2019. március 25., hétfő - Irén
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Kocsis Imre festőművész alkotásaiból nyílik emlékkiállítás a Skanzenben
2015.09.21. 05:30  |  Szerző: MTI
Kultúra / Kiállítás
 nyomtat  |   | 
Kocsis Imre képzőművész (1940-2015) alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Ahol éltünk címmel a szentendrei Skanzen galériájában pénteken - tájékoztatta az MTI-t a tárlat kurátora.

Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tudományos igazgatója az idén áprilisban elhunyt alkotót bemutatva hangsúlyozta: Kocsis Imre munkásságát jelentősen befolyásolta makóisága, a vidékről a fővárosba, majd Szentendrére kerülése. Művészetében meghatározó volt az a "falusias szemlélet", amit a magával hozott, a gyerekkorában megtapasztalt életmód mindennapjai - hangsúlyozta a kurátor.
Ez vissza-visszaköszön életművében, munkásságában, legjellemzőbb példája az egyik fő műve, a Lakodalom című festmény. A művet 10 éven keresztül festette, s azokat a 60-as évek falusi lakodalmaiban készített fényképeket használta fel hozzá, melyeket maga készített - emelte ki a szakember.
Rendkívül természetszerető ember volt, köztudott volt róla, hogy gyűjtötte a lepkéket és meghatározásukban is részt vett, közismert volt kertépítő tevékenysége is - folytatta Sári Zsolt a művész méltatását.
A kiállításon a teljes életműből látható válogatás: megjelennek legkorábbi rajzai, grafikáiból, akvarelljei is, ezek közül az egyik legjelentősebb rész az 1956-ban készült grafikai sorozat, amely megmutatja, hogyan látta fiatal diákként a forradalmat, valamint látható lesz az ekkor készült makói akvarellsorozat is.
A főiskola elvégzése után nagyon hamar, "még a pop-art utolsó hullámán úszva" a realizmus és a hiperrealizmus felé fordult, a közönség ebből a korszakból származó legjelentősebb alkotásaival is találkozhat - fogalmazott a kurátor.
"Ez az az időszak, amikor rendkívül érdekes kérdéseket vet föl a képeivel. A létező szocializmus, a szocialista fogyasztói társadalom korszaka ez, és Kocsis ferde tükröt mutat ennek a társadalomnak a művészetében. Egyfajta szociológiai attitűdnek is tekinthető a művészetének ezen iránya" - emelte ki Sári Zsolt.
Kocsis Imre a szinte fényképszerű, szuperrealisztikus ábrázolásmódban is kiteljesítette művészetét, ezekből a kései alkotásaiból is megjelenik néhány a tárlaton.
A kurátor szólt arról is, hogy a kiállításon tetten érhető két ellentétpár: egyrészt az "én és ők", a művész és a társadalomnak az a része, amellyel nem feltétlenül azonosul, másrészt a "kint és bent" tematikája, ami szinte folyamatosan visszaköszön művészi látásmódjában - magyarázta Sári Zsolt.
Hozzátette: Kocsis Imre művészetében fontos időszak az úgynevezett kulcslyukkorszak, amikor kulcslyukon keresztül mutatja meg a világot, az őt foglalkoztató gondolatokat, és sok művében önmaga, az alkotó is valamilyen formában feltűnik.
Kocsis Imre rajzai, grafikái, akvarelljei, festményei és szobra jövő év április közepéig láthatók a Skanzen Galériában.
A jelentős művek ma közgyűjteményekben vannak, így a Skanzen a Magyar Nemzeti Galériából, a Ferenczy Múzeumból és a Kovács Gábor Művészeti Alapítványtól is kapott kölcsön alkotásokat.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
SONY KD-65ZD9B 164 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
1 449 950 Ft
SONY KD-49XD8077S
279 800 Ft
 
Divat
Bőredzés indul!
Nagyon baba!
Balmain
Nagy kékség
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Több szeretetet!
Egyszerű örömöt varázsolni az életünkbe.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
Megszűnhet a munkanélküliség Békésben, ha még többen elhagyják a megyét
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Dupla ház Spanyolországból
A Langarita Navarro Arquitectos álmodta meg a fenti képeken szereplő ikerházat és a spanyol Zaragoza városában húzták fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista