2018. április 24., kedd - György
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Sürgősségi orvostani fórumot tartanak Debrecenben
2016.05.13. 15:45  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
A szív- és érrendszeri betegségek sürgősségi ellátásáról cserélik ki tapasztalataikat hazai és külföldi szakemberek péntektől egy kétnapos sürgősségi orvostani fórumon Debrecenben - közölték a szervezők a kongresszus megnyitását megelőző sajtótájékoztatón.

Balla György akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának orvosszakmai igazgatója, a gyermekgyógyászati intézet vezetője kiemelte: a sürgősségi betegellátásnak "két lába" van: a gyermek- és a felnőttellátás. A professzor kívánatosnak nevezte, hogy ne párhuzamos fejlesztésekre pazarolják a forrásokat, hanem komplex, úgynevezett "nagykapus" sürgősségi centrumokat hozzanak létre.
Bejelentette: elkészültek a debreceni klinikán felépülő komplex gyermek sürgősségi centrum tervei, ott egy helyen lesz a gyermeksebészet, a traumatológia, az általános gyermekgyógyászat, a radiológia és a kiszolgálóegységei.
Az új centrumot úgy alakítják ki, hogy mellette elférjen egy felnőtt sürgősségi központ épülete is, és olyan komplex "nagykapus" sürgősségi ellátóhely jöjjön létre, amilyen Magyarországon még nincs, de Amerikában és Nyugat-Európában hatékonyan működik - jelezte az akadémikus.
Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke szerint a sürgősségi ellátás nemcsak szakma, hanem szemlélet is, ami még új Magyarországon. E szemlélet formálásában kiemelt szerepük van az egyetemi képzőhelyeknek, amelyek közül kiemelkedik a "debreceni modell" - mondta.
Utóbbiról Pápai György, az Országos Mentőszolgálat észak-alföldi regionális orvosigazgatója elmondta: a mentők és a sürgősségi centrumok aprólékosan kidolgozott, a célzott szakellátást mielőbb biztosító együttműködésének köszönhetően az elmúlt években 35-40 százalékkal csökkent a térségben a kardiovaszkuláris halálokok száma, amire már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is felfigyelt.
Szabó Zoltán, a debreceni sürgősségi orvostani tanszék vezetője elmondta: a kétnapos kongresszuson mintegy kétszáz hazai és külföldi szakember tekinti át a jelenleg legnagyobb egészségügyi problémát jelentő szív- és érrendszeri betegségek sürgősségi diagnosztikájával és kezelésével összefüggő kérdéseket.
Paragh György professzor, a DE belgyógyászati intézetének igazgatója kongresszusi megnyitójában emlékeztetett arra, hogy 2005-ben klinikájukon alakult meg először az országban a sürgősségi tanszék. Pályázati pénzből 2011-ben bővítették a klinika sürgősségi osztályát, ahol ma már naponta száz beteget látnak el - tette hozzá.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
Hama 118610 Projektor mennyezeti konzol, 22 cm, Fehér
17 990 Ft
PHILIPS 43PUS6201/12 LED TV
179 950 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML