2018. március 24., szombat - Gábor
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Német-magyar tudományos társaság alakult Berlinben
2012.02.16. 15:14  |  Szerző: MTI
Tudomány
 nyomtat  |   | 
Német-magyar tudományos társaság alakult csütörtökön Berlinben, a Gábor Dénes nevét viselő egyesület célja a Németország és Magyarország közti tudományos és társadalmi kapcsolatok erősítése.

A társaság elnökségének csütörtöki berlini tájékoztatóján elhangzott: a szervezet fórumot szeretne teremteni kapcsolatok kiépítésére, majd az így keletkező hálózatot igyekszik minél inkább kiterjeszteni a német és a magyar tudományos életben. A másik fő törekvés új típusú, előremutató együttműködési formák kialakítása, amelyek a tudomány mellett társadalmi célokat is szolgálnak.
Így például terveznek magyar orvostanhallgatók számára olyan németországi képzési programot, amelynek lezárását követően a résztvevőknek vissza kell térniük Magyarországra. "Nem nézhetjük tétlenül az orvosok elvándorlását" - hangsúlyozta Jörg Weidenhammer, a hamburgi igazgatója, a társaság egyik alapítója. Asklepios Medical School
A kialakítani tervezett együttműködésre példa a Weidenhammer vezette klinikai központ és a budapesti Semmelweis Egyetem közös programja. Ennek keretében a magyar intézmény Európában egyedülálló módon székhelyen kívül végez képzést: hallgatói a Budapesten megkezdett tanulmányokat Hamburgban fejezik be, vagyis az Európai Unió egyik országában működő egyetem egy másik uniós tagállamban ad ki diplomát, ami igazi német-magyar oktatáspolitikai innováció.
A társaság névadója, Gábor Dénes Berlinben szerezte diplomáját, egyik nagy találmánya, a holográfia pedig olyan mélyen beépült a németországi mindennapokba, hogy már a személyi igazolványokban szereplő arcképek is a magyar tudós képrögzítő eljárása alapján készülnek, ami jól mutatja, hogy milyen szoros a magyar tudomány és Németország kapcsolata – hangsúlyozta Jörg Weidenhammer.
Krausz Ferenc, a német Max Planck kvantumoptikai intézet igazgatója, a társaság egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy "az agyelszívás mostanáig igen egyoldalú volt", ezen pedig változtatni kell, olyan programokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy az elvándorló tudósok "legalább egy része" dolgozhasson Magyarországon is. Erre példa a sajtóban gyakran szuperlézer néven emlegetett Extreme Light Infrastructure elnevezésű uniós tudományos projekt, amely magyar, cseh és román összefogással valósul meg - emelte ki Krausz Ferenc.
Ungvári László, a társaság elnöke, a Berlin melletti Wildauban működő műszaki főiskola rektora hozzáfűzte: a politikai határok után le kell bontani az európai nemzetek között a tudomány és az oktatás területén húzódó határokat is. Ennek jegyében a wildaui intézmény egyebek között az Óbudai Egyetemmel és a Szolnoki Főiskolával is indított már közös képzést.
Ungvári az egyesület - hivatalos német nevén Dennis Gabor Gesellschaft zur Förderung Wissenschaftlicher Zusammenarbeit, vagyis Gábor Dénes Társaság a Tudományos Együttműködésért – munkájának beindításáról szólva kiemelte, hogy a frissen bejegyzett szervezet napi működésének kialakítása nagyjából fél évig tart.
A szervezet a berlini magyar nagykövetség közreműködésével jött létre. Czukor József nagykövet a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nyolcvanas évek óta nagyjából 6 ezer német orvos végezte tanulmányait Magyarországon, jelenleg pedig mintegy 400 magyar tudós dolgozik németországi kutatóhelyeken, e szoros kapcsolat pedig régi eredetű, hiszen a német és a magyar tudomány évszázadok óta együtt fejlődik, "a modern magyar tudomány kezdete egyben a modern német tudomány kezdete is volt".


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Tudomány
Az univerzum eddig ismert legfényesebb, legtávolabbi pulzárjára bukkantak
Az univerzum eddig ismert legfényesebb, legtávolabbi pulzárjára bukkant az Európai Űrügynökség (ESA) az XMM Newton röntgencsillagászati műhold segítségével: a gyorsan forgó neutroncsillag ezerszer fényesebb annál, mint amennyire azt eddig lehetségesnek hitték.
Csillagász: egyedülálló a frissen felfedezett hétbolygós naprendszer
A tudósok még sosem láttak korábban a Trappist-1 csillagéhoz hasonló naprendszert - mondta el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában Kiss László csillagász.
Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén
Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén amerikai csillagászok - írta a BBC hírportálja.
 
 
Vásárlás
SONY CMT-SX7 Mikro HiFi rendszer
189 990 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Előzzük meg a bajt!
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás, a sport milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.
 
Friss kommentek
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML