2017. december 18., hétfő - Auguszta
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Német-magyar tudományos társaság alakult Berlinben
2012.02.16. 15:14  |  Szerző: MTI
Tudomány
 nyomtat  |   | 
Német-magyar tudományos társaság alakult csütörtökön Berlinben, a Gábor Dénes nevét viselő egyesület célja a Németország és Magyarország közti tudományos és társadalmi kapcsolatok erősítése.

A társaság elnökségének csütörtöki berlini tájékoztatóján elhangzott: a szervezet fórumot szeretne teremteni kapcsolatok kiépítésére, majd az így keletkező hálózatot igyekszik minél inkább kiterjeszteni a német és a magyar tudományos életben. A másik fő törekvés új típusú, előremutató együttműködési formák kialakítása, amelyek a tudomány mellett társadalmi célokat is szolgálnak.
Így például terveznek magyar orvostanhallgatók számára olyan németországi képzési programot, amelynek lezárását követően a résztvevőknek vissza kell térniük Magyarországra. "Nem nézhetjük tétlenül az orvosok elvándorlását" - hangsúlyozta Jörg Weidenhammer, a hamburgi igazgatója, a társaság egyik alapítója. Asklepios Medical School
A kialakítani tervezett együttműködésre példa a Weidenhammer vezette klinikai központ és a budapesti Semmelweis Egyetem közös programja. Ennek keretében a magyar intézmény Európában egyedülálló módon székhelyen kívül végez képzést: hallgatói a Budapesten megkezdett tanulmányokat Hamburgban fejezik be, vagyis az Európai Unió egyik országában működő egyetem egy másik uniós tagállamban ad ki diplomát, ami igazi német-magyar oktatáspolitikai innováció.
A társaság névadója, Gábor Dénes Berlinben szerezte diplomáját, egyik nagy találmánya, a holográfia pedig olyan mélyen beépült a németországi mindennapokba, hogy már a személyi igazolványokban szereplő arcképek is a magyar tudós képrögzítő eljárása alapján készülnek, ami jól mutatja, hogy milyen szoros a magyar tudomány és Németország kapcsolata – hangsúlyozta Jörg Weidenhammer.
Krausz Ferenc, a német Max Planck kvantumoptikai intézet igazgatója, a társaság egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy "az agyelszívás mostanáig igen egyoldalú volt", ezen pedig változtatni kell, olyan programokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy az elvándorló tudósok "legalább egy része" dolgozhasson Magyarországon is. Erre példa a sajtóban gyakran szuperlézer néven emlegetett Extreme Light Infrastructure elnevezésű uniós tudományos projekt, amely magyar, cseh és román összefogással valósul meg - emelte ki Krausz Ferenc.
Ungvári László, a társaság elnöke, a Berlin melletti Wildauban működő műszaki főiskola rektora hozzáfűzte: a politikai határok után le kell bontani az európai nemzetek között a tudomány és az oktatás területén húzódó határokat is. Ennek jegyében a wildaui intézmény egyebek között az Óbudai Egyetemmel és a Szolnoki Főiskolával is indított már közös képzést.
Ungvári az egyesület - hivatalos német nevén Dennis Gabor Gesellschaft zur Förderung Wissenschaftlicher Zusammenarbeit, vagyis Gábor Dénes Társaság a Tudományos Együttműködésért – munkájának beindításáról szólva kiemelte, hogy a frissen bejegyzett szervezet napi működésének kialakítása nagyjából fél évig tart.
A szervezet a berlini magyar nagykövetség közreműködésével jött létre. Czukor József nagykövet a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nyolcvanas évek óta nagyjából 6 ezer német orvos végezte tanulmányait Magyarországon, jelenleg pedig mintegy 400 magyar tudós dolgozik németországi kutatóhelyeken, e szoros kapcsolat pedig régi eredetű, hiszen a német és a magyar tudomány évszázadok óta együtt fejlődik, "a modern magyar tudomány kezdete egyben a modern német tudomány kezdete is volt".


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Tudomány
Az univerzum eddig ismert legfényesebb, legtávolabbi pulzárjára bukkantak
Az univerzum eddig ismert legfényesebb, legtávolabbi pulzárjára bukkant az Európai Űrügynökség (ESA) az XMM Newton röntgencsillagászati műhold segítségével: a gyorsan forgó neutroncsillag ezerszer fényesebb annál, mint amennyire azt eddig lehetségesnek hitték.
Csillagász: egyedülálló a frissen felfedezett hétbolygós naprendszer
A tudósok még sosem láttak korábban a Trappist-1 csillagéhoz hasonló naprendszert - mondta el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában Kiss László csillagász.
Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén
Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén amerikai csillagászok - írta a BBC hírportálja.
 
 
Vásárlás
STELL SHO 1100 TV állvány
3 290 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Ma jó voltam, jó pontot kapok
Nem csak a kisiskolások kaphatnak jó pontokat - igaz, az ő piros és fekete pontjaik a füzetbe kerülnek.
 
Friss kommentek
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML