Költségvetés - LMP: 2017 is az önkormányzatok fekete éve lesz

Az önkormányzatok bevételszerzési lehetőségének újragondolását szorgalmazza Gerstmár Ferenc, az LMP elnökségi tagja, a jövő évi büdzsé ugyanis szerinte egy újabb fekete évet ígér a települések számára.

Az önkormányzati szakszóvivő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kevesellte a 668 milliárd forintos 2017-es előirányzatot és úgy ítélte meg: az önkormányzatok keretének mindössze 6 milliárd forintos növelése egyre súlyosabb helyzetbe sodorja a településeket, amelyek már kötelező feladataik egy részét sem tudják majd ellátni. Jellemzően a szociális ellátórendszer kiadásain faraghatnak - vetítette előre.
Megítélése szerint a kabinet szándékosan tartja lélegeztető gépen a településeket, amelyek vezetői, kiszolgáltatva az alkalomszerű támogatásoknak, a központi akarat végrehajtóivá válnak.
Rámutatott: mintegy háromezer önkormányzatnak nem lesz szabadon felhasználható forrása jövőre.
Kijelentette: pontosítani kell az állami és a települési feladatmegosztást, és több saját bevételhez kell juttatni az önkormányzatokat. A politikus növelné a gépjárműadó helyben maradó részét és a személyi jövedelemadóból is juttatna a helyi kiadásokra. Emellett földtulajdonhoz juttatná az önkormányzatokat.