Megbukott a rezsicsökkentés? Visszavonja a kormány, amit tavaly bevezetett

2014.03.02. 23:43 | Itthon | Szerző: hir3.hu
A rezsifórumok hatására kénytelen visszavonni a közelmúltban életbelépett jogszabályi változást a Fidesz, mivel az ellentétes a "rezsihülyítéssel".

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a közelmúltban életbelépett jogszabályi változást követően a társasházi ingatlanokba beépített mellékvízmérő tulajdonjoga ezentúl az ingatlan tulajdonosát, mint elkülönített vízhasználót illeti meg, mint ahogy az azzal kapcsolatos költségek is.
A 58/2013 (II.27.) Kormány rendelet 64.§. (2) bekezdése értelmében "… a szolgáltatási pont után beépített mellékvízmérő tulajdonjoga  az elkülönített vízhasználót illeti meg." továbbá a 64.§. (3) bekezdés szerint "Az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és a mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő hitelesítéséről, rendkívüli vizsgálatáról saját költségén köteles gondoskodni."
A fenti rendelet szerint a számlázás alapját képző mellékmérő 8 évente szükséges hitelesítéséről, annak szükségessége esetén az új hiteles vízmérő beépítéséről, valamint a vízmérő hibája, sérülése esetén annak cseréjéről a felhasználó saját költségén köteles gondoskodni - tájékoztat a víziközmű-szolgáltató.
A jogszabályváltozással a vízközmű-szolgáltatók veszteségeit igyekezett kompenzálni a kormány, ezzel áthárítva a rezsicsökkentés költségeit a fogyasztókra. Persze mindezt titokban. Lett is felháborodás belőle.
Forrásaink szerint a Fidesz rezsifórumain kellemetlen téma, hogy bizony pénzbe kerül a társasház tulajdonosai számára a mellékvízmérő cseréje, ami eddig ingyenes volt, és lényegesen többe, mint amennyit a rezsicsökkentés hoz. Egy idős bácsi Kósa Lajos debreceni fórumán tette szóvá, hogy két vízmérőt cseréltek le nála januárban és bizony csúnyán becsapta őt a vízmű, mert fizetni kellett érte, méghozzá 17 ezer forintot. A bácsi nem értette miért, hiszen a hírTV-ben arról volt szó, hogy ez nem kerül pénzbe. Kósa Lajostól várt választ a problémára, úgy tűnik rossz embert választott. A Fidesz alelnökét meglepte a kérdés, szerinte ezt a szolgáltatóval kell tisztázni. Arról azonban nem beszélt a politikus, hogy bizony jogszabályi változással épp a kormány tette fizetőssé a mellékvízmérő cseréjét, tehát a probléma forrása nem a vízmű, hanem Ő és képviselőtársai személyesen.
Úgy tűnik, most már megoldódik ez a csata is, hiszen Németh Szilárd rezsibiztos pár napja jelentette be az újabb rezsiintézkedést, ami ismét ingyenessé teszi a társasházi tulajdonosok számára a mellékvízmérők cseréjét. Tehát kivezetik azt, amit tavaly bevezettek. Persze Németh Szilárd ezt úgy adta elő, mintha a mellékvízmérő cseréje mindig is fizetős lett volna és a kormány újabb intézkedésének köszönhetően lesz csak ingyenes. Mit lehet erre mondani?