Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család

2017.02.28. 10:37 | Itthon | Szerző: Magyar Narancs
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.

Vantara Gyula szavai szerint három évvel ezelőtt ugyan semmit nem konyított a mezőgazdasághoz az általa dicsért fiatal gazdálkodó, de mára elvégezte az aranykalászos tanfolyamot is, és szerinte a családi háttér támogatásával képes felvirágoztatni egy gazdaságot, érdemes tehát minden támogatást megadni számára. És így is történt. O. Ádám felesége a kétegyházi K. család lánya, nem csupán ők, de a szülők is nyertek a földpályázatokon, sőt K.-ék fia is a nyertesek között szerepel. Azt a helyiek sem tudták kinyomozni, hogy vajon miért lett kiválasztott Kétegyházán a K. család, de ahogy a Körös Hírcentrum hanganyagából is kiderül, a fiatalembert Vantara ambiciózusnak tartja. Nem maradt viszonzatlan a bizalom O. Ádám részéről, a riporter kérdésére bevallja, hogy "ahonnan tudunk, onnan kapunk segítséget", és azt is, hogy "próbáljuk, hogy ne nyomódjunk el", és azt is elismeri, hogy mindenki nagyon segítőkész. A K. családról annyi információnk van, hogy a férfi erdőgazdálkodással is foglalkozik, a jofogas.hu oldalon látható is egy hirdetése, amelyen 11 millió forintért Szeged környékéről elvihető fát árul, felesége pedig a Juhtenyésztők Szövetségének honlapján mint cigájatenyésztő szerepel, bár a helyiek túl sok juhot nem láttak a területeiken.
A Vantara Gyulának "nem kedves" család 20 éven keresztül bérelt 21 hektáros legelőt a Körös-Maros Nemzeti Parktól, amit két éve másoknak adtak oda. De négy évvel ezelőtti pályázaton sem nyertek, akkor 25 hektártól kellett elbúcsúzniuk, így szinte teljesen föld nélkül maradtak. Két másik több mint 30 éve állattenyésztésből élő család 10 és 20 hektáros legelőt veszített el, ami miatt fel kellett adniuk gazdaságukat.
Vantara Gyula leszögezte, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park pályáztatási eljárásába neki nincs beleszólása.
Vantara Gyula az egyetlen Fideszes politikus az országban, aki a Fideszes többségű közgyűlés által felfüggesztett jegyzőtől a felmondása napján kölcsönkért három millió forintot. Arról, hogy a pénzre Vantara Gyulának miért volt szüksége, és hogy annak köze van-e a kötvénykibocsátás miatt kiosztott magas jegyzői jutalomnak, továbbra sem lehet tudni. De olyan ügyéről is tudunk Vantara Gyulának, ahol a személyét érintő büntető feljelentés egyszerűen elveszett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Itt olvashat arról, hogy a Fideszes Vantara Gyulának egy szintén kedves család hogyan jutott törvénysértő szerződések útján 116 millió forinthoz.