2018. január 18., csütörtök - Piroska
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Csaknem 140 kommunista emlékművet bontottak le Ukrajnában, köztük 40 Lenin-szobrot
2016.02.02. 13:11  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Tavaly összesen 139, a kommunista diktatúra vezéralakjainak szobrát bontották le Ukrajnában, köztük 40 Lenin-szobrot - olvasható abban a jelentésben, amelyet kedden terjesztett a kijevi kormány az ukrán parlament elé.

A kommunista emlékművek eltávolításáról tavaly november végén hozott rendeletet a kulturális minisztérium. A kommunista múlttal való szakítás jegyében nemcsak Lenin, a Szovjetunió megalapításához vezető 1917-es bolsevik forradalom vezetőjének szobrait távolítják el a posztszovjet Ukrajnában, hanem a baloldali diktatúra más vezéreinek emlékműveit is. Így például legutóbb a múlt héten a kelet-ukrajnai Poltava megyében bontották el három bolsevik vezetőnek, Feliksz Dzerzsinszkijnek, a szovjet politikai rendőrség vezetőjének, Szergej Kirovnak, a kommunista párt leningrádi vezetőjének és Vaszilij Csapajev orosz katonatisztnek a szobrát.
Tavaly április 9-én fogadott el az ukrán kormány törvényt, amelyben egyebek mellett betiltotta a kommunista és a náci propagandát, valamint a két totalitárius rendszer jelképeinek használatát.
2015 októberében levették a kijevi parlament épületének tetejéről a szovjet ötágú csillagot, helyére pedig Ukrajna címeréből a három ágú szigony került csúcsdísznek.
A kommunista párt működését tavaly december közepén tiltotta be egy kijevi bíróság. A Petro Szimonyenko vezette Ukrajnai Kommunista Párt hosszú évekig meghatározó szereplője volt a független Ukrajna politikai életének. Az 1994-es parlamenti választások óta mindvégig volt frakciója a parlamentben egészen a legutóbbi, 2014-es előre hozott választásokig, amikor a párt nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt, így kiesett a törvényhozásból. Szimonyenko többször is indult az elnökválasztáson, 1999-ben bejutott a második fordulóba, amelyben viszont már alulmaradt Leonyid Kucsmával szemben.
A Lenin-szobrok elbontása Ukrajnában eleinte törvényellenesen kezdődött 2013 elején. Egyre-másra döntötték le az ország minden részében a bolsevik vezér köztéri szobrait. Volt, ahol az emlékművet "csak" megrongálták, például Poltava megye egyik településén lefejezték Lenin és felesége, Nagyezsda Krupszkaja szobrát.
Kijev utolsó, a város központjában álló Lenin-szobrát az európai integrációt és demokratikus hatalomváltást követelő Majdan-tüntetések elején, 2013 decemberében döntötték le a tiltakozók.
A dél-ukrajnai Odesszában viszont "újrahasznosították" Lenin szobrát: lecserélték a fejét a Csillagok háborúja című amerikai filmsorozat főgonosza, Darth Vader maszkjára.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Nagyvilág
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
Az orosz doppingellenes rendszer nem működött, Oroszországnak alkalmazkodnia kell a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) követelményeihez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a 2019-es Universiadét előkészítő krasznojarszki tanácskozáson.
Trump polgári területről venne el 54 milliárd dollárt haderő-fejlesztésre
Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy nem katonai programoktól csoportosítaná át a haderő fejlesztésére szánt 54 milliárd dolláros költségvetési összeget.
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje hétfőn kijelentette: csakis természeti katasztrófa akadályozhatja meg őt abban, hogy részt vegyen az elnökjelölti vitákon.
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
Hama 84425 Next Light dönthető Falikonzol, 200x200
7 490 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Előzzük meg a bajt!
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás, a sport milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML