Mészáros Lőrinc az új Simicska?

Míg a pixisből kiesett nagyvállalkozó sorra elbukta állami földjeit, Mészáros Lőrinc földbérletpályázatait gond nélkül hosszabbította a földalapkezelő. Ahogy régen Simicska esetében is tette. A felcsúti polgármester jelenleg 30 margitszigetnyi, több mint 3000 hektáros földterület felett rendelkezik.

Gond nélkül meghosszabbította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester földhaszonbérleti szerződéseit - adta hírül a keddi Blikk. A busás hasznot hozó földekhez egyébként pályáztatás nélkül jutott Orbán Viktor kormányfő barátja.

Az automatikus szerződéshosszabbítás annak fényében érdekes különösen, hogy Simicska Lajos földjeinek szerződéseit, amelyeket korábban gond nélkül hosszabbítottak, felmondta a földalapkezelő. Simicska cégei összesen 61 állami földbirtokot buktak el, még a pár száz négyzetméteres nadrágszíjparcelláknak is búcsút kellett mondaniuk.

A lapot az NFA arról tájékoztatta, hogy november 4-én kötöttek megbízási szerződést a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Aranykorona Mezőgazdasági Zrt.-vel a Székesfehérvár külterületén található, összesen 5 hektárnyi területre.

A cég 2014 elején került a felcsúti gázszerelőből lett milliárdos kezébe. Mészáros Lőrinc cégei Fejér megyében összesen több mint 800 hektár földet nyertek el, ezeket 20 évre kapták haszonbérletbe. A felcsúti polgármester jelenleg 30 margitszigetnyi, több mint 3000 hektáros földterület felett rendelkezik. A földek után tavaly 210 millió forint területalapú támogatás járt, más jogcímeken további 100 millió forintot hoztak.

Simicska Lajos hónapok óta a közbeszerzéseken sem nyert semmit, pedig korábban a Közgép számos állami megrendelést kapott. Mészáros Lőrinc viszont egy hete nyert el egy nettó tízmilliárdos megbízást Békés megyei gáterősítésre.