2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Kék Duna keringő: drMáriás kiállítása az A38 Kiállítóterében
2015.01.27. 09:52  |  Szerző: MTI
Kultúra / Kiállítás
 nyomtat  |   | 
Kék Duna keringő: drMáriás kiállítása az A38 KiállítóterébenKék Duna keringő címmel szerdától látható drMáriás új tárlata az A38 hajó Kiállítóterében. A művész képein - akárcsak az elmúlt években - politikusok, közéleti szereplők, diktátorok alakjai szerepelnek, többnyire egy-egy klasszikus festőóriás stílusában.

"Ez egy olyan kiállítás, ahonnan láthatjuk a Dunát, amely nem teljesen kék, a szereplőkről pedig kiderül, hogy nem mindenki herceg, hanem vannak köztük különböző furcsa figurák" - mondta drMáriás az MTI-nek.
A művész nemcsak fest, hanem rendszeresen látogat is tárlatokat, kritikákat ír kiállításokról. "Mindennapjaimba óhatatlanul bekúsznak a napi aktualitások, hírek, amelyekből időről-időre előkerül egy új személyiség, hős vagy antihős. Igyekszem elmélyülni tetteikben, rájuk keresek a neten, és a dolog egy idő után találkozik bennem a művészettel. Nem tudatos, milyen festői stílusú közegbe helyezem el ezeket az embereket, erre ösztönösen, menet közben találok rá".
A tárlaton az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeit egyaránt használó, íróként és a Tudósok együttes vezetőjeként is ismert drMáriás 19 akrillal készült műve látható, valamennyi az elmúlt egy év termése. Az egyik képen (címe: Mintás jóbarát) André Goodfriend korábbi budapesti amerikai ügyvivő, mostani követtanácsos szerepel pop-artban, a zászlófestményeiről híres amerikai Jasper Johns stílusában, bombamintákkal.
"Goodfriend látta a neten a képemet, és bejelentkezett műterem-látogatásra" - mondta drMáriás. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a futurista Egon Schiele műtermében, fehér színű ruhában ábrázolta, ami a béke színe.
DrMáriás egy kivert szemű hajléktalant egy Piet Mondrian által ihletett, letisztult geometriai formákat ábrázoló háttérrel örökített meg: az alkotó ezzel mutat tükröt annak, ahogy a mai média a giccset kezeli. Franco egykori spanyol diktátort az absztrakt, szürrealista világú katalán művész, Joan Miró műtermébe helyezte, Biszku Béla a lambadát játssza gitáron egy naiv művész stílusában.
Hitlert (aki maga is festett) Fernando Botero kolumbiai figuratív művész műtermébe ültette túlméretezett, puhított testtel, hősszerelmesként. "Botero az utóbbi időben a guantánamói amerikai fogolytáborról készített kemény sorozatot a korábban alkalmazott megközelítésben, ezt a furcsa, kellemetlen érzést akartam átvezetni az én képemre is". Trockij meditációs jógapózban néz vissza a túlvilágról, Rogán Antal futárfiúként Chaim Soutine litván származású francia festő, a francia expresszionizmus egyik legkiválóbb mestere műtermében látható, míg Ferenc pápa mobiltelefonon hívja a Mindenhatót.
Orbán Viktor korábban is szerepelt már drMáriás néhány képén, a művész friss alkotásán (Orbán Viktor Forever) 3010-ig ígéri őt, aki örökké fiatal. Heller Ágnes filozófust drMáriás fejjel lefelé ábrázolja, a megfordított képeket festő Georg Baselitz német alkotó műtermében. Horthy Miklós arcképe a Paul Magritte belga szürrealista festő világában, egy tengert bámuló alak tarkóján látható, Vona Gábor egy félreértés következtében a háztetőn hegedül Chagall híres képéből kiindulva, Habony Árpád a konstruktivista Malevics műtermébe került, egy kaszával a kezében.
Látható Sztálin is az amerikai absztrakt expresszionista művész, Jackson Pollock műtermében, Soros György vámpírként leselkedik a kietlen magyar bozótban, az egykori Tito marsall forradalmias világa pedig a napjainkban újrafelfedezett 20. századi modernista alkotó, Scheiber Hugó egyik önarcképébe került, egy nemzetközi szabadkőműves összeesküvés bábfigurájaként.
A drMáriás képzőművészetét bemutató, Szombathy Bálint művészettörténész írásaival 2013-ban megjelent impozáns album négy korszakra bontva ismertette az alkotói pályát, egészen az utóbbi években keletkezett, nagy visszhangot kiváltó politikusportrékig.
"Nagyon izgat a dolgok aktualitása, a félreértések, a remények, a romantikus álmok és kiábrándulások. Sokan bíztatnak a sorozat további folytatására, és én is úgy érzem, még csinálni fogom egy ideig" - fogalmazott drMáriás.
Megjegyezte, hogy politikusok viszonylag ritkán reagálnak a művészetére. "A többség jól fogadja, van, aki promóciós lehetőséget lát benne, vannak, akik megsértődtek. Dávid Ibolya annak idején fel akart lépni egy Tudósok-koncerten, de nem engedtem. Bokros Lajos-képemet egy másik volt pénzügyminiszter, László Csaba számára vette meg, a Lázár Jánost Mártélyon ábrázoló képemet is megvásárolták és a politikusnak ajándékozták a születésnapjára. Állítólag tetszett neki. Megrendelésre nem készítek ilyen képeket" - mondta drMáriás.
Hozzátette: amit ő csinál, az egyfajta politikai művészet, amelynek nagyon kevés képviselője van Magyarországon, sokan ma is furcsának tekintik. "Szerintem ezek az emberek fontos jelentéseket hordoznak egy korban, belénk épülnek, lenyomatai valaminek".
Az elmúlt őszt drMáriás regényírással töltötte, a mű festészeti témájú, és várhatóan idén meg is jelenik.
A Kék Duna keringő című tárlatot kedden este Gulyás Gábor esztéta nyitja meg az A38 Kiállítóterében, az eseményen drMáriás és Tövisházi Ambrus performansza is látható és hallható lesz. Az ingyenes kiállítás február 15-ig tekinthető meg.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 1.  Hevesi | 2015.03.20 11:46:13 Moderálást kérek 
Ez is egy gyártott semmi mint sok ünnepelt művész!
 
 
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.
Oscar-díj - Emma Stone kapta a legjobb női főszereplő díját
Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A színésznőt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért ismerték el.
Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában
A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
 
 
Vásárlás
SONY KD-65ZD9B 164 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
1 449 950 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Gwen Stefani
Vizezz!
Mi segít a kipirosodás ellen?
Pödört copf
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Életmódváltással a Candida ellen
Az orvosok többsége szerint nem is létezik, mások civilizációs népbetegségnek tartják.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista