2017. június 27., kedd - László
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
A Csík Zenekar a Müpában Ferenczi Györggyel és a Rackajammel
2016.04.19. 08:51  |  Szerző: MTI
Kultúra / Fesztivál-Koncert
 nyomtat  |   | 
Az eddiginél szorosabb zenei együttműködést kíván kialakítani a Csík Zenekar Ferenczi Györggyel és a Rackajammel. A népzene, illetve a blues élcsapata május 1-jén különleges közös koncertet ad a Müpában, a zenekarvezetők az MTI-nek elmesélték a részleteket.

A két formáció közötti munkakapcsolat gyökerei 2008-ig vezetnek vissza, a Csík Zenekar Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... című lemezéig, de a történet még korábban kezdődött.
"Gyurit már korábbról ismertem, voltam Herfli Davidson koncerten is annak idején. Tíz évvel ezelőtt egy budai rendezvényen eljátszottunk egy kalotaszegi hajnalit, a Kaszárnya, kaszárnya címűt, ami nagyon megtetszett neki. Ez volt az alaprezgés, ami elindította a kapcsolatunkat" - idézte fel Csík János hegedűs, énekes, a Csík Zenekar vezetője az MTI-nek.
A 2008-as lemez címadó dalában Ferenczi György szájharmonikázott. Mint a zenész most felidézte, a számot háromszor vették újra a stúdióban, mert nem voltak vele elégedettek.
"Két-három hét kellett, míg rátaláltam a formára, mert egy blues zenésznek nagyon nehéz egy kalotaszegi hajnali. Akkor nemcsak azt tanultam meg játszani, kinyílt a kapu az egész kalotaszegi muzsika felé. Tudatosítanom kellett, hogy az a zene, ami a fejemben van, miként alkalmazható az autentikus magyar népzenében, egy nem egyszerű dallamra és harmóniamenetre. Úgy, hogy ne legyen maníros, de legyen benne gondolat" - fogalmazott Ferenczi György.
Csík János hozzáfűzte, hogy az Ez a vonat...-ban fellelhető  szomorúságnak, a kivándorlás, a távolélés, a hazaszeretet témájának a szájharmonika, az amerikai zenei stílus, a blues egészen egyedi ízt tudott kölcsönözni.
A Csík Zenekar azóta elkészült lemezein, illetve a koncerteken Ferenczi György, kiegészülve a Rackajammel állandó közreműködővé vált. A legutóbbi stúdióanyagon, a 2014-es Amit szívedbe rejtesz-en is van egy közösen eljátszott hajnali, az Erzsébeti szvit Kalotaszegről, ebbe belekeverték a Stanley Brothers bluegrass klasszikusát, a How Mountain Girls Can Love-ot. Ferencziék viszont eddig nem hívták Csíkékat.
"Azért, mert a Rackában alapelv, hogy a barátaink nevével nem keresünk pénzt. A két zenekar között komoly ismertségbeli különbség volt, ami napjainkra változott, nekünk is megy a szekér. A Rackajam legfrissebb, megjelenés előtt álló anyagán, a Betyárjátékon szerepel a Csík Zenekar, éppen a kiindulási pontot, a Kaszárnya, kaszárnyát meg egy kalocsai rendet, a Szagos a rozmaringot muzsikáltuk föl együtt, és az autentikus magyar népzenét egy nashville-i hangmérnök, Derek Garten keverte. A két zenekar úgy szól együtt, mint egy John Williams-filmzene" - mondta Ferenczi György.
A cél egy közös zenei világ, produkció, lemez létrehozása. A Müpa-koncert után több olyan alkalom lesz, fesztiválon és színházteremben is, ahol folytatják az nagyszabású együttzenélést.
"A közös produkcióban el lehet felejteni, hogy két zenekar van a színpadon. Négy évvel ezelőtt már próbálkoztunk ezzel, akkor A népzenétől a rock and roll forradalomig címmel közös turnén vettünk részt. Annak a koncertsorozatnak voltak gyerekbetegségei, amelyeken túl tudtunk lépni, és ez vezetett a remekül sikerült tavaly júniusi közös fellépéshez a Budapest Parkban" - mondta a szájharmonikás.
Csík János az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy most sokkal biztosabb és nyugodtabb lesz az együttmuzsikálás. "Az elmúlt időszakban számos közös ötlet, zenei gondolat született. A Gyuriék által játszott amerikai zene ugyanúgy népzenei alapú, mint a mi autentikus magyar muzsikánk. A kettőnek szerintem létezik egybeolvasása, például egy szép moldvai dallam harmóniamenetei gond nélkül át tudnak siklani egy Appalache-hegységbeli dalba".
A közös dalok megszületésében a jammelések meghatározó jelentőségűek. Ferenczi György szerint a blues slow-ja, shuffle-ja, walking bluesa és boogie-woogie-ja hasonlóan fokozódó tempójú táncrend, mint a hajnali, a csárdás, a szapora, a legényes. "Ma már el tudjuk játszani tizenegy különböző tájegység verbunkját".
"A blues beengedése a magyar népzenébe számomra azt mutatja meg, miért szép ez a muzsika" - mondta Csík János az MTI-nek. Felidézte, hogy számára a blues megismerése annak idején a Hobo Blues Banddel kezdődött. A Csík Zenekar 2011-es lemezén, a Lélekképeken szereplő A széki hobo a Közép-európai hobo blues II-n alapul.
Mint mondta, a blues segített neki abban, hogy a táncházban is kicsit más szemmel figyelje a körülötte lévő világot. Ferenczi György ehhez hozzátette: számára Tátrai Tibor és Póka Egon ugyanolyan adatközlő, mint Fodor Sándor "Neti" meg Laka "Kicsi" Aladár.
A Csík Zenekarban Csík János (hegedű, ének), Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom), Bartók József (nagybőgő), Kunos Tamás (brácsa), Makó Péter (fúvósok) és Szabó Attila (hegedű) szerepel. A Ferenczi György és a Rackajamben  Ferenczi György (ének, szájharmonika, hegedű), Apáti Ádám (ének, basszusgitár, tangóharmonika), Bizják Gábor (ének, kürt), Jankó Miklós (ének, cajon) és Pintér Zsolt (ének, mandolin).


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
LG 49LH6047 Smart LED TV
164 800 Ft
SAMSUNG UE55K6300 138 cm Ívelt Smart Full HD LED TV Televízió
209 900 Ft
 
Divat
2017-es tavaszi szépségtrendek: fruzira-, smink- és manikűr
Vad hullámok
Természetes ív
Nem a hajfény a titok nyitja
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Két ügyes trükk a feszes mellért
Néhány ügyes trükkel sokáig elkerülhető a plasztikai sebész.
 
Friss kommentek
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Egy portugál ház több jelentésben
Az alábbi képeken látható épület tervezője Pedro Reis, portugál szakember volt.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML