2019. június 25., kedd - Vilmos
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Könyvfesztivál - Tizennyolcan szerepelnek idén az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján
2015.04.24. 07:58  |  Szerző: MTI
Kultúra / Irodalom
 nyomtat  |   | 
Tizennyolcan szerepelnek idén a Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, ahol Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli Boldogtalanság az Auróra-telepen című prózakötetével.

Karádi Éva, a rendezvény szervezője és a Lettre folyóirat szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja az európai országok kulturális intézeteinek (EUNIC) és budapesti nagykövetségeinek immáron 15. alkalommal megrendezett közös programja. A résztvevő intézmények az eseményre minden évben egy olyan pályakezdő regény- vagy prózaírókat hívnak meg, akik saját országukban díjat nyertek első önálló kötetükkel.
"Sikeres és eredeti író, aki az amerikai minimalista prózára és a magyar ironikus írói hagyományra emlékeztető módon, távolságtartással mutatja be könyvében egy lakótelep életét" - jellemezte Karádi Éva Mán-Várhegyi Rékát, aki 2013-ban elnyerte a József Attila Kör JAKkendő díját, 2014 novemberében pedig a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat.
Hozzátette: a fesztivál felhozatalát látva mintha világjelenség lenne, hogy egyre több fiatal író figyel inkább párhuzamos sorsokra, mintsem egyetlen főhős életének és világának bemutatására. Mindez jellemző Mán-Várhegyi Rékára, de az elsőkönyvesek fesztiválján szintén szerepelő olasz Fabio Deotto, és a portugál Bruno Viera Amaral eddigi munkásságára is.
Az elmúlt évek általános tendenciájaként említette Karádi Éva, hogy egyre több olyan elsőkönyves szerepel a találkozókon, akik egyszerre több kultúrkörből érkeznek, vagy valamilyen kulturális határátlépés élményéről írnak. Idén ilyen a cseh elsőkönyves, Dora Cechová, aki orosz édesapja révén élénk kapcsolatban áll az orosz irodalmi hagyománnyal is vagy a Lengyelországot képviselő, ukrán származású és ukrán témáról lengyelül író Zanna Sloniowska.
Szintén ebbe a sorba illeszkedik az idei találkozón a Franciaországot képviselő, magyarországi sváb felmenőkkel is bíró Mathias Menegoz, akinek a Kárpátia című első regénye Erdélyben játszódik. A mű főszereplője egy 19. századi földbirtokos, aki Bécsből költözik vissza a "vadkeletet" megtestesítő országrészbe, hogy visszaszerezze idealizált földesúri szerepét.
"Műfaját tekintve kicsit talán kakukktojásnak tekinthető az idei felhozatalból Ane Riel, a dán elsőkönyves, aki magas irodalmi színvonalon írt Liseleje község mészárosa című bűnügyi regényével elnyerte a Dán Krimiakadémia díját is" - mondta el Karádi Éva.
A rendezvény szervezője kitért arra is, hogy az utóbbi években a magyar kiadók egyre szívesebben válogatnak az Elsőkönyvesek Fesztiválján szereplő fiatal írók műveiből. Idén a könyvfesztiválra két olyan szerző is érkezik, akik korábban szerepeltek a találkozón, most pedig magyar kiadók jelentetik meg írásaikat.
Az idei elsőkönyvesek közül ilyen a finn Tommi Kinnunen is, aki számos díjat nyert hazájában a Ahol négy út összefut című regényével. A Finnország 20. századi történetét három generáción keresztül elmesélő mű magyarországi jogait a L'Harmattan Kiadó vásárolta meg.
Az elsőkönyvesekkel szombaton délután a Lázár Ervin teremben lehet találkozni, a két részben zajló pódiumbeszélgetést Gács Anna író, kritikus és Forgách András író vezeti. A német nyelvű elsőkönyves írókat vasárnap délután mutatják be a Hess András teremben.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
SENCOR SSS 801 Mikrohifi
42 290 Ft
SONY KDL-43WD759B 108 cm Full HD LED TV
189 950 Ft
 
Divat
Mi segít a kipirosodás ellen?
Pödört copf
Pompás pirosítók
Jennifer Morrison
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Életmódváltással a Candida ellen
Az orvosok többsége szerint nem is létezik, mások civilizációs népbetegségnek tartják.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista