2018. április 19., csütörtök - Emma
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele
2014.06.03. 12:05  |  Szerző: hvg.hu
Itthon
 nyomtat  |   | 
Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA helyzet 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a Gallup nemzetközi kutatása szerint.

A Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a kutatás szerint - olvasható a hvg.hu-n.

Az OECD-tagországait a világ tehetősebb államainak szokás tartani gazdasági fejlettség tekintetében, ám vannak olyan mutatók, melyek alapján a szervezet egyes országai talán a Közel-Kelet, illetve Afrika mutatóit hozzák. A Gallup közvélemény-kutató az OECD-tagállamaira vonatkozóan készített felmérést a szegénységgel kapcsolatban, az adatok a 2013-as állapotokat tükrözik.

A kutatás arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert (telefonos, illetve személyes megkérdezéssel mérték ezt). A gyerekkel nem rendelkező családokban ez az arány a 34 OECD-tagországban átlagban 15 százalék volt, ez 1 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest, 2007-hez viszonyítva ugyanakkor 5 százalékos növekedés. A gyerekes családoknál (15 éven aluli gyerekkel rendelkezőknél) 1 százalékos javulás volt 2013-ban az egy évvel korábbiakhoz képest, most 21 százalékon áll a mutató. 2007-ben ugyanakkor még 15 százaléknál állt a mérce, vagyis itt is jelentős romlásról beszélhetünk.

A közvélemény-kutató cég kiemelte, hogy a legrosszabbul teljesítő 10 ország között döntően az OECD-tagállamok szegényebb országai találhatóak. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal. A rendkívül durva gazdasági válságot átélő Görögországban ez az arány 28 százalék, míg a válságból már a kikecmergés útján megindult, de még mindig borzasztó munkanélküliségi mutatókat produkáló Spanyolországban csak 18 százalék.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 2.  brrrrr | 2014.06.16 09:40:59 Moderálást kérek 
A túró rúdi nem tartozik a szükséges élelmiszer kategóriájába. Minden felmérés egy célkérdésre fókuszál, ebben az esetben a gyermekélelmezésre. Ami a lényeg, hogy az összes OECD tagországokban ugyanazon kérdésekre érkező válaszok alapján vagyunk az utolsó előttiek.
Olvasd el még egyszer a 2007-ben történő felmérés adatait, hasonlítsd össze a 2013. évivel. Akkor talán hitelessé válhat számodra is a cikk.
 1.  Katona László | 2014.06.11 18:12:51 Moderálást kérek 
Ha telefonon végezték a megkérdezést - mint írják - és ha pl: az volt a válasz: "A túró rudit már nem tudtuk megvenni a gyermekünknek" - akkor ebből a magyarországi gyermekéhezést lehet-e állítani?
Kérdés volt-e arra vonatkozóan, hogy a szülők mennyit költenek alkoholra, dohányra, mert ilyen felmérés és összefüggés híján sem valóságos állítani országunkról a gyermekéhezést. Stb. Én nem tartom hitelesnek a cikk reánk vonatkozó állítását, csak mert az un. szegény megyében élek és nem így látom a valóságot. KL
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
STELL SHO 2020 TV állvány
4 490 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML