanyolország hivatalosan is megerősítette az emberre halálos veszélyt jelentő betegség első európai előfordulását.
2009.04.27. 14:04
 
 
Magyar sertéstartók: fogyasztható a magyar sertéshús
Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége. A szövetség kiemeli: a magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható. Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére.
2009.04.27. 10:18
 
 
Magyarországon nincs sertésinfluenza-megbetegedés
Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Nincs járvány, nincs izgalomra ok - hangsúlyozta a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy még az Európai Unió területén sem találtak olyan megbetegedést, ami "igazoltan" sertésinfluenza lett volna. Falus Ferenc elmondta azt is: ha a vírus eljutna Magyarországra, "abban a pillanatban" el tudnák kezdeni az oltóanyag gyártását. Ez négy hetet venne igénybe, újabb négy hétig tartanának az ellenőrzések, így szükség esetén "gyakorlatilag 8-12 hét után az oltásokat tömegesen el lehetne kezdeni" - mondta.
2009.04.27. 10:04
 
 
Sertésinfluenza: rendkívüli miniszteri tanácskozást javasol az EB
Rendkívüli egészségügy-miniszteri tanácskozást javasolt hétfőn az Európai Unió bizottsága a sertésinfluenza-veszély miatt - jelentette be Brüsszelben a bizottság szóvivője. Mint Johannes Laitenberger közölte, Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos az unió cseh soros elnökségéhez fordul a tanácskozás mielőbbi megrendezéséért. A biztos még a hétfői nap folyamán Luxemburgba utazik, hogy találkozzon az európai külügyminiszterekkel a helyzet értékelésére. A bizottság ugyanakkor azt is jelezte, hogy Európában továbbra sem fordult elő olyan sertésinfluenza-eset, amilyen Mexikóban eddig több mint száz ember halálát okozta, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig többeket megbetegített.
2009.04.27. 09:46
 
 
Sertésinfluenza: már 103 halott Mexikóban
Százháromra emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban - közölte José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter vasárnap. A mexikói közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy 1614 embert kezelnek influenzaszerű tünetekkel, közülük négyszázat kórházakban. A mexikói hatóságok előzőleg 86 halottról és közel 1400 betegről számoltak be. A hétvégén mexikóiak milliói maradtak otthon, vagy csak szájukat eltakaró maszkban merészkedtek ki az utcákra. A fővárosban bezárták az iskolákat, a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat, s lemondták a nyilvános rendezvényeket.
2009.04.27. 07:00
 
 
Egészségügyi szükségállapotot rendeltek el az Egyesült Államokban
Egészségügyi szükségállapotot rendeltek el vasárnap az Egyesült Államokban a sertésinfluenza miatt - közölte Janet Napolitano belbiztonsági miniszter. Az egészségügyi szükségállapot lehetővé teszi, hogy a kormányzat kiemeljen városi, állami és szövetségi dolgozókat munkájukból, és betegségmegelőző tevékenységre irányítsa át őket. Ez "szokásos operatív eljárás" ilyen helyzetben - mondta a miniszter. "Minden olyan személynek, aki a sertésinfluenza emberi vírusától érintett országból érkezik az Egyesült Államokba, keresztül kell mennie (az egészségügyi hatóságok) eljárásain - folytatta Napolitano. - Azokat az utasokat, akiken látszanak a tünetek, ha és amint felfedezik azokat, az érvényben lévő szabályok szerint elszigetelik."
2009.04.26. 20:15
 
A külügyi tárca óvatosságra inti a Mexikóba utazókat
Nagyfokú óvatosságot javasol a Mexikóba utazóknak a magyar külügyminisztérium a közép-amerikai országban kialakult közegészségügyi helyzet miatt - mondta Szelestey Lajos vasárnap az MTI-nek. A Külügyminisztérium szóvivője hozzátette, hogy a tárca folyamatosan figyeli a fejleményeket, és szükség esetén újabb figyelmeztetést ad ki. Emlékeztetett arra, hogy a sertésinfluenza miatt Mexikóban az összes tömegrendezvényt lemondták, nincs oktatás, még az adóbevallások határidejét is kitolták. Szelestey Lajos hozzáfűzte: mexikói források szerint két gyógyszer segít leküzdeni a betegséget, az egyik a Tamiflu, a másik a Relenza.
2009.04.26. 19:45
 
 
Európában nincs sertésinfluenza-eset
Európában még nem fordult elő olyan sertésinfluenza-eset, amilyen Mexikóban eddig 81 ember halálát okozta, az Egyesült Államokban pedig többeket megbetegített - közölte vasárnap az EU egészségügyi szóvivője. Mint hozzátette, az európai egészségügyi illetékesek állandó kapcsolatban állnak az amerikai és a mexikói társszervekkel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és folyamatosan értékelik a rendelkezésre álló információkat. A WHO szerint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség.
2009.04.26. 09:25
 
 
Világjárvány is kialakulhat a mexikói sertésinfluenzából
Nagyon súlyos fenyegetést jelent a Mexikóban terjedő sertésinfluenza betegség. A következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet belőle - mondta szombati sajtótájékoztatóján Genfben Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A helyzet nagyon súlyos, gyorsan változik, szoros figyelemmel kell követni. Az új vírus nyilvánvalóan képes világjárványt okozni - jelentette ki a főigazgató. A járvány már mintegy hetven ember halálát okozta. Húsz esetben bizonyos, 40-50-ben pedig alapos a gyanú, hogy az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta a végzetes kimenetelű megbetegedést.
2009.04.25. 15:17
 
Első  Előző  [1]  Következő  Utolsó

agyvérzés I Alzheimer-kór I anorexia I asztma I bélszindróma I cukorbetegség I gyulladás I hasnyálmirigy-betegségek I immunrendszer I influenza I ingyenes szűrőnap I lázcsillapítás I leukémia I madárinfluenza I megfázás I mellrák I migrén I pajzsmirigy-alulműködés I pajzsmirigy-túlműködés I Parkinson-kór I Pneumococcus védőoltás I rákgyógyítás I rákos beteg I sárgaság I sertésinfluenza I szén-monoxid mérgezés I szénanátha I tüdőrák I vérszegénység

Állás-munka I Autó-motor I Bank I Betegség I Bulvár I Egészségügy I Életmód I Ezotéria I Gazdaság I Környezetvédelem I Kultúra I Oktatás I Politika

 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML