2018. január 19., péntek - Sára
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Magyarország ötven leggazdagabb embere közé kerülhet idén Orbán Viktor felcsúti bizalmasa
2014.01.25. 09:19  |  Szerző: origo.hu
Itthon
 nyomtat  |   | 
Magyarország ötven leggazdagabb embere közé kerülhet idén Orbán Viktor felcsúti bizalmasaTrafikok, földek, milliárdok - Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek mindegyikből kijutott az elmúlt három évben. Orbán Viktor bizalmasának cége a kormányváltás óta minden évben megduplázta a bevételét, és elkezdett nyerni a közbeszerzéseken. Mészárosból előbb polgármester, aztán nagybirtokos, végül pedig Magyarország egyik leggazdagabb embere lett.

Hirtelen felbukkant a leggazdagabb magyarok között Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, Orbán Viktor egyik bizalmasa. A Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványa szerint Mészáros a leggazdagabb magyarok listáján a 88. helyre ugrott, 6,9 milliárdot hozott össze a feleségével 2013-ra.
A felcsúti Mészáros család szekere a 2010-es kormányváltás után indult be. Mészáros Lőrinc cégeinek bevétele azóta évenként megduplázódik, elkezdett nyerni a közbeszerzéseken és a földpályázatokon, és még a trafikbizniszbe is belevágott, méghozzá rendkívül előnyös koncessziókkal.
Jól kezdte az idei évet Mészáros Lőrinc. A napi.hu alig pár hete írt arról: összesen nettó 34 milliárd forintos csatornázási munka megvalósításában vehet részt a felcsúti polgármester és nagyvállalkozó Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros (MM) Kft. a Békés megyei ivóvízminőség-javító programban. Nagyjából 25 milliárd forint lehet Mészáros Lőrinc cégéé, annak ellenére, hogy a polgármester korábban nem foglalkozott csatornázással. Ezzel az üzlettel Orbán Viktor bizalmasa idén hatalmasat kaszálhat, és a leggazdagabb magyarok listáján a 47. helyre tornázhatja fel magát. Hogyan gazdagodott meg és vált egyre befolyásosabbá Felcsút polgármestere? Az összeállítást az origo.hu készítette.

Mészáros Lőrinc, a focista

Mészáros Lőrinc gázszerelőként kezdte pályafutását Felcsúton, majd céget alapított, és az évek során egyre tehetősebb vállalkozóvá vált, 2007-ben azonban majdnem csődbe ment (fordulatos életéről ebben a portréban olvashatnak bővebben). Ekkor kezdett hivatásszerűen foglalkozni a focival, bár már korábban is folyamatosan szponzorálta a hazai csapatot, a Felcsútot. "A kezdetektől fogva ott volt, nem csak akkor, amikor már az NB III-ban meg az NB II-ben tényező lett a csapat. Kijárt a meccsekre, tagja volt az egyesületnek, ott került kapcsolatba az edzésekre járó Viktorral" - emlékezett erre egy ismerőse.
Hamarosan, 2007-ben Mészáros lett az ellenzéki Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, társadalmi munkában. Ez az alapítvány tartja fenn a 2006-ban indult felcsúti fociakadémiát. Az alapítvány újabb és újabb földterületekkel bővül, épül egy új stadion a faluban, és feljutott az NB I-be. A cégek által felajánlható tao-pénzekből több milliárdot kapott az akadémia, a fenntartó alapítvány szakközép- és szakiskolát épített, és a kezelésébe került az alcsútdobozi arborétum is, amelynek közelében felújították a lerobbant sportszállót.

Mészáros Lőrinc, a polgármester

1998 és 2002 között függetlenként tagja volt ugyan a felcsúti képviselő-testületnek, de ezután nyolc évet kihagyott. 2010-ben indult újra a képviselői posztért, immár fideszes jelöltként, és be is jutott a testületbe. A polgármester ismét a független Varga György lett, aki ezzel a harmadik ciklusát kezdhette el. De csak alig egy évig maradhatott hivatalban, mert egy, a választások után frissen módosított törvény alapján leváltották, és új választást írtak ki. A Fidesz első nekifutásra nem Mészárost akarta indítani Varga ellen, de mivel az első kiszemelt, a helyi iskola igazgatója nem vállalta a jelöltséget, Mészáros lett a favorit, aki végül 571-318-ra nyert Vargával szemben. A polgármesteri állásából azonban maximum befolyása származhat, milliók nem, ugyanis a polgármesteri tiszteletdíját 12 különböző helyi szervezetnek utalja, kap a polgárőrség, a védőnői szolgálat és a családsegítő is.

Mészáros Lőrinc, a földbirtokos

A 2012-es fejér megyei földpályázatoknak Mészáros és a családja volt az egyik nagy nyertese. A Fejérben kiosztott földek 23,7 százalékát szerezte meg érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül: Búzakalász 66 nevű kft.-je például összesen 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, valamint váli földre nyert bérleti jogot. Ehhez nyert még 94 hektárt a felesége, Mészáros Beatrix és 145-öt a testvére, Mészáros János. Ez azt jelenti, hogy az összes birtokot összeszámítva a Mészáros család esetén még papíron sem tartották be a kiírás egyik fő szabályaként húzott 1200 hektáros limitet. A Népszabadság számítása szerint a területalapú támogatásokból évi 70 millió forint folyik be a kasszájukba.
Idén októberben a Blikk azt írta, hogy Mészáros Lőrinc pályázaton kívül is kapott állami földeket, Alcsútdobozon három földdarabhoz jutott. A lap szerint azt nem lehet tudni, hogy mekkora területről van szó, de másnak mindössze egy állami földdarab jutott a településen.

Mészáros Lőrinc, a trafikos

A felcsúti polgármester környezete a trafikpályázatokon is a legjobb koncessziókat szerezte meg: az ország mind a 19 Auchanjában a felcsúti Mészáros család tagjai és érdekeltségei nyithattak trafikot. A hivatalosan "Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája" nevű adatbázisból kikereshető, hogy az Auchan hipermarketekben Mészáros János, Jére Csaba, Jére Attila vagy a Lando-ker Bt. nyit boltot. Mészáros János a felcsúti polgármester testvére. A Jéri fivérek Mészáros Lőrinc alvállalkozói, a Lando-ker pedig Mészáros László felcsúti alpolgármester - egyébként csupán névrokon - családjának a cége.

Mészáros Lőrinc, az üzletember

Mészáros négy cégnek is a tulajdonosa, ebből csak egy működik veszteségesen, a felcsúti autójavítója. A feleségével közösen alapított Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Búzakalász 66 mezőgazdasági kft. 2010 óta szárnyal. A 2011-ben alapított Búzakalász 66-nak abban az évben már 276 millió forint volt a nettó árbevétele, 2012-ben viszont már több mint egymilliárd forint. A zászlóshajónak számító Mészáros és Mészáros Kft. is durva növekedésbe kezdett: a cég 2010-ről 2011-re 853 millióról több mint kétmilliárd forintra javította az árbevételét, 2012-ben pedig már négy és fél milliárd forintot keresett.
Az építkezéssel foglalkozó cég 2011 óta több közbeszerzésen is indult, nagyrészt pedig nyert is. A közbeszerzési adatbázis szerint konzorciumi partnerként, négy másik céggel (köztük a Közgéppel) együtt részt vesznek például a Duna-Vértes közi hulladéklerakók közel négy és fél milliárd forint értékű rekultivációjában. Ezenkívül például Felsődobszán nyertek árvízvédelmi fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzésen, de Szekszárdon is részt vesznek a főcsatorna vízrendezésében. A Strabaggal közösen is nyertek egy másfél milliárdos közbeszerzést, szintén hulladéklerakók rekultivációjára. Bár a Mészáros és Mészáros Kft. 2001 óta létezik, először 2011-ben indultak közbeszerzésen. Azóta azonban rákapcsoltak, az elmúlt három évben 11 közbeszerzési eljárásban is részt vettek, nyolcon nyertek is.

A Népszabadság szerint a Mészáros és Mészáros Kft. taggyűlése 2013-ban 800 millió forintos osztalékot szavazott meg a tulajdonos Mészáros Lőrincnek és feleségének. Az osztalékot az áprilisi felcsúti taggyűlésen a feleségével együtt szavazták meg maguknak. A vállalkozás 225 főt foglalkoztat, a bérköltség 157 millió forintot tett ki tavaly, így Mészárosék osztaléka közel ötször több az összes dolgozójuk bérénél.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 1.  könyv | 2014.01.25 10:49:19 Moderálást kérek 
Hiába, megmondták, hogy ez egy munkaalapú társadalom....
Ez a korlátlan lehetőségek országa lett, egyeseknek nagyon.
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
Hama 118610 Projektor mennyezeti konzol, 22 cm, Fehér
17 990 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Előzzük meg a bajt!
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás, a sport milyen fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML