2018. március 19., hétfő - József
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Elemzők: lassuló ütemben, de tovább nő a kiskereskedelmi forgalom
2016.02.03. 12:02  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
Kedvező a kiskereskedelmi forgalom tavalyi 5,5 százalékos éves bővülése a szakértők szerint, akik további, bár lassuló ütemű növekedésre számítanak az idén.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint a decemberi 5,0 százalékos növekedéssel együtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 5,2 százalékos volt a bővülés.
A kiigazított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben egyformán 3,4 százalék volt a növekedés decemberben és az egész évben. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal nőtt a forgalom decemberben és 7,6 százalékos volt az egész éves növekedés. Az üzemanyag-eladások decemberben csak 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi magas bázist, de az év egészében 7,1 százalékkal szárnyalták túl a 2014-est.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György az MTI-nek elmondta: az éves, valamint a decemberi 5 százalékos növekedési ütem is jelentősen meghaladta az uniós átlagot.
Az OKSZ értékelése szerint a kiskereskedelem növekedésében közrejátszott a gazdaság, ezen keresztül a reáljövedelmek bővülése, az infláció alacsony szintje, a devizahiteles mentőcsomag, az alacsony benzinár és az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása.
A szövetség számításai alapján a 2013-2015-ös időszakot együtt nézve 10 százalék feletti a három év együttes növekedési üteme - közölte a főtitkár. A kiskereskedelem mérlegét az iparcikkek és az üzemanyagok értékesítése húzta jelentősebb mértékben.
A szakértő arra számít, hogy az idén tovább bővül a kiskereskedelmi piac, de a tavalyinál kisebb ütemben. A nemzetgazdaságban is kisebb növekedési ütem várható, és az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása már sokkal kisebb lesz. A személyi jövedelemadó (szja) és az általános forgalmi adó (áfa) kulcsainak csökkentése ugyanakkor felfelé húzhatja az ütemet - fejtette ki.
Vámos György várakozásai szerint 3-4 százalékos lehet az idei éves növekedés.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szintén úgy látja, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése lassulhat a tavalyi magas bázis miatt, amit részben az online pénztárgépek fehérítő hatása okozott. A bővülés azonban dinamikus maradhat, a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét.
Az elemző szerint a hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat az idei növekedéshez.
Suppan György az idén éves átlagban 3,7 százalékos bővülésre számít. Az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette, mivel a reálbérek emelkedése a tervezettnél nagyobb lehet, a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár meghaladhatja a várakozást.
A forgalom növekedését középtávon a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac várható élénkülése is támogathatja - mutatott rá.
Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint is jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly.
Az idén az szja egy százalékponttal csökken, illetve az inflációs ráta is jóval a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, így a nettó reálbérek emelkedése erősítheti a háztartások keresletét - fejtették ki az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásukban.
Előrejelzésük szerint 4-5 százalék között bővülhet az idén a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Gazdaság
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai feltörekvő térség szerdán ismertetett februári gyáripari beszerzésimenedzser-indexei (BMI) azt jelzik, hogy a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorainak növekedési üteme hatévi csúcsra gyorsult.
GKI: lassul a gazdaság
Az év eleji növekedési adatok a magyar gazdaság lassulását jelzik, a GKI GDP-előrejelzése változatlan: a 2014-es 3,7 százalék és a tavalyi 2,9 százalék után 2016-ban csak 2,3 százalék körüli bővülés valószínű, mindenekelőtt a beruházások csökkenése miatt - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Vasárnapi pihenőnap - Szakszervezetek a konzultációs fórum összehívását kezdeményezik
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) azonnali összehívását kezdeményezi Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a vasárnapi boltzár feloldása után kialakult helyzet rendezése érdekében - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.
 
 
Vásárlás
Meliconi SLIMSTYLE WIRE COVER 17,5cm Kábeltakaró elem
1 990 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Tőzsdei árak
MOL 0 0000 0
MTEL 0 0000 0
OTP 0 0000 0
RCH 0 0000 0
BUX 0 0000 0
Változás: 0,00 %
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Előzzük meg a bajt!
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás, a sport milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.
 
Friss kommentek
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML