KSH: árnyalatnyival jobban nőtt a januári kiskereskedelmi forgalom az előzetes adatoknál

A kiskereskedelmi forgalom volumene januárban 1,7, a naptárhatással kiigazított adat szerint 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette második becslése és a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Mind a nyers, mind a tisztított adat 0,1 százalékponttal nagyobb   növekedést mutat a március 3-án kiadott első becslésben közöltnél.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, amiben elsősorban a 7,2 százalékos kiugróan magas bázis hatása játszott szerepet. A volumencsökkenés 0,1 százalékponttal mérsékeltebb az előzetesen jelzettnél.
A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben - az első becslésben közölt 5,7 százalékkal szemben - 6,0 százalékkal nőtt a forgalom,  az üzemanyag-fogyasztás a korábban megismerttel azonos ütemben, 4,4 százalékkal emelkedett.
Az iparcikkek keresletén belül a textil, ruha és lábbeli vásárlások 11,2, a bútorok és műszaki cikkek  forgalma 11,5 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve.