2018. április 23., hétfő - Béla
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Témák ››  Betegség ››  Parkinson-kór
26 találat
 
Csúcstechnológiás géppel térképezik fel az emberi génkészletet Budapesten
A Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének új, csúcstechnológiás gépe képes a teljes emberi génkészlet gyors feltérképezésére. Ezzel idegrendszeri betegségek, többek közt az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a skizofrénia és az autizmus, ritka örökletes betegségek, daganatok vizsgálata, kutatása válik nagyságrendekkel hatékonyabbá - olvasható az egyetem honlapján publikált közleményben.
2015.02.06. 15:09
 
Robin Williams hamvait egy nappal halála után a tengerbe szórták
A San Franciscó-i öbölben, otthona közelében szórták szét az augusztus 11-én elhunyt Robin Williams hamvait egy nappal halála után - számolt be róla a Radar Online portál szerdai jelentése nyomán az amerikai sajtó. Hollywood az Emmy-díjak hétfői átadásán emlékezik a színészre.
2014.08.21. 16:19
 
Szentté avatás - XXIII. János második csoda nélküli és II. János Pál gyors szentté avatása
Több mint ötven év kellett XXIII. János szentté avatásához, amelyhez az előírt második csodatevés sem volt szükséges. A hívők által már a temetésén szentnek kikiáltott II. János Pált kevesebb mint tíz év alatt kanonizálták.
2014.04.23. 10:00
 
Szorul a hurok a szicíliai Cosa Nostra vezetője körül
Küszöbön áll Matteo Messina Denaro, a 21 éve körözött szicíliai keresztapa letartóztatása - jelentette be pénteken Roberto Saviano, az olasz szervezett bűnözéssel foglalkozó olasz író.
2014.03.28. 09:52
 
Kertész Imre utolsó interjúja a The Paris Reviewban
A Felszámolás volt az utolsó regénye és a Luisa Zielinskinek adott nyilatkozata volt az utolsó interjú, amelyet életében adott - jelentette ki Kertész Imre az Egyesült Államokban megjelenő The Paris Review című irodalmi folyóirat legújabb számában.
2013.07.02. 20:26
 
II. János Pált már az idén szentté avathatják
A vatikáni Szentté Avatási Kongregáció elismerte kedden II. János Pál második csodatételét, így nem kizárt, hogy már az idén szentté avatják a 2005-ben elhunyt katolikus egyházfőt - értesült az ANSA olasz hírügynökség.
2013.06.19. 00:08
 
Legálisan hozzáférhetőek a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban
Törvényesen is hozzáférhetővé váltak hétfőtől a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban. A vadkender felhasználását egészségügyi felhasználásra januárban engedélyezte a parlament.
2013.04.01. 18:32
 
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság nem tárgyalja az őssejtkutatás finanszírozása elleni keresetet
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn úgy határozott, hogy nem tűzi napirendre azt a keresetet, amelyet csaknem négy éve nyújtott be két kutató azzal a céllal, hogy tiltsák be az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozását.
2013.01.08. 01:54
 
 
Egérkísérletekben túlélték az átültetést az embrionális idegsejtek
Meglepő eredményre jutottak amerikai kutatók kísérleteikben, amelyekben embriókból származó idegsejteket ültettek be újszülött egerek agyába: a neuronok nagyobb mennyiségben is túlélték a beavatkozást. Ez reményt adhat arra, hogy idegsejtek átültetésével kezelhető lesz a jövőben az Alzheimer-kór, az epilepszia, a Parkinson-kór és a Huntington-kór.
2012.10.16. 13:11
 
Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen
A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
2012.04.14. 07:15
 
A szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet
A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását - vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.
2012.04.10. 12:40
 
Marihuána alapú gyógyszereket forgalmazhatnak Csehországban
Marihuána alapú gyógyszerek lesznek hozzáférhetőek Csehországban. A szükséges törvénymódosítást, amely engedélyezné a kender egészségügyi kihasználását, pénteken nyújtották be a cseh képviselőház elé.
2012.02.03. 10:18
 
Pénteken kerül a boltokba Kertész Imre új könyve
A Nobel-díjas Kertész Imre 2001 és 2003 között írt naplóját adja ki a Magvető Kiadó, a Mentés másként című 240 oldalas kötet pénteken kerül a boltokba.
2011.09.21. 13:05
 
Keressük a rizikót - Genomikai kutatótúra a Semmelweis Egyetemen
A személyre szabott orvoslásé a jövő - hangzott el a Semmelweis Egyetem (SE) Molekuláris Neurológiai Klinikai és Kutatási Központ Keressük a rizikót elnevezésű hétfői rendezvényen.
2011.07.04. 19:36
 
Nagyobb a melanóma kockázata a Parkinson-kórral élőknél
A Parkinson-kórban szenvedő embereknek kétszer nagyobb a kockázatuk arra, hogy kifejlődik náluk a gyakran halálhoz vezető bőrrák, a melanóma - állapította meg egy amerikai metaelemzés, melyet hétfőn tettek közzé. Korábbi tanulmányok eltérő következtetésre jutottak, ám a Neurology című szakfolyóiratban most ismertetett tanulmány szerint jelentősen nagyobb a Parkinson-kórral élőknél a melanóma kockázata.
2011.06.07. 18:20
 
 
Baktériumfertőzés állhat a Parkinson-kór hátterében?
A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A Louisianai Állami Egyetem munkatársai egérkísérleteikről az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tudományos találkozóján számoltak be. Traci Testerman és kutatócsoportja középkorú - 55-65 éves embereknek megfelelő - egereket fertőzött meg H. pylorival. Az állatok hat hónappal később Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket mutattak: kevesebbet mozogtak és csökkent agyukban a dopamin nevű hormon szintje.
2011.05.24. 11:50
 
 
A pápa boldoggá avatta II. János Pált
Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált az e célból vasárnap a vatikáni Szent Péter téren több százezer ember részvételével tartott szentmisén. A pápa tíz óra harmincnyolc perckor mondta el latinul az ilyenkor szokásos formulát, amellyel boldoggá nyilvánította a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ös haláláig vezető II. János Pált. XVI. Benedek közölte, hogy a boldog ünnepnapja október huszonkettedike lesz, 1978-as pápai beiktatásának napja. A boldoggá avatás a szentté avatási eljárás első része. II. Jánost Pált (1920-2005) a modernkori időben rekordgyorsasággal, halála után mindössze hat évvel és egy hónappal avatták boldoggá.
2011.05.01. 14:40
 
 
Három magyar tudós kapta az "Agy-díjat"
Három magyar idegtudós, Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kapta megosztva az egymillió euró összdíjazású "Agy-díjat" ( (The Brain Prize) a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért - jelentette be pénteken a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány. A díjátadó ünnepség május 2-án lesz Koppenhágában, egy nappal később pedig a díjazottak megtartják ünnepi előadásaikat a dán fővárosban. A tudósokat széleskörű, mind elméleti, mind kísérletesen kiemelkedő színvonalú kutatásaikért ismerték el, amelyek feltárták az agykéreg, különösen a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú hippokampusz ideghálózatainak szerveződését és működését.
2011.03.04. 13:10
 
 
Arany Kamera díjat kap Michael J. Fox Berlinben
Arany Kamera díjat kap Michael J. Fox Berlinben. A tekintélyes német filmes elismerést életművéért veheti át szombaton az amerikai színész. Az Arany Kamerát a legnépszerűbb német tévéújság, a Hörzu alapította, és korábban olyan filmes személyiségek vehették át, mint Clint Eastwood, Robert De Niro vagy Jack Nicholson - írja a The Hollywood Reporter online. A kitüntetettek között szerepel az idei, 46. díjátadón John Travolta is, aki a legjobb színész nemzetközi díját kapja, valamint Armin Mueller-Stahl, akit a német filmművészek közül választottak életműdíjasnak. Az Arany Kamerák átadása rendre a legnézettebb német díjátadó ceremónia, 5-6 millió néző követi a háromórás élő adást - írta a lap.
2011.02.04. 14:15
 
 
Szex- és játékfüggővé tett egy férfit a Parkinson-kórra szedett gyógyszere
Bíróság előtt támadja az egyik legnagyobb gyógyszergyártó céget egy francia férfi, aki azt állítja, hogy Parkinson-kórjára szedett gyógyszere szex- és játékfüggőséget váltott ki nála. A beteg Nantes-ban vitte perre a brit GlaxoSmithKline vállalatot a Requip nevű gyógyszer miatt. A férfi ügyvédei szerint szerint a szer miatt radikálisan megváltozott a páciens viselkedése azóta, hogy 2003-ban felírták neki a gyógyszert, amely a dopamintermelést hívatott stimulálni. A nős, kétgyerekes apánál játékszenvedély alakult ki, elvesztette a család megtakarításait, és még lopott is. Emellett hiperszexualitás alakult ki nála, az interneten hirdeti magát, és transzvesztita hajlamai lettek.
2011.01.31. 19:30
 
 
Boldoggá avatják II. János Pált
XVI. Benedek pápa megtörténtnek ismert el egy elődje, II. János Pál közbenjárására bekövetkezett csodát, s ennek alapján elrendelte a 2005-ben elhunyt egyházfő boldoggá avatását. A ceremóniát, amelyre több százezer zarándokot várnak, május 1-jén tartják Rómában. XVI. Benedek pénteken ismertetett rendeletében csodának minősítette egy Parkinson-kórban szenvedő francia apáca gyógyulását. A boldoggá avatás a szentté avatás előtti utolsó állomás. Ahhoz, hogy valakit szentté nyilvánítsanak, két, a személyéhez köthető csoda kell.
2011.01.14. 14:00
 
Átadták az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat
Acsády László neurobiológus, Bíró László Péter fizikus és Gergely György pszichológus nyerte el idén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat. A jelenleg 3 millió forinttal járó elismeréseket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Pálinkás József, az MTA elnöke adta át pénteken az Akadémián. Pálinkás József rövid köszöntőjében kiemelte, hogy az ösztöndíj, amelyet a 11. alkalommal ítéltek oda, olyan tudósok munkáját hivatott elismerni és segíteni, akik a nyugati színvonaltól elmaradó laboratóriumi felszereltséggel, fizetésért értek el nemzetközileg is kimagasló eredményeket.
2010.12.10. 12:45
 
 
Osztrák kutatók megtalálták az élet vizét
A sperma egyik összetevője feltartóztathatja a sejtek öregedését - fedezte fel két osztrák kutató. Könnyen lehet, hogy ezzel sikerült megtalálniuk az élet vizét. Az eddig is ismert volt, hogy a spermidin nevű anyag, amely elsősorban a férfiak ondófolyadékában fordul elő, fontos szerepet tölt be a sejtnövekedésben. Frank Madeo és Tobias Eisenberg grazi kutatók most kiderítették, hogy a spermidin a károsodott sejteket is segít megjavítani, ezzel pedig megfékezi az öregedés folyamatát. Az anyag behatol a sejtmagba, és fiatalossá programozza.
2009.10.06. 10:16
 
 
Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak Dél-Koreában
Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak dél-koreai tudósok, akik szerint módszerük révén genetikai megbetegedéseket is lehet majd gyógyítani. Korábban amerikai, japán és európai tudósok már klónoztak fluoreszkáló egereket és sertéseket, ám ez az első eset, amikor "világító" ebeket hoztak volna létre a kutatók. Négy beagle-ről van szó, "akik" mind a Ruppy névre hallgatnak. Nevük a ruby, azaz a rubinvörös és a puppy, vagyis kutyakölyök szavak ötvözetéből született, azaz rubinkutyát jelent. A négy beagle napvilágnál teljesen úgy néz ki, mint "közönséges" fajtársai, ám ultraibolya fény hatására vörösen "parázslanak". A kutyák körme, valamint hasa, ahol igen vékony a bőr, még szabad szemmel is vörösnek látszik.
2009.04.29. 08:03
 
 
Obama bejelenti az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó tilalom feloldását
Barack Obama hétfőn bejelenti az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalom feloldását. Obama 120 napos határidőt fog szabni az országos egészségügyi intézetnek arra, hogy kidolgozzák az őssejtkutatás szövetségi költségvetésből való finanszírozásának jövőbeli szabályait - mondta Harold Varmus, az amerikai elnök tudományos ügyekben illetékes tanácsadója. A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában. Az egynapos embrióból kinyert őssejtek gyakorlatilag nem halnak el, s bármilyen sejt kifejlődhet belőlük. Felhasználhatják őket a gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek regenerálására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen.
2009.03.09. 07:10
 
 
Heréből vett őssejtek gyógyíthatják a férfiakat
Férfiak heréjéből vett sejtek ugyanolyan sokoldalúnak bizonyultak, mint az embriókból származó őssejtek - közölték német kutatók a Nature című tudományos folyóirat csütörtöki számában. Thomas Skutella, a tübingeni Regeneratív Biológiai és Orvosi Központ munkatársa és csoportja 22 férfi heréjéből biopsziával nyert sejteket vizsgált. A 17 és 81 év közötti férfiakat különböző okból kezelték, a hereszövetek mintavételére ekkor került sor. A kutatók úgy találták, hogy néhányhetes növekedés után e sejtek olyan sokféle sejtté alakultak át, mintha embrióból vett őssejt lett volna a kiindulópont.
2008.10.09. 15:51
 
Első  Előző  [1]  Következő  Utolsó

agyvérzés I Alzheimer-kór I anorexia I asztma I bélszindróma I cukorbetegség I gyulladás I hasnyálmirigy-betegségek I immunrendszer I influenza I ingyenes szűrőnap I lázcsillapítás I leukémia I madárinfluenza I megfázás I mellrák I migrén I pajzsmirigy-alulműködés I pajzsmirigy-túlműködés I Parkinson-kór I Pneumococcus védőoltás I rákgyógyítás I rákos beteg I sárgaság I sertésinfluenza I szén-monoxid mérgezés I szénanátha I tüdőrák I vérszegénység

Állás-munka I Autó-motor I Bank I Betegség I Bulvár I Egészségügy I Életmód I Ezotéria I Gazdaság I Környezetvédelem I Kultúra I Oktatás I Politika

 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML