2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Visszafordíthatatlan az elvándorlás? Meghaladta az egymilliót az Angliában munkát vállaló magyarok száma
2014.06.03. 16:00  |  Szerző: hir3.hu
Itthon
 nyomtat  |   | 
Visszafordíthatatlan az elvándorlás? Meghaladta az egymilliót az Angliában munkát vállaló magyarok számaSzerkesztőségünk birtokába került tanulmány szerint, amit a Social Security Office készített belső használatra, a 2013-as évben már több mint egymillió-háromszázezer magyar rendelkezett az Angliában munkát vállalók számára kötelezően kiváltandó társadalombiztosítási számmal. Idén ez a szám az első négy hónapban több mint hetvenezerrel nőtt és minden hónapban rekordot dönt. A tanulmány a magyarok mellett a románokkal és a bolgárokkal is foglalkozik.

Az Angliában munkát vállalók számára kötelezően kiváltandó társadalombiztosítási szám (National Insurance - rövidítve: NI) csakúgy, mint a magyar társadalombiztosítási (TB) szám, személyre szól és élete végéig ugyanaz marad, akkor is, ha időközben a munkavállaló elhagyja az Egyesült Királyságot, és később visszatér. A munkavállaló erre a számra fogja fizetni a TB járulékot (National Insurance Contribution), és akkor is szüksége lesz rá, ha kapcsolatba szeretne (vagy kell) lépnie a helyi Munkaügyi Hatóságokkal (Department of Work) vagy az Adóhivatallal (HM Revenue and Customs).
A londoni Munkaügyi Központban (Jobcentre Plus) már két éve ügyintézőként dolgozó magyar forrásunk szerint nem igaz, hogy megközelítőleg csak ötszázezer a külföldön munkát vállaló magyarok száma, ennél lényegesen több. Az általa megküldött áprilisban készült tanulmányból kiderül, hogy jelenleg csak az Egyesült Királyságban több mint egymillió (2014. március havi adatok szerint: 1.021.711) magyar fizet társadalombiztosítási járulékot, társadalombiztosítási (NI) száma pedig már megközelítőleg 1,4 millió magyarnak van. A társadalombiztosítási (NI) szám nem csak a munkavállaláshoz szükséges, annak is igényelnie kell, aki tanulmányi támogatást szeretne kapni.

Már nehezebb Angliában

A brit miniszterelnök hivatala még tavaly decemberben jelentette be, hogy a szigorítási tervek közül elsőként, 2014. január 1-jétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe.
Ennek alapján az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat. Az új szabályok szerint, ha a külföldi EU-munkavállalóknak ilyen jellegű támogatásra az első három hónap elteltével is szükségük lenne, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e juttatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy belátható időn belül álláshoz jutnak. A szigorítás ellenére is nő a magyar munkavállalók száma és egyre több család kényszerből, a megélhetés hiánya miatt hagyja itt Magyarországot.

Orbán szerint kalandvágyból

Orbán Viktor arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból - erről beszélt 2012-ben a Fidelitas rendezvényén. A miniszterelnök azonban arról nem beszélt, hogy miért is térnének haza a szerinte kalandvágyból külföldre ment "fiatalok", hiszen Magyarországon jelenleg a közmunka és a biztos munkanélküliség vár rájuk.

Külügy: Angliában 100-200 ezer magyar él

A sajtóban megjelentekkel szemben nem egymillió magyar él Nagy-Britanniában, hanem a magyar állampolgárok száma meghaladja a százezret, a nem magyar állampolgárságú magyarokkal együtt pedig a kétszázezer felé közelít - mondta Nagy Anna külügyi szóvivő.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kifejtette: egyetlen országról sincs pontos statisztika, hogy hány magyar állampolgár él ott, hiszen nem kötelező bejelentkezni például a nagykövetségen. Ezért általában csak becsülni lehet az egy adott országban élő magyarok számát.

A nagy-britanniai helyzetről azt mondta, hogy a népszámlálási adatokból, az országos egészségbiztosítási rendszerbe bejelentkezettek számából, továbbá a konzuli ügyforgalom adataiból lehet következtetni az ott élő magyarok számára. Az utóbbival kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte, hogy sok Nagy-Britanniában élő magyar nem veszi igénybe a konzuli szolgáltatásokat.

Nagy Anna az elérhető vonatkozó statisztikai adatokról beszélve közölte: Nagy-Britanniában februárban közzétett adatok szerint 2012-ben 21 760, 2013-ban pedig 26 770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot az országban, ami a munkavállaláshoz vagy a családtámogatáshoz szükséges. A hivatalos, nyilvános statisztikák alapján 2002 és 2013 között összesen 143 678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot - magyarázta.

A szóvivő azt mondta, hogy brit becslések 2011-ben 48 ezerre tették a magyarországi születésű vagy magyar állampolgárságú emberek számát az országban.

2011-es népszámlálási adatok szerint pedig az Angliában és Walesben élők közül 44 ezren beszélnek magyarul - sorolta.

Nagy Anna kiemelte: a statisztikai adatokból lehet becsülni a Nagy-Britanniában élők számát, és ez alapján azt lehet mondani, hogy a magyar állampolgárok száma jelentősen meghaladhatja a százezret, a nem magyar állampolgárságú magyarokkal együtt pedig a kétszázezer felé közelíthet. De biztosan nem egymillió emberről van szó - fűzte hozzá. 


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
Első Előző [1] [2] [3] Következő (2) Utolsó (3)
 27.  BRAAJEN | 2014.07.30 21:51:31 Moderálást kérek 
akinek még mindig "elmultnyócév" van az most se bírta kihúzni a fejét viktororbán ****éből!
Ja! és ez csak Anglia!
 26.  ági1 | 2014.07.01 06:41:21 Moderálást kérek 
Kjosh,pofátlanság és aljasság ,nem nem az,ez az igazság,mivel egyik gyermekem szlavisztika bölcsész diplomával Angliában alapítványi iskolában tanítja a kelet EU-ból érkező bevándorlókat angolra.Bizony az Ukrán "nagy magyarok" és az angol nyelv között a közvetítő nyelv az orosz,tudod ezek a "nagy magyarok" nem beszélnek magyarul.!!-na ez a pofátlanság,magyar és "magyar" között oroszul kell beszélni !!!!!DE ez mondható más szláv nyelvet beszélő "nagy magyarra " is !
Nekem meg hányingerem van az olyanoktól mint Te ,időnként ki tekinthetnél nemzetünk (meg) vezetőjének a hátsójából ! :)DDDD
 25.  zsákos | 2014.06.30 13:01:18 Moderálást kérek 
Ezzel a kalandor dumával mocskos módon lenézi a külföldön dolgozókat Orbán. Ezzel a szöveggel tulajdonképpen el is bagatellizálja az elvándorlás mögötti okokat. Több ismerősöm a lakáshitelét törleszti a kinti munkájával. Ha itthon maradtak volna, lehet már tető se lenne a fejük felett Ha ez neki kalandvágy, hát akkor a jó édes.... azt!
Tavaly a Fidesz által létrehozott Gyere haza alapítvány még a külföldön dolgozókat hívta haza, nevetséges módon anyagi biztonságot ígérve nekik. Mi itt a biztonság? Mi versenyképes itt az ottani bérekkel? A közmunka? A balkáni fizetések? Az, hogy mindenek mellett még a feketefoglalkoztatás is magas?
De nemcsak a külföldön dolgozókat nézik ezek le. Ez a Soros alapítvány pénzén kiokosított köpönyegforgató el akarja velünk hitetni, hogy ő ellenük és értünk küzd, "Tiszteletet a magyaroknak!" - mondja, már már kiabálja, külföldön meg az olcsó magyar munkaerővel kampányol.
Persze azért van akinek nagyon jól megy, aki fideszes seggnyaló és uram-bátyám alapon kap állást, nyer el pályázatokat, annak tényleg qrva jó itt élni.
 24.  hozzászóló3 | 2014.06.30 12:28:48 Moderálást kérek 
kjosh
Már megbocsáss de ki volt kormányon az elmúlt 4 évben? 4 éve Orbán és bandája lop. Tönkretettek mindent, ami még működött
 23.  Nemértem | 2014.06.30 07:43:01 Moderálást kérek 
21!
"Miattuk (is) van ez a nyomor!"
Nem is a megemelt és kitalált adók, a Forint (pl. CHF-hez, Euróhoz képesti) elértéktelenedése (és többek között így tartozások növekedése), az áremelkedés (2 éve a Lehel piacon lehetett 1000 Ft-ért - olyan amilyen - kolbászt kapni. Ma 1500 alatt nincs) miatt?

"100 milliós állami megrendelést nyertek el, amit persze eszük ágában sem volt végrehajtani"
Azért most is vannak "jó" cégek, amik tulajdonosai/vezetői (pl. Felcsút), elég szépen kaszálnak. Tényleg ők végzik el az összes munkát?
 22.  kjosh | 2014.06.29 17:26:00 Moderálást kérek 
A határon túli magyarokat idekeverni, meg enyhén szólva is gusztustalan és aljas. Hányingerem van az ilyen mély sz**ból feljött antimagyaroktól....
 21.  kjosh | 2014.06.29 17:24:10 Moderálást kérek 
Hogy sokkal több a kinti munkavállaló, mint 500 ezer azbban biztos vagyok, Csakhogy annak semmi köze ilyen baromságokhoz, hogy lassan átváltunk diktatúrába, meg ilyen baromságok. Mégis miből váltunk diktatúrába? Demokráciából? Az mindig is csak mese volt. Azok kajabálnak most, akik eddig jól megéltek a szocik állami megrendeléseiből, mikor 100 Ft-ból alapított BT-kkel 100 milliós állami megrendelést nyertek el, amit persze eszük ágában sem volt végrehajtani: a feladatot alvállakozóknak adták ki, akiket aztán csesztek kifizetni....

Na ezek a nagy demokrata féltők. Miattuk (is) van ez a nyomor! Úgyhogy kussoljanak!

És igen sokan mennek külföldre, mert ezek a nagy szoci vállakozók 4 órás bérért 20 órát dolgoztatnak, és abbúl még egy rendes cipőre sem futja...
 20.  ági1 | 2014.06.16 10:32:27 Moderálást kérek 
Bocsánat Ukrajnát kifelejtettem a felsorolásból !
 19.  ági1 | 2014.06.16 10:27:09 Moderálást kérek 
Az 1 millióban jó pár százezer azoknak a "nagy és újdonsűlt" magyaroknak a létszáma,akik felvették az állampolgárságot.Mivel román,szerb,horvát állampolgárként nem vállalhattak munkát az UK-ban.Ők azok akik érdekből,számításból lettek "nagy magyarok".Ajánlok egy cikket egy erdélyi újságból: "Orbán kiürítette Erdélyt"
Ezen ismeretek alapján,én nem csodálkozom az 1 millió "magyar" létszámán!
 18.  Rami | 2014.06.11 14:24:58 Moderálást kérek 
Kit érdekel már ez a Retró Magyarkodás?Én 37 vagyok, és nyár végén indulok külföldre.Szerintem anyám sem marad sokáig, ő kb. két éve tanul angolt.Már minden ismerősöm kinn él külföldön,semmi értelme itthon maradni.Szerintem.
Első Előző [1] [2] [3] Következő (2) Utolsó (3)
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
Hama 108723 5CS Full Motion Fali konzol, 100x100
8 990 Ft
Smart Tech LE-5566UDS 140 cm Smart Ultra HD 4K LED TV
199 900 Ft
 
Divat
Jennifer Morrison
Malaikaraiss a színfalak mögött
Natúr és visszafogott
Rochas
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Alszol eleget?
Sajnos a 24 óra nem elég mindenre, hát lecsippentünk egy picit az alvásból.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A világ legelegánsabb sebészeti klinikája
A kórházak azok az épületek, amelyek elsősorban nem kinézetükkel, hanem teljesítményükkel képesek csodálatra késztetni az embereket.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista