Ukrán válság - Londoni elemzők: súlyos növekedési áldozattal jár az IMF-program

Súlyos növekedési áldozatokkal járhat rövid távon - az idén például valószínűleg egész éves recessziót okoz - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Ukrajna számára összeállított pénzügyi segélycsomag feltételrendszere - jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak helyzetértékelése szerint az IMF-csomag enyhítette az azonnali ukrán fizetésimérleg-válság és az államcsőd kockázatát, a feltételrendszerben előírt kiigazítások nagy része azonban a magánszektorbeli fogyasztást terheli.
A ház számításai szerint az áttérés a rugalmas árfolyamrendszerre, a már bejelentett adóemelések, a háztartási földgázárak májustól esedékes 50 százalékos emelése, a hrivnya eddigi 30 százalékos árfolyamgyengülése a dollárhoz képest - és a Capital Economics által várt további 10 százalékos gyengülés - együtt az idén 15 százalékos éves szintű inflációt is okozhat a tavaly mért 0,3 százalékos egész éves defláció után. Ha a nominálbér-emelkedés a jelenlegi 5 százalékos ütemben folytatódik, akkor ebben az inflációs környezetben az idén 10 százalékos reálbérzuhanás várható, és a szoros korreláció miatt a fogyasztási kiadások is valószínűleg hasonló ütemben esnének a cég elemzői szerint.
A Capital Economics szakértőinek becslése szerint a hrivnya általuk várt idei gyengülése az import drágulása miatt - változatlan globális energiahordozó-árakat feltételezve - 60 százalékkal emelheti az üzemanyagok kiskereskedelmi árát Ukrajnában, emellett növeli a teljes magánszektorbeli adósságállomány 35 százalékát kitevő devizaalapú hitelek adósságszolgálati költségeit is.
Mindezzel szemben áll a hrivnya gyengülése nyomán javuló külső versenyképesség, és az IMF-segítség nyomán esetleg erősödő befektetői bizalom, ami fellendítheti a beruházásokat. Valószínűtlen azonban, hogy ezek a tényezők elejét vehetik az ukrán gazdaság idei recessziójának. A Capital Economics elemzői mindezt egybevetve egyelőre 3 százalékos idei GDP-visszaesést jósolnak az ukrán gazdaságban.
Más nagy londoni házak még borúlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben az ukrán gazdaság várható teljesítményére.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap lefelé módosították eddig is súlyos idei recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég korábbi előrejelzésében 3,2 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít.
A JP Morgan elemzői a negatív felülvizsgálatot azzal indokolták, hogy kockázati forgatókönyveik közül több is valóra vált, de tényező az előrejelzés rontásában az IMF-egyezségben szereplő gázáremelés is.