2019. szeptember 20., péntek - Friderika
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Könyvfesztivál - Tizennyolcan szerepelnek idén az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján
2015.04.24. 07:58  |  Szerző: MTI
Kultúra / Irodalom
 nyomtat  |   | 
Tizennyolcan szerepelnek idén a Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, ahol Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli Boldogtalanság az Auróra-telepen című prózakötetével.

Karádi Éva, a rendezvény szervezője és a Lettre folyóirat szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja az európai országok kulturális intézeteinek (EUNIC) és budapesti nagykövetségeinek immáron 15. alkalommal megrendezett közös programja. A résztvevő intézmények az eseményre minden évben egy olyan pályakezdő regény- vagy prózaírókat hívnak meg, akik saját országukban díjat nyertek első önálló kötetükkel.
"Sikeres és eredeti író, aki az amerikai minimalista prózára és a magyar ironikus írói hagyományra emlékeztető módon, távolságtartással mutatja be könyvében egy lakótelep életét" - jellemezte Karádi Éva Mán-Várhegyi Rékát, aki 2013-ban elnyerte a József Attila Kör JAKkendő díját, 2014 novemberében pedig a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat.
Hozzátette: a fesztivál felhozatalát látva mintha világjelenség lenne, hogy egyre több fiatal író figyel inkább párhuzamos sorsokra, mintsem egyetlen főhős életének és világának bemutatására. Mindez jellemző Mán-Várhegyi Rékára, de az elsőkönyvesek fesztiválján szintén szerepelő olasz Fabio Deotto, és a portugál Bruno Viera Amaral eddigi munkásságára is.
Az elmúlt évek általános tendenciájaként említette Karádi Éva, hogy egyre több olyan elsőkönyves szerepel a találkozókon, akik egyszerre több kultúrkörből érkeznek, vagy valamilyen kulturális határátlépés élményéről írnak. Idén ilyen a cseh elsőkönyves, Dora Cechová, aki orosz édesapja révén élénk kapcsolatban áll az orosz irodalmi hagyománnyal is vagy a Lengyelországot képviselő, ukrán származású és ukrán témáról lengyelül író Zanna Sloniowska.
Szintén ebbe a sorba illeszkedik az idei találkozón a Franciaországot képviselő, magyarországi sváb felmenőkkel is bíró Mathias Menegoz, akinek a Kárpátia című első regénye Erdélyben játszódik. A mű főszereplője egy 19. századi földbirtokos, aki Bécsből költözik vissza a "vadkeletet" megtestesítő országrészbe, hogy visszaszerezze idealizált földesúri szerepét.
"Műfaját tekintve kicsit talán kakukktojásnak tekinthető az idei felhozatalból Ane Riel, a dán elsőkönyves, aki magas irodalmi színvonalon írt Liseleje község mészárosa című bűnügyi regényével elnyerte a Dán Krimiakadémia díját is" - mondta el Karádi Éva.
A rendezvény szervezője kitért arra is, hogy az utóbbi években a magyar kiadók egyre szívesebben válogatnak az Elsőkönyvesek Fesztiválján szereplő fiatal írók műveiből. Idén a könyvfesztiválra két olyan szerző is érkezik, akik korábban szerepeltek a találkozón, most pedig magyar kiadók jelentetik meg írásaikat.
Az idei elsőkönyvesek közül ilyen a finn Tommi Kinnunen is, aki számos díjat nyert hazájában a Ahol négy út összefut című regényével. A Finnország 20. századi történetét három generáción keresztül elmesélő mű magyarországi jogait a L'Harmattan Kiadó vásárolta meg.
Az elsőkönyvesekkel szombaton délután a Lázár Ervin teremben lehet találkozni, a két részben zajló pódiumbeszélgetést Gács Anna író, kritikus és Forgách András író vezeti. A német nyelvű elsőkönyves írókat vasárnap délután mutatják be a Hess András teremben.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
Meliconi Ghost Design 2000 Fali,Fehér II.osztály
56 242 Ft
 
Divat
Gwen Stefani
Vizezz!
Mi segít a kipirosodás ellen?
Pödört copf
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Életmódváltással a Candida ellen
Az orvosok többsége szerint nem is létezik, mások civilizációs népbetegségnek tartják.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista