2019. szeptember 20., péntek - Friderika
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Korábbi szabálytalanságok miatt feljelentésekre készül két ORÖ-képviselő
2016.05.13. 16:12  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Feljelentésekre készül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) két lungo dromos képviselője. Vajda László és Lakatos Oszkár. Pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy több szabálytalanságot is tapasztaltak a testületnél.

Lakatos Oszkár közölte: a RomNet portál szerdai cikke szerint a Balogh János (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF) ORÖ-elnökhöz "hű képviselők" 450 ezer forintos szerződést kapnak irodafenntartás címén, februártól pedig 200 ezer forint megbízási díjat, mentori szerződés alapján.
Hozzátette: mivel február 15-éig Hegedüs István (Lungo Drom) és Buri Edina vezette az önkormányzatot, a szerződések visszamenőleges hatályúak, vagyis törvénytelenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közgyűlés február 26-án tartott albertirsai ülése sem hagyta jóvá a megbízási szerződések kötését, ahogy a tiszteletdíjakat és megyei irodák létrehozását sem.
Lakatos Oszkár szerint a szerződések nem voltak egységesek, van olyan képviselő is, akinek az egy napra jutó nettó megbízási szerződése 26 ezer 807 forint volt.
Hangsúlyozta: az általuk megbecsült jogosulatlan kifizetések összege február-márciusra eléri az 50 millió forintos határt, ami a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúját veti fel.
Arra is kitért, hogy szerinte az ORÖ intézményeinek állami normatív támogatását nem arra a célra használják fel, amelyre a magyar állam ezt biztosítja. Hozzátette: ez is szabálytalan, 110 millió forintos nagyságrendű összegről van szó, ami visszafizetési kötelezettséget ró az ORÖ-re. Szerinte mivel a módszertani intézményhálózatnak nincs a közgyűlés által kinevezett igazgatója, a jelenlegi ORÖ-vezetőség úgy gondolhatja, hogy az intézményi támogatásokat meghatalmazás és döntés nélkül önkényesen felhasználhatja. Hozzáfűzte: az ORÖ hivatalával kötöttek megállapodást, ami összeférhetetlen a képviselői megbízásokkal.
Lakatos Oszkár arra hívta fel az érintett képviselők figyelmét, hogy "ők nem rendelkeznek mentelmi joggal, sem parlamenti mandátummal, ezért az általuk aláírt és kifizetett megbízási díjak, irodafenntartásra felvett pénzek és a tiszteletdíjak hathavi előlege törvénytelenséget, csalást és jogosulatlan pénzfelvételt takar". Azt is állította, hogy "a képviselők és azok családtagjai által felvett pénzek nem köthetők munkavégzéshez".
Vajda László arról beszélt, a napokban megjelent a romnet.hu oldalon egy hangfelvétel, amely szerinte bizonyítja azt, amit az alternatív bizottság is több alkalommal elmondott, "hogy Farkas Flórián és kis csapata hogy működteti az Országos Roma Önkormányzatot".
Beszámolt arról, hogy több alkalommal kezdeményezte a közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, legutóbb péntekre, de az elnök egy kivétellel - az ülés akkor nem volt határozatképes - nem tett eleget kérésének. Emiatt a fővárosi kormányhivatalnál, valamint az adatvédelmi biztosnál is észrevételeket tett.
Szerinte Farkas Flórián miniszteri biztos és "strómanja", Balogh János ORÖ-elnök nem azzal foglalkoznak, hogy miként lehetne visszafizetni az 1,6 milliárd forintot, amely szabálytalan felhasználás miatt terheli az önkormányzatot, "hanem arra törekszenek, hogy az ORÖ negyedévi állami normatíváját megkapják, fel tudják használni".
A RomNet szerda délben adott hírt arról, hogy a csődhelyzet előtt álló ORÖ a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttat el irodafenntartás, havi 200 ezer forint megbízási díjat pedig mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt. portál szerint a korábban már jól bevált - de az adóhatóság szerint bűncselekmény-gyanús - rendszerben a képviselők és családtagjaik tevékenykednek, többségében a képviselők saját lakásán működő "irodában".
A portál a birtokába került hangfelvételekre és dokumentumokra hivatkozva azt írta: az ORÖ működési támogatásából finanszírozzák a képviselők fizetését. A szerződéseket titokban, a Lungo Drom budapesti Bezerédj utca 17. alatti székházában működő "Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány" (OTKA) irodáiban kötötték, és Bence Gáborné, az ORÖ korábbi gazdasági vezetője külön figyelmeztette a képviselőket, hogy a dokumentumokat kezeljék bizalmasan, ne vigyék be az ORÖ-be, se a közgyűlésre ne vigyék magukkal. A RomNet szerint Bence Gáborné azt mondta: "Tudjátok nagyon jól, hogy a képviselők az önkormányzatból nem is finanszírozhatók, mert ezt a törvény nem engedi, egyedül az Intézményháló, ami titeket tud foglalkoztatni".


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
Meliconi SLIMSTYLE WIRE COVER 17,5cm Kábeltakaró elem
1 990 Ft
Smart Tech LE 2219D 55 cm Full HD LED TV Televízió
44 900 Ft
 
Divat
Gwen Stefani
Vizezz!
Mi segít a kipirosodás ellen?
Pödört copf
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Életmódváltással a Candida ellen
Az orvosok többsége szerint nem is létezik, mások civilizációs népbetegségnek tartják.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista