Illegális migráció - Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása

Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása - mondta az Európai Parlament (EP) elnöke kedden az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

Martin Schulz elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek azt javasolja majd csütörtöki megbeszélésükön, hogy Magyarország működjön közre "konstruktív, közös megoldások" kidolgozásában.
A német szociáldemokrata politikus megjegyezte: Magyarország jelenlegi politikáját "irracionális vonások és nemzeti egoizmus" jellemzi, a "határkerítés" pedig láthatóan nem orvosolja a bajokat, hiszen az emberek továbbra is jönnek át Szerbiából, és "Magyarország Németországba induló vonatokra ülteti őket".
"Ha igazságosan osztanánk el a menekülteket a 28 országban élő 507 millió európai között, akkor Magyarországnak valószínűleg végül kisebb gondja lenne, mint ma" - mondta Martin Schulz az ARD-n este sugárzott interjúban.
Az EP elnöke hangsúlyozta, hogy nem egy újabb uniós csúcstalálkozóra van szükség, hanem "pragmatikus megoldásokra". Az Európai Bizottság (EB) a következő napokban javaslatokat mutat be a menekültválság terheinek igazságos elosztásáról, a védelemre nem jogosult menedékkérők  hazaszállítását célzó eljárásról és új pénzügyi támogatási formákról.
Ha minderről sikerül hamar dönteni, akkor meglesz mindaz, ami a menekültválság kezeléséhez szükséges - mondta Martin Schulz.
Rámutatott, hogy az EP és az EB már évtizedek óta javasolja egy közös, "ésszerű szabályozás" bevezetését és a menekültek elosztását a tagállamok között, de a nemzeti kormányok nem vettek tudomást ezekről a javaslatokról.
Most viszont már "akkora a nyomás, hogy remélhetőleg konkrét döntéseket hozunk a következő napokban és hetekben" - mondta az EP elnöke.
Közben Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője a ZDF országos közszolgálati televízióban azt mondta, hogy tagállami "kudarc" esetén az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének, a Frontexnek kell gondoskodnia az EU külső határának védelméről.
A bajor konzervatív CSU politikusa hangsúlyozta, hogy az EU külső határa valamennyi uniós tagállam külső határa is, és az unió polgárai elvárják az EU-tól ezeknek a határoknak a biztosítását.
Megjegyezte: "sajnos látjuk", hogy vannak tagországok, amelyek nem képesek megbirkózni ezzel a feladattal.
Az EU jobbközép irányzatú frakciójának vezetője aláhúzta, hogy a menekültválság kezeléséhez egy "kötelező erővel rendelkező szolidaritási mechanizmusra" van szükség, amelyet Jean-Claude Juncker, az EB elnöke mutat be a jövő héten.
Az EP világossá teszi majd, hogy támogatja a bizottság javaslatát, és ezután a tagállamokon lesz a sor. "Remélem, hogy mire elkészül a konkrét  jogszabálytervezet, a tagállamok félreteszik a nemzeti egoizmust, és hozzájárulnak az európai megoldáshoz" - mondta Manfred Weber.