2019. szeptember 20., péntek - Friderika
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Eltemették Harper Lee-t, a Ne öld meg a feketerigót! íróját
2016.02.21. 12:49  |  Szerző: MTI
Kultúra / Irodalom
 nyomtat  |   | 
Szülővárosában temették el a pénteken, 89 éves korában elhunyt Harper Lee Pulitzer-díjas amerikai írót, a modern amerikai irodalom egyik legfontosabb műveként számon tartott Ne öld meg a feketerigót! című regény szerzőjét - tudósított a BBC hírportálja.

Az alabamai Monroeville-ben privát szertartás keretében vettek búcsút közeli családtagok és barátok az írónőtől.
A szertartást szombaton, a város metodista templomában tartották, a gyászbeszédet Wayne Flynt történészprofesszor, Harper Lee régi barátja tartotta. Ezután apja és testvére mellé a családi sírboltba helyezték örök nyugalomra az írónőt.
Monroeville volt a modellje a Ne öld meg a feketerigót! képzeletbeli színhelyének, Maycomb városának.
Nelle Harper Lee, aki a polgárháborús déli konföderációs seregek vezetőjének, Robert E. Lee tábornoknak a leszármazottja volt, Monroeville városkában született négygyermekes, módos családban. Édesapja prominens jogász, újságszerkesztő és laptulajdonos volt, majd Alabama szenátorának választották.
Leányát az alabamai egyetemre íratta be, hogy jogot tanuljon. Harper Lee egy esztendőt cserediákként az Oxfordi Egyetemen is eltöltött. 1950-ben, hat hónappal a diploma előtt azonban New Yorkba ment, hogy irodalommal foglalkozzon. Egy légitársaság jegyirodájában dolgozott az ötvenes évek végéig.
1956 karácsonyán Lee barátai, Michael Brown és Joy Williams Brown egyévi bérének megfelelő pénzt ajándékoztak neki, hogy az írással foglalkozhasson. Egy éven belül elkészült a Ne bántsátok a feketerigót! első vázlatával. A regényt 1959 nyarán fejezte be. Még abban az évben elkísérte gyermekkori jó barátját, az akkor már neves írót, Truman Capote-t a kansasi Holcombe városába, ahol Capote anyagot gyűjtött Hidegvérrel című dokumentumregényéhez.
A Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban jelent meg és azonnal óriási sikert aratott. A regény Atticus Finchről, a kisvárosi ügyvédről szól, aki egy fehér nő megerőszakolásával hamisan megvádolt fekete férfi védelmét vállalja el - az 1930-as évek rasszizmustól áthatott Alabamájában.
Atticus Finch alakját az írónő az édesapjáról mintázta. A következő esztendőben a regényt Pulitzer-díjjal tüntették ki, azóta világszerte több mint 40 millió példányban kelt el. 1962-ben azonos címmel film készült belőle, a főszerepet Gregory Peck játszotta, aki alakításáért Oscar-díjat kapott.
Harper Lee terhesnek találta a hírnevet. Mindig idegenkedett a nyilvánosságtól, pedig amikor a regényt megfilmesítették, elismertsége és hírneve szinte határtalan volt, mindenki várta az új alkotást.
A visszavonultan élő írónőnek azonban csak 2015 júliusában jelent meg új könyve, amelyet valójában még a Ne bántsátok a feketerigót! előtt írt. A Menj, állíts őrt! - amelyben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később - a legkelendőbb kötet volt tavaly az Egyesült Államokban. Megjelenése óta több mint 2 millió példány kelt el belőle.
A könyv váratlanul jelent meg, és híresztelések kaptak lábra, hogy a kézirat nem is az övé, csak örökösei akartak volna így "pénzt csinálni". Végül Harper Lee közleményben tudatta a világgal, hogy a kézirat valóban az övé, csak évtizedeken keresztül elveszettnek hitte. Egyesek Harper Lee közleményének valódiságát is megkérdőjelezték, mondván, az írónő már nincs teljes szellemi képességeinek birtokában.
"Soha semmiféle sikerre nem számítottam a feketerigóval" - mondta egy 1964-ben adott chicagói rádiós interjújában az írónő, aki teljesen visszavonultan élt, és egy-egy megjelenése, éppen ritkasága okán, igazi eseménynek számított. Több tiszteletbeli doktorátust is elfogadott, ám soha nem mondott beszédet. Ezért sokan az irodalom Greta Garbójának is becézték őt az Egyesült Államokban.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
Hama 96077 Action 1CS Fix Fali konzol, 200x200
2 590 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Gwen Stefani
Vizezz!
Mi segít a kipirosodás ellen?
Pödört copf
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Életmódváltással a Candida ellen
Az orvosok többsége szerint nem is létezik, mások civilizációs népbetegségnek tartják.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista