2018. március 22., csütörtök - Beáta
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Lengyel szerzők a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
2015.04.19. 10:40  |  Szerző: MTI
Kultúra / Irodalom
 nyomtat  |   | 
Ismét sok izgalmas lengyel program és lengyel íróvendégek várják az érdeklődőket a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 24-25-én - tájékoztatta az MTI-t a budapesti Lengyel Intézet.

Női zsebatlasz című regényével Budapestre látogat a Lengyelországban sztárszerzőnek számító Sylwia Chutnik. A kötet tavasszal jelenik meg a Typotex Kiadó gondozásában, Mihályi Zsuzsa fordításában. A szerzővel április 25-én 14 órakor Veiszer Alinda beszélget a Millenáris Parkban, a Supka Géza teremben.
Sylwia Chutnik (1979) író, újságíró és idegenvezető. Kultúratudomány és gender studies szakon végzett a Varsói Egyetemen. Emellett önkéntes munkát is végez, és vezetője a lengyel anyák és nők jogaiért küzdő MaMa alapítványnak. Egyedülálló idegenvezetéseit Varsó jeles nőalakjainak történeteire fűzi fel. Íróként Női zsebatlasz című regényével rendkívül sikeresen debütált, 2008-ban elnyerte a neves Paszport Polityki irodalmi díjat, és a 2009-es Nike-díjra is jelölték. A könyv azóta számos nyelven, többek között németül és oroszul is megjelent.
"A Női zsebatlasz a kirekesztett nőkről szól: öregekről, rosszlányokról, klosárokról, alkoholistákról (...) Chutnik világa színes, elképesztő, olykor teljességgel meseszerű (...) kiváló megfigyelő, van humora, érzéke a nyelvhez, s ennek köszönhetően irodalmi bemutatkozása remekül sikerült" - idézi Agnieszka Wolny-Hamkalo szerzőről írott kritikáját a Lengyel Intézet honlapja (www.lengyelintezet.hu)
Szintén április 25-én, 14 órakor rendezik meg a Millenárison, a Lázár Ervin teremben, immár 15. alkalommal az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelynek lengyel vendége rendhagyó módon egy lengyel származású, lengyelül író, Krakkóban élő fiatal ukrán szerzőnő, Zanna Sloniowska lesz Ház színes ólomüveggel című könyvével. A kötet a Znak prózapályázatán vívta ki magának a szakma elismerését, ezer könyv közül választották ki.
Zanna Sloniowska (1978) Lembergben (Lviv) született, újságíró, tolmács. Családjával évek óta Krakkóban él. A fiatal írónő Lembergben játszódó története a sors és a forradalmak előre láthatatlan fordulatairól szól, amelyek felforgatják a világ rendjét. A festői és történelmi kulisszák között nemcsak egy család, egy szerelem története elevenedik meg, de az újjáéledő ukrán szabadságvágy is.
"Amikor a könyvet írtam, akkor a szabad Ukrajnáért kiontott vér fikció volt csupán. Sajnos 2014 végére megszűnt fikció lenni" - nyilatkozott a szerzőnő könyvéről, amely nemsokára szülőhazájában is megjelenik. A kötetből hamarosan részletek lesznek olvashatók Szatzker Helga fordításában az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának katalógusában.
A két szerző az Európai Írótalálkozó programjában is részt vesz, amelyet április 24-én rendeznek a Kalligramm Könyvkiadó és a Szlovák Intézet társszervezésében. Ennek témái a K4 közép-európai könyvsorozat, valamint az Angelus Közép-európai Irodalmi Díj lesznek. A programok vendégei Pavol Rankov és Pavel Vilikovsky, két ismert szlovák szerző, Tomasz Grabinski lengyel műfordító, továbbá magyar írók lesznek.
A programokról bővebben a Lengyel Intézet honlapján lehet tájékozódni.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
SONY KDL-43WD759B 108 cm Full HD LED TV
189 950 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Előzzük meg a bajt!
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás, a sport milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.
 
Friss kommentek
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML