2018. április 19., csütörtök - Emma
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Megbukott a rezsicsökkentés? Fizethetnek a társasház tulajdonosai
2014.01.03. 16:28  |  Szerző: hir3.hu
Itthon
 nyomtat  |   | 
Megbukott a rezsicsökkentés? Fizethetnek a társasház tulajdonosaiA közelmúltban életbelépett jogszabályi változást követően a társasházi ingatlanokba beépített mellékvízmérő tulajdonjoga ezentúl az ingatlan tulajdonosát, mint elkülönített vízhasználót illeti meg, mint ahogy az azzal kapcsolatos költségek is, ami akár tízezer forint is lehet évente.

Jogszabályváltozással kompenzálja a kormány a közműszolgáltatókat, ezzel áthárítva a rezsicsökkentés költségeit a fogyasztókra.
A 58/2013 (II.27.) Kormány rendelet 64.§. (2) bekezdése értelmében "… a szolgáltatási pont után beépített mellékvízmérő tulajdonjoga  az elkülönített vízhasználót illeti meg." továbbá a 64.§. (3) bekezdés szerint "Az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és a mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő hitelesítéséről, rendkívüli vizsgálatáról saját költségén köteles gondoskodni."
A fenti rendelet szerint a számlázás alapját képző mellékmérő 8 évente szükséges hitelesítéséről, annak szükségessége esetén az új hiteles vízmérő beépítéséről, valamint a vízmérő hibája, sérülése esetén annak cseréjéről a felhasználó saját költségén köteles gondoskodni - tájékoztat a víziközmű-szolgáltató.
Megpróbáltunk utánajárni mekkora költséggel is járhat ez a háztartásokra nézve, hiszen a tájékoztatás szerint a mellékvízmérő cseréjét nem csak a vízközmű-szolgáltató végezheti el. Az egyik szakember elmondása szerint akár tízezer forint többletköltség is lehet éves szinten, hiszen 8 évente kötelező a mellékmérő hitelesítése, és ha azzal baj van, többnyire cserélni kell, ami nem csak munkaköltséggel, de eszközköltséggel is járhat, hiszen az új mérőórát meg kell vásárolnunk a szolgáltatótól, az pedig százezer forint körüli egyszeri költség is lehet egy háztartásnak. A másik nagy probléma, hogy a mellékmérő meghibásodását is az ingatlan tulajdonosának kell észrevenni, és annak tényéről haladéktalanul tájékoztatni a szolgáltatót. A szakember szerint sok mérőóránál csak bontással állapítható meg mikor történt annak a hitelesítése. Épp ezért szerencsésnek tartja azt, hogy a szolgáltató a hitelességi idő lejártáról külön értesítő levelet küld. A munkadíjjal kapcsolatban elmondta, hogy régiónként változóan óránként 7000-15000 forint között is elkérhet egy szakember.
Úgy tűnik a kormány megtalálta azokat a kiskapukat, amelyekkel kedvezhet a rezsicsökkentés miatt nehéz helyzetbe került szolgáltatóknak, így áthárítva a rezsicsökkentés terhét a lakosságra. És mint tudjuk az Európai Unió a rezsicsökkentés miatt támadja Magyarországot, szabadságharc van, nyilván a jogszabályi változást is az EU erőltette ránk, amit szép csendben megszavazott a Fidesz frakció.

Több olvasónk is elküldte a szolgáltatójától kapott tájékoztató levelet a cikk megjelenése után. Íme az egyik.


És ha még szeretne a rezsicsökkentés pozitív hatásairól olvasni, akkor érdemes megnézni ezt is: 524 településen nincs még érvényes olyan engedélyük a szállítóknak, ami alapján a szemétszállítás garantálható. Pilisvörösváron december elsejétől megszűnt a szemétszállítás. A baj akkora, hogy már a nonprofit közműszolgáltatók veszteségeit egy pályázat útján a központi költségvetésből akarják visszafinanszírozni, azaz a mi adónkból.

 


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
Első Előző [1] [2] [3] [4] [5] [6] Következő (2) Utolsó (6)
 55.  Szandi | 2014.03.01 12:34:26 Moderálást kérek 
Nálunk elég gyakran van, hogy lzárják a vizet!
Olyankor, a vízcsp "hörög" és szippantja visszafelé alevegőt.
Aztán, ha újra kinyitják a hálózaton a vizet, köpköd, prüszkül a csap, van, hogy akár 2 napig is.
A levegő meg aztán úgy pörgeti az órát, hogy majd szét robban!
Levegőt kapunk víz helyett jó drága pénzen.
Ilyen elzáráskor után meg aztán, szinte sár folyik a vízcsapból.
Nagyon sok vizet kell kiegngednünk, hogy végre tiszta vízhez juthassunk.
Ezek nem nagy tételek, de sok kicsi sokra megy!
Természetesen a csatorna díjat az elfogyasztott víz mennyisége után számolják és az meg majdnem háromszorosa a víz árának!
Jól ki van ez találva!
Ahol csak lehet, mindenütt lehúzzák a jó népet!
 54.  Lengyel | 2014.02.28 09:00:28 Moderálást kérek 
Még egy gondolat.
A fővízmérőre azért volt, és van szükség, hogy a mellékvízmérőnek csúfolt, de valójában már főmérők előtti vízveszteséget a Vízmű átháríthassa. A társasházi lakóknak semmi közük a távoli 'Fővízmérőhöz', az ő fővízmérőjük a lakásukban van.

Érdekes az a jelenség is, hogy az előírt visszacsapó szelepeket kihagyják a mérőkből, és azokban a víz ide oda lengve, akár 2-3-szor nagyobb mennyiséget mutatnak, mit a valós fogyasztás, ugyanis a mérők csak előre számolnak, a visszafelé mozgó víztömegre nem reagálnak. Ezért van az, hogy a mellékvízmérőkön mért fogyasztások összegei MINDIG kisebbek a főmérőn mutatott fogyasztásnál.
 53.  Lengyel | 2014.02.28 08:53:26 Moderálást kérek 
Borcsi68-nak és Mazsinak igazuk van.
 52.  Lengyel | 2014.02.28 08:51:56 Moderálást kérek 
A vízórát, ugyanúgy mint a villanyórát át kell adni a vízműveknek! Ezzel a tulajdonlásból adódó gond megoldódik.
A vízművek sohasem a 200 Ft-ba kerülő helyszíni hitelesítést végezte, hanem elvitte a régi órát, és hozott egy újat, ami lehet, hogy az 5-8 éve leadott sajátunk volt, új árban. Így működött a vízmaffia.
 51.  Borcsi68 | 2014.02.09 18:06:30 Moderálást kérek 
Kérdezem! Minek kell a mellék víz órákat érvényesíteni,?amikor a VÍZMŰ az épületbe a főórán átjfolyó víz mennyiséget számlázza le, az össz mennyiségből kivonja a mellék víz órák összegét azt kiszámlázza a lakók fele, és a mellék órák és a fő óra közötti különbözetet kifizetteti a társasházzal. Tehát a mellék víz órák csak a társasháznak szükséges az igasságos felosztás végett. Ha a társasház figényli a víz órák vizsgálatát tegyék, de felesleges pénz kidobás VÍZMŰ szabályzata. Lakóklehúzása!!!!!!!!! Remélem ezen a többi Társasház is el gondolkodik.
 50.  Kissné Erika | 2014.01.30 13:19:52 Moderálást kérek 
Szeptemberben cserélték le rádiós vízórákra a társasházunkban a vízmérőket. Lakásonként 31000 forint költséget jelentett volna, de nem kellett fizetnünk érte.
 49.  Horipaso | 2014.01.30 10:25:41 Moderálást kérek 
jav. "...100 000-es nagyságrendekről...".
 48.  Horipaso | 2014.01.30 10:24:28 Moderálást kérek 
A mi 30 lakásos társasházunkban 2013 november elején cseréltettük le a vízművel az eddigi (kb 20 éves) vízóráinkat. Minden lakásban 2 mérő van (1 a konyha-WC, egy pedig a fürdő strangon). A két mérő cseréje a mérők árával egyött összesen és lakásonként 18200 Ft-ba került. AÍki tehát 10 000-es nagyságrendekről beszél, az vagy tájékozatlan, vagy hazudik. Az évenkénti 10 000 Ft-os költség is nonszensz, hiszen az új órákra 5(!) év garancia van, tehát ez idő alatt a meghibásodás esetén ingyen ée bérmentve kicserélik. A 8 évenkénti hitelesítésről pedig majd 8 év múlva essen szó. Addig akármi is történhet a jogszabályok és az árak vonatkozásában.
 47.  J.Z | 2014.01.29 09:19:28 Moderálást kérek 
Az hagyományós órák 4000- 5000ft/db a rádiós órák 11000ft/db egy óra csere 500ft/db Blombázás kiszállásal 4000ft lakásonként.
 46.  mazsu | 2014.01.27 21:14:33 Moderálást kérek 
Kedves hozzászólók! Először is tisztázzunk minden félreértést!A mellék vízmérők a mi tulajdonunkban vannak,ugyanis mi vettük.A Vízműveknek köszönhetjük,hogy eddig nem kellett fizetnünk a hitelesítéséért(****** *** zrt.) 1990-es években indítottam útjára,hogy a társasházakban egyedi vízórák legyenek.Írtam:Jogi eseteknek,majd aFALU TV.Ablak-műsora eljött,és másnap adásba leadták azt,hogy mit is szeretnénk. Ezzel azt akartuk elérni,hogy úgy kezeljenek bennünket "galamdúcban" lakókat,mint a kertesházban élőket.Nálunk 28 család lakik a tömbben,és vegyék úgy,mintha 28 ember egymás mellett építkezett volna. A Tv másnap is leadta a riportot,pár hét elteltével megmozdult az ország,a Vízművekkel együtt. A Vízművek nem zárkóztak el,hanem a lakossággal együttműködőek voltak.Az,hogy eddig ki miért fizetett az Vízműfüggő volt.Ahol a Vízmű átvállalta a költségeket,ott nem kellett eddig fizetni.Na ez változik meg!,ami nem a Vízművek hibája,hanem a kormányunkké! A "galambok" repüljenek,mert azok nem olyan emberek,mint a többiek.Most megint az összefogásotokra van szükségem,egyedül nem érek el semmit.Szeretném,ha abban támogatnátok,hogy elérjük,ránk is ugyanazok a törvények vonatkozzanak,mint a kertes házban élőkre!Szeretnék,hogy a kormány olyan rendeletet hozzon,ami mindenkire egyformán vonatkozik!Ha lehetséges,a külső vízórát szüntessék meg,mert a belső mérők a csepegő vizet is mérik,(Vízmű igazgató)és nincs rá szükség.A magánházaknál sincs,itt pedig még a fagynak sincs kitéve.Ne fogadják el az ajtóra kiírt óraállást,vagy ha elfogadják,szúrópróba szerűen olvassák le,így a csalás is elkerülhetőbb lenne.Ne fizessünk mások helyett,mint régen!Ugyan a víz ára most kb.10x annyiba kerűl,mint amikor az elsőfelháborodásomban a médiához fordultam,de mióta egyedi órám van,a10x-es árral,csatorna díjjal,áfával együtt sem fizetek annyit,minta 90-es években.Ez nem lefizetés, nem átverés,ezek a tények .A videó kazettát azóta is őrzöm.Nagyon kérek minden érintettet,ne egymást együk meg,hanem fogjunk össze,tegyünk azért,hogy megoldódjon ez a probléma! Most is sikerűlni fog,mint anno.Osszátok minden ismerősnek,kérjétek,hogy ők is osszák meg,stb.Üdvözlettel:Mazsu
Első Előző [1] [2] [3] [4] [5] [6] Következő (2) Utolsó (6)
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
ECG XMS 144 U Mikrohifi
17 489 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML