Magyarország új földesurai - Csányi, Lázár, Mészáros Lőrinc a top 500-as listán

Két fideszes politikus, Lázár János, valamint Farkas Sándor érdekeltségei is felkerültek a legtöbb agrártámogatást begyűjtő cégek százas toplistájára. A top 500-ban helyett kapott Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, valamint Czerván György államtitkár vállalkozásai is. Az 500-as lista szereplői több mint 1000 milliárd forint közpénzt kasszíroztak az elmúlt években - írja a HVG.

963 millió forintos agrártámogatástól lehetett bejutni a Blikk által összeállított top 500-as listára. A napilap azt szedte össze, hogy mely cégek kapták a legtöbb agrártámogatást az elmúlt években. A listán helyett kapot több politikushoz köthető vállalkozás is. Az 500 cég összesen 1089 milliárd forint állami és uniós pénzre tett szert 7 év alatt, ez az összes kifizetett agrártámogatás csaknem egyharmadát teszi ki.
Csányi Sándor OTP-elnök cégei az elmúlt két évben összesen 33,4 milliárd forinthoz, Simicska Lajos érdekeltségei pedig 24,8 milliárd forinthoz jutottak, bár mint arról beszámoltunk, a pixisből kiesett nagyvállalkozó cégei esetében megszűnt az a gyakorlat, hogy a Nemzeti Földalap-kezelő szinte automatikusan hosszabbította meg földhaszon-bérleti szerződéseit, s így Simicska az utóbbi időben jó nagy darab föld hasznától esett el.
Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Aranykorona Mezőgazdasági Zrt. nevű cégével került a listára. Igaz, a polgármester csak tavaly vásárolta be magát a cégbe, amely 2007 és 2015 között részesült 1,846 milliárd forint közpénzben.
Czerván György agrárállamtitkár 25 százalékos tulajdonrészt birtokol az Aranyszarvas Mezőgazdasági Zrt.-ben, amely 1,79 milliárd forintot nyert el - bár az nem derül ki a cikkből, hogy hány év alatt.
Simonka György fideszes képviselő két céggel is szerepel a listán, ezek közül az egyikben elenyésző a tulajdonrésze, a másikban, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben viszont 11,2 százalékos tulajdonos. Ez a vállalkozás 1,665 milliárdos agrártámogatásra tett szert.
Két fideszes poltiikus érdekeltségei is bekerültek a lista százas élbolyába: Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság alelnöke Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. nevű cégével 3,8 milliárd forintot kaszált. Lázár Jánosnak csak 2 százalékos, de rokonainak nagyobb érdekeltsége van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben, amely 3 milliárd forintos támogatást kapott az elmúlt években - írja a HVG.