A német szociáldemokraták a CDU-val és a Baloldallal is tárgyalást kezdeményeznek a kormányalakításról Mecklenburg-Elő-Pomerániában

Németországban a szociáldemokrata párt (SDP) az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) mellett a Baloldallal is tárgyalást kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről Mecklenburg-Elő-Pomerániában - jelentették be hétfőn Berlinben az előző napi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson nyertes SPD vezetői.

Erwin Sellering tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője a párt székházában tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a szociáldemokraták 10 éve kormányoznak a CDU-val Mecklenburg-Elő-Pomerániában, előtte viszont nyolc évig a Baloldal elődszervezete - PDS, a keletnémet állampárt utódpártja - volt koalíciós társuk, ezért most mindkét párttal megbeszélést kezdeményeznek az együttműködés lehetőségéről.
Sigmar Gabriel alkancellár, pártelnök hangsúlyozta, hogy az SPD 30,6 százalékos eredménye csak látszólag visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson szerzett 35,6 százalékhoz képest. Valójában növelték támogatóik számát, és csak a választási részvétel emelkedése miatt csökkent szavazatarányuk - mutatott rá az SPD elnöke, utalva a hivatalos adatokra, amelyek alapján a 30,6 százalékos eredmény 246 393 szavazatot jelent, a 2011-es 35,6 százalék pedig 242 251 szavazatot jelentett, és míg a vasárnapi választáson 821 645 szavazatot adtak le, 2011-ben 708 111-en szavaztak a Landtag-választáson.
A siker annak tulajdonítható, hogy az SPD következetes politikát folytat, "tartotta az irányt", foglalkozik az emberek gondjaival és tud küzdeni - tette hozzá Sigmar Gabriel, felidézve, hogy pártja a közvélemény-kutatásokban öt hónapon keresztül 22 százalékon állt, a CDU mögött, amelynek támogatottságát 23 százalékra mérték.
A pártelnök-alkancellár megismételte a koalíciós társ CDU/CSU pártszövetségnek a menekültügyben az utóbbi hetekben címzett bírálatait, kiemelve, nem elég azt mondani, hogy "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das), hanem "meg is kell csinálni", de a CDU/CSU sokáig csak hátráltatta a többi között a menedékkérők elhelyezésének gondjaival küszködő önkormányzatok megsegítését és a menekültek integrációját szolgáló intézkedéseket.
Aláhúzta: nem csak a menekülteknek kell segíteni, hanem meg kell alkotni egy "nagy szolidaritási paktumot", amelynek révén az állam valamennyi rászorulót támogat. Így egyebek mellett be kell vezeti a nyugdíjmínium intézményét - mondta Sigmar Gabriel, akinek pártja korábban a minimálbér bevezetését is elérte a koalíciós partnernél.
A vasárnapi választáson a második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt végzett, amely első alkalommal indult a tartományi választáson, és 20,8 százalékot jelentő 167 453 szavazattal került be a schwerini Landtagba.
A kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő AfD így a 16-ból már 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. Vezetői hétfő berlini tájékoztatójukon úgy vélték, az újabb siker Angela Merkel kancellárságát tekintve "a vég kezdetét" jelentheti, és felveti a lehetőséget, hogy az AfD akár már a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kormányzati felelősséget vállalhat.
A harmadik helyen a CDU következik 19 százalékkal, 153 101 szavazattal, a 2011-es 23 százalék - 156 969 szavazat - után. Ez a párt eddigi legrosszabb eredménye. A vereség súlyát nemcsak az növeli, hogy a CDU még soha nem végzett az AfD mögött tartományi vagy egyéb választáson, hanem az is, hogy a párt Angela Merkel szűkebb politikai hazájában vallott kudarcot; a pártelnök-kancellár a Bundestag-választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartományban szerzett mandátumot.
Angela Merkel egy hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a CDU és a szövetségi kormány vezetőjeként ő is felelős az eredményért. Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia "mindenkinek, elsősorban nekem" - mondta.
Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott "alapvető döntések" helyesek voltak, így indokolt volt az EU-Törökország megállapodás megkötése az "illegális migráció leállítása" és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából.
A negyedik helyen a Baloldal végzett 13,2 százalékot jelentő 106 259 szavazattal, a 2011-ben szerzett 125 528 voks - 18,4 százalék - után.
A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 38 834 szavazattal 4,8 százalékos eredményt értek el - az öt évvel ezelőtti 59 004 szavazat, illetve 8,7 százalék után -, így kiestek a Landtagból.
Távozik a Landtagból a széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is, amely a 2011-es 6 százalék - 40 642 szavazat - után 3 százalékot - 24 365 szavazatot - szerzett.