2018. január 21., vasárnap - Ágnes
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Visszaüt a rezsicsökkentés: hét megyében leáll egy közszolgáltatás
2014.05.30. 17:55  |  Szerző: hvg.hu
Itthon
 nyomtat  |   | 
Visszaüt a rezsicsökkentés: hét megyében leáll egy közszolgáltatásHét megyében leáll június végén a kéményseprői közszolgáltatás, mert a rezsicsökkentés miatt a szolgáltatók nem kaptak kompenzációt, feladatokat is elvonnak tőlük és e változások miatt nem tudják fenntartani a működésüket - jelentette a Népszabadság.

Június 30-án az ország hét megyéjében - Pesten, Hajdú-Biharban, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Komárom-Esztergomban, Somogyban és Nógrád megyében -, összesen 842 településen leáll a kéményseprői közszolgáltatás - írta a Népszabadság.

Erről a lap szerint pénteken határozott a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) ülése. Az ügyben elfogadott nyilatkozatuk szerint a kényszerű lépés hátterében az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása áll.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az ülésen résztvevő többi tagvállalat képviselői kijelentették, a jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon nem képesek a kieső szolgáltatásokat még kijelölés esetén sem pótolni. Erre alkalmazottaik alacsony száma és az eszközállományuk sem biztosít lehetőséget és pénzügyi tartalékaik sincsenek meg ehhez.

"Arról hogy lehetetlen helyzetbe kerültek a szolgáltatók, korábban már lényegében mindenkinek írtunk levelet. Nincs már kinek jelezzük, hogy baj van. A Belügyminisztériumtól egy olyan választ kaptunk, hogy a második félévben áttekintik a problémát" - mondta a Népszabadságnak Vidra Zoltán, az MKOI elnöke.

A szolgáltatóknál korábban a feladatok alapjául egy normaösszeget határoztak meg, ami négyezer forint volt - ezt a rendeletalkotó önkormányzatok legfeljebb 20 százalékkal mérsékelhették. Ebből az összegből szorzószámok alapján számolták ki egy-egy munka díját. Ezt az alapösszeget csökkenték tavaly félévtől kétezer forintra a rezsicsökkentés keretében.

Ráadásul több feladatot is elvesznek a társaságoktól, ez év második felétől például a vegyestüzelésű eszközök kéményeit már csak egyszer kell ellenőrizni évente, míg eddig évi két alkalom volt előírva. Emellett viszont az adminisztrációs terheket növelték, amelyek nem javították a hatékonyságot - írta a beszámoló.

Vidra Zoltán MKOI-elnök szerint a hét érintett megyében mintegy 500 dolgozót érint a döntés. Hogy pontosan velük mi lesz, azt nem tudta megmondani. Szerinte több területen, így a például a fővárosban vagy Borsodban is kaptak kompenzációt a cégek az önkormányzattól, nekik most nincsenek ilyen gondjaik. Viszont több, most még működő cég év végéig már aligha tart ki, ez pedig újabb leállásokat jelenthet majd - tette hozzá.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 4.  brrrrr | 2014.06.16 09:02:41 Moderálást kérek 
Mi a gond? Ez kellett az embereknek, erre szavaztak. Most viseljék a következményeit.
 3.  szafika | 2014.06.02 05:02:41 Moderálást kérek 
Igaz , ami igaz , vannak emberek , akiknek az arany is carrá válik a kezükben !!!!
 2.  Nemértem | 2014.05.31 08:56:29 Moderálást kérek 
1!
"Mi azzal a baj, hogy "feladatokat is elvesznek tőlük"?"
leírták a cikkben: "500 dolgozót érint a döntés. Hogy pontosan velük mi lesz, azt nem tudta megmondani."

Üzletileg az a baj, ha a feladataikhoz vettek fel embereket, akkor ha csökken a feladatuk, akkor kevesebb a bevételük, kevesebb embert tudnak alkalmazni, növekszik a munkanélküliség.

De másik baj is van, amit szintén közvetve le is írt a cikk:
"fővárosban vagy Borsodban is kaptak kompenzációt a cégek az önkormányzattól, "
Tehát bár a lakosság (egy része, akinek kéménye van) kevesebbet fizet, de a lakosság egésze többet, hiszen az önkormányzat az adóikból gazdálkodhat.
Ráadásul ilyen módon a kémény nélküliek fizetik a kéményesek költségeit, míg fordítva ez nem áll fent.

"Ja, hogy nem tudják annyiszor lehúzni az embereket?!
Csak fizettünk, de mire is?!"
Azt kellene szakmai oldalról megnézni, hogy
1. Indokolt-e az a feladat?
2. Annyiba kerül-e az elvégzése?
3. Tényleg elvégzik-e?

A baj az, hogy az állami intézkedések csak éppen ezekkel nem foglalkoznak.
1. Szakmailag nem benne lévők, csak íróasztal mellől döntik el, hogy valami kell, vagy sem, és valami hogyan "működjön".
2. Az árakban nem is próbálják megnézni, hogy indokolt-e az az ár, amit a szolgáltatók kiszámláznak. A fontos csak az, hogy minden hónapban reklámozzák a kormányt a számlákon, de hogy ténylegesen egy-egy területen mennyibe kerül a szolgáltatás, és mekkora volt a haszon rajta az nem érdekes. (Mellesleg így a becsületes - pl. Fideszes önkormányzat által :-) üzemeltetett - szolgáltatókat büntetik, de akik komolytalanul sokat számláztak, azokat kevésbé rázza meg.)

Legjobb példa az önkormányzatok közműszolgáltatóinak "csődbe juttatása" a "rezsicsökkentési kormányreklámmal), ezért kell az állampolgárok adójából támogatni több helyen.

3. Igen tényleg ellenőrizni kellene, hogy elvégzik-e a feladatot.
De ennek se az a módja, hogy bár el kell végezni a kéményellenőrzést, de mivel nem végzi el akinek ez a kötelessége, ezért azt mondjuk, hogy nem kell megcsinálni, vagy éppen csak kevesebbet kérjen a nem megcsinált munkáért.
 1.  vacsi | 2014.05.30 18:28:21 Moderálást kérek 
Mi azzal a baj, hogy "feladatokat is elvesznek tőlük"? Ja, hogy nem tudják annyiszor lehúzni az embereket?! Nálunk pl. a kéményseprő a 30 év alatt, mióta itt lakunk, egyetlen egyszer sem mászott fel nemhogy a kéményhez, hanem a padlásra sem!!! Csak fizettünk, de mire is?!
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
SONY KD-65ZD9B 164 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
1 449 950 Ft
LG 43LH541V 108 cm Full HD LED TV
93 700 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Előzzük meg a bajt!
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás, a sport milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.
 
Friss kommentek
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML