2017. november 19., vasárnap - Erzsébet
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Kocsis Imre festőművész alkotásaiból nyílik emlékkiállítás a Skanzenben
2015.09.21. 05:30  |  Szerző: MTI
Kultúra / Kiállítás
 nyomtat  |   | 
Kocsis Imre képzőművész (1940-2015) alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Ahol éltünk címmel a szentendrei Skanzen galériájában pénteken - tájékoztatta az MTI-t a tárlat kurátora.

Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tudományos igazgatója az idén áprilisban elhunyt alkotót bemutatva hangsúlyozta: Kocsis Imre munkásságát jelentősen befolyásolta makóisága, a vidékről a fővárosba, majd Szentendrére kerülése. Művészetében meghatározó volt az a "falusias szemlélet", amit a magával hozott, a gyerekkorában megtapasztalt életmód mindennapjai - hangsúlyozta a kurátor.
Ez vissza-visszaköszön életművében, munkásságában, legjellemzőbb példája az egyik fő műve, a Lakodalom című festmény. A művet 10 éven keresztül festette, s azokat a 60-as évek falusi lakodalmaiban készített fényképeket használta fel hozzá, melyeket maga készített - emelte ki a szakember.
Rendkívül természetszerető ember volt, köztudott volt róla, hogy gyűjtötte a lepkéket és meghatározásukban is részt vett, közismert volt kertépítő tevékenysége is - folytatta Sári Zsolt a művész méltatását.
A kiállításon a teljes életműből látható válogatás: megjelennek legkorábbi rajzai, grafikáiból, akvarelljei is, ezek közül az egyik legjelentősebb rész az 1956-ban készült grafikai sorozat, amely megmutatja, hogyan látta fiatal diákként a forradalmat, valamint látható lesz az ekkor készült makói akvarellsorozat is.
A főiskola elvégzése után nagyon hamar, "még a pop-art utolsó hullámán úszva" a realizmus és a hiperrealizmus felé fordult, a közönség ebből a korszakból származó legjelentősebb alkotásaival is találkozhat - fogalmazott a kurátor.
"Ez az az időszak, amikor rendkívül érdekes kérdéseket vet föl a képeivel. A létező szocializmus, a szocialista fogyasztói társadalom korszaka ez, és Kocsis ferde tükröt mutat ennek a társadalomnak a művészetében. Egyfajta szociológiai attitűdnek is tekinthető a művészetének ezen iránya" - emelte ki Sári Zsolt.
Kocsis Imre a szinte fényképszerű, szuperrealisztikus ábrázolásmódban is kiteljesítette művészetét, ezekből a kései alkotásaiból is megjelenik néhány a tárlaton.
A kurátor szólt arról is, hogy a kiállításon tetten érhető két ellentétpár: egyrészt az "én és ők", a művész és a társadalomnak az a része, amellyel nem feltétlenül azonosul, másrészt a "kint és bent" tematikája, ami szinte folyamatosan visszaköszön művészi látásmódjában - magyarázta Sári Zsolt.
Hozzátette: Kocsis Imre művészetében fontos időszak az úgynevezett kulcslyukkorszak, amikor kulcslyukon keresztül mutatja meg a világot, az őt foglalkoztató gondolatokat, és sok művében önmaga, az alkotó is valamilyen formában feltűnik.
Kocsis Imre rajzai, grafikái, akvarelljei, festményei és szobra jövő év április közepéig láthatók a Skanzen Galériában.
A jelentős művek ma közgyűjteményekben vannak, így a Skanzen a Magyar Nemzeti Galériából, a Ferenczy Múzeumból és a Kovács Gábor Művészeti Alapítványtól is kapott kölcsön alkotásokat.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
SENCOR SSS 801 Mikrohifi
42 290 Ft
Hama 118668 Fix fali konzol XL, Fekete, 400x400
4 190 Ft
 
Divat
Alkalmi és mélyreható
Missoni
Ragyogás 4 lépésben
Rebecca Minkoff
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Miért alszunk télen többet?
Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy fekszik le egyre korábban sok ember.
 
Friss kommentek
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Lincoln rezidencia
Az EL Studio végezte a kivitelezést a képen látható Brooklyn-i lakáson, melyet Lincoln rezidenciának hívnak.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML