2018. április 19., csütörtök - Emma
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Obama: Iraknak nagyobb amerikai támogatásra lesz szüksége
2014.06.12. 22:24  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Iraknak nagyobb amerikai támogatásra lesz szüksége ahhoz, hogy vissza tudja szorítani az iszlamista felkelést - jelentette ki csütörtökön Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök nem részletezte, hogy miféle segítségnyújtásra gondolt, csak annyit mondott, hogy semmit sem zár ki.
Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője ezt később úgy pontosította, hogy az Egyesült Államok nem mérlegeli szárazföldi csapatok Irakba küldését. Carney szerint Obama arról beszélt, hogy nem zárja ki amerikai légicsapások lehetőségét.
Obama Tony Abbott ausztrál miniszterelnököt a Fehér Házban fogadva nyilatkozott az iraki helyzetről. Mint mondta, aggodalommal szemléli az ottani fejleményeket, és szavatolni szeretné, hogy a szélsőségesek ne tudják megvetni a lábukat Irakban vagy a szomszédos Szíriában. Arra bíztatta az iraki kormányfőt, hogy dolgozzon ki olyan kompromisszumot, amely lehetővé tenné, hogy a mérsékelt síiták és szunniták összefogjanak a szélsőségesek ellen.
John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington közvetlen kapcsolatban áll Núri al-Máliki iraki miniszterelnökkel, és segítséget nyújt Bagdadnak. Amerikai sajtóértesülések szerint Máliki már hetekkel ezelőtt azt kérte titokban az Egyesült Államoktól, hogy mérjen légi csapást az iszlamista erőkre.
John McCain republikánus szenátor csütörtökön újfent azt sürgette, hogy a kialakult válság megoldása érdekében Obama rendelje vissza az aktív katonai szolgálatba David Petraeus tábornokot, aki Irakban és Afganisztánban is sikeresen alkalmazta a felkelésellenes stratégiát. Petraeusnak, aki 2011 szeptemberében átvette a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irányítását, 2012 novemberében egy nőügy miatt kellett távoznia posztjáról.
Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita iszlamista csoport kedden elfoglalta Moszult, Irak második legnagyobb városát, Ninive tartományt, valamint Kirkuk és a szintén közeli Szalaheddin tartomány egyes körzeteit. Az ILIÁ szerdán vonta ellenőrzése alá a Moszul és Szamarra között fekvő Tikrítet. Jelentések szerint a szélsőséges erők csütörtökön Bagdad felé közeledtek.
Az utolsó amerikai csapatok 2011-ben, hét és fél évvel az Irak elleni invázió kezdete után vonultak ki a közel-keleti országból, miután Bagdad nem volt hajlandó belemenni, hogy az ország területén állomásozó amerikai katonák továbbra is immunitást élvezzenek az iraki igazságszolgáltatással szemben. 
Irakban több mint 4400 amerikai katona vesztette életét. A Kongresszusi Kutatási Szolgálat adatai szerint az iraki jelenlét 2011 végéig 802 milliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak.
Bírálói szerint Obama elnök hasonló káoszt okozhat Afganisztánban is, miután bejelentette, hogy 2014-ben az összes harcoló egységet, 2016 végéig pedig az összes amerikai katonát kivonja a közép-ázsiai országból.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 1.  Ember Lámpással | 2014.06.13 07:59:42 Moderálást kérek 
Szegények! Még mindig kapnak egy kis Amerikát? Már tíz éve visszasírják a Szaddám-rezsimet, ahol legalább voltak szabályok, ami szerint lehetett boldogulni!
 
 
 
Nagyvilág
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
Az orosz doppingellenes rendszer nem működött, Oroszországnak alkalmazkodnia kell a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) követelményeihez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a 2019-es Universiadét előkészítő krasznojarszki tanácskozáson.
Trump polgári területről venne el 54 milliárd dollárt haderő-fejlesztésre
Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy nem katonai programoktól csoportosítaná át a haderő fejlesztésére szánt 54 milliárd dolláros költségvetési összeget.
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje hétfőn kijelentette: csakis természeti katasztrófa akadályozhatja meg őt abban, hogy részt vegyen az elnökjelölti vitákon.
 
 
Vásárlás
Meliconi SLIMSTYLE WIRE COVER 17,5cm Kábeltakaró elem
1 990 Ft
SAMSUNG UE55KU6400 138 cm Ultra HD LED TV
249 800 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML