2018. április 24., kedd - György
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Kertész Imre feljegyzéseiből válogató kötetet jelentetett meg a Magvető
2016.03.10. 16:00  |  Szerző: MTI
Kultúra / Irodalom
 nyomtat  |   | 
A néző címmel jelentetett meg válogatást Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író 1991 és 2001 között írt feljegyzéseiből a Magvető Kiadó.

Szegő János, a kiadó szerkesztője az MTI-nek elmondta: a kötet megjelenésével immáron "olyan napló- és esszéfolyosó áll rendelkezésünkre, amellyel az 1960-as évektől 2010-ig nyomon követhetjük Kertész Imre önértelmezését, gondolkodását". Az első ilyen jellegű Kertész-könyv az 1992-ben megjelent Gályanapló volt, amelyet több hasonló naplókötet követett.
A néző különlegessége, hogy a rendszerváltozás utáni időszakról tudósít, amikor a belső történésekről Kertész Imre figyelme is egyre inkább a külvilág felé fordult. Ebben közrejátszott, hogy ettől fogva szabadon utazhatott, művei pedig bekerültek az európai irodalmi véráramlásba, emellett számos művésszel - köztük Ligeti Györggyel, Esterházy Péterrel - került ekkoriban kapcsolatba - fogalmazott Szegő János, aki szerint fontos részét képezi a kötetnek a korábbi Kertész-művekben is tetten érhető "folyamatos konok ön- és világértelmezés".
Hozzáfűzte: a kötet legizgalmasabb kérdése, hogy miként pillant egy, akkor hatvanas éveiben járó értelmiségi a hat évtizedes bezártság utáni új világra, valamint hogyan fogadja az alkotói nyugalmából kizökkentő újonnan jött elismertséget és sikert. Mindebbe beleszövődik az író magánéletének fontos változása, ekkor veszti el első feleségét, és ismeri meg új szerelmét, Kertész Magdát is. A szerző ír álmairól, emlékeiről, feljegyzi egyes irodalmi, képzőművészeti és zenei élményeivel kapcsolatos gondolatait is.
A kötet műfajáról szólva Szegő János megjegyezte, hogy bár az időrendi sorrendet megtartották, a kötet mégis kevésbé naplószerű, mint például a Mentés másként című 2001 és 2003 között született feljegyzéseket közreadó kötet. A néző című kötetben számos helyen nincs pontos dátum feljegyezve a bejegyzések mellett, inkább a "nagyobb gondolkodói tömbök" jellemzőek, amelyeket különféle motívumok, aforizmatikus definíciók, és frappáns bonmotok kapcsolnak össze.
"Kertész Imre életművének és fantasztikus írói teljesítményének egyik különlegessége, hogy rettenetes tragikusságát, sötét jellegét rendkívüli derűvel, ontológiai boldogság-evidenciával tudja ellenpontozni" - fogalmazott Szegő János, hangsúlyozva, hogy a mostani kötetben is megjelenik ez a fajta egyedi öröm, emellett A néző rendkívül mély empátiával és szolidaritással ad számot "a létezés animális kiszolgáltatottságáról".
A Magvető szerkesztője kitért arra is, hogy véleménye szerint nem érdemes "botrányt" keresni a könyvben, hiszen Kertész Imre írói radikalizmusának "botrányszerűségét szerencsére most már volt időnk felfogni", de "aki akar, fog tudni találni olyan mondatokat, amelyekben nagyon erősen, kritikusan fogalmaz társadalmi anomáliákkal kapcsolatban".
A feljegyzéseket Kertész Imrével együttműködve Hafner Zoltán irodalomtörténész rendezte sajtó alá, a könyvet és borítót Pintér József tervezte.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
Technaxx TX-22 Lemezjátszó
21 990 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML