2018. április 19., csütörtök - Emma
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Megbukott a rezsicsökkentés?
2013.12.18. 12:20  |  Szerző: hir3.hu
Itthon
 nyomtat  |   | 
Megbukott a rezsicsökkentés?524 településen nincs még érvényes olyan engedélyük a szállítóknak, ami alapján a szemétszállítás garantálható. Pilisvörösváron december elsejétől megszűnt a szemétszállítás. A baj akkora, hogy már a nonprofit közműszolgáltatók veszteségeit egy pályázat útján a központi költségvetésből akarják visszafinanszírozni, azaz a mi adónkból.

Székesfehérvár Fideszes polgármestere, dr. Cser-Palkovics András - aki a város országgyűlési képviselője is - már figyelmeztette pártját, hogy a nagyarányú rezsicsökkentés veszélyezteti a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. működését. Azt hogy a kormány döntései miatt kerüljön veszélybe Székesfehérváron a távhőszolgáltatás, nem hagyhatja a Fidesz, hiszen akkor elismernék, hogy a rezsicsökkentés "politikája" megbukott, nem fenntartható, épp ezért a kormány anyagi segítséget nyújt a városnak. Szerencsére (nyilván véletlen) a fűtőerőmű közösségi tulajdonba vétele egyezik a kormány törekvésével. A legutóbbi kormányülésen született döntés értelmében a város indulhat a felszámolásra kiírt pályázaton. A támogatás pénzügyi részéről január végéig több részletben születnek majd meg a kormánydöntések, ám minden bizonnyal olyan mértékű támogatással számolhatnak, ami megközelíti a teljes vételárat, vagyis a 2 milliárd 750 millió forintot. De nem mindenhol segít a kormány.

Már az idén akár 300 milliós veszteséggel számol a Dunakanyar nagy részének hulladékát összegyűjtő és kezelő Zöld Híd Régió Kft

Őrült ütemben kellett átvenniük a lakossági vegyes háztartási hulladék begyűjtését és kezelését - mondja a Nógrád és Pest megyében működő cég ügyvezetője. Gyenes Szilárd úgy fogalmaz: „Szelektív hulladékgyűjtésre és annak kezelésére jöttünk létre, de ránk szakadt a háztartási vegyes hulladékkal járó munka, amikor a központi döntések nyomán az ezzel foglalkozó külföldi cégek kiszorultak a piacról.”A feladatok tovább bővülnek, hiszen az idén januárban életbe lépett új, hulladékokról szóló törvény alapján 2014 januárjától csak magyar állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő cég végezheti ezt a közszolgáltatást az országban - írja a hir24.hu.

Van, aki többet fizet

A törvény kimondja azt is, hogy az önkormányzatok nem szabhatják meg ennek a szolgáltatásnak az árát, központi hatósági árat vezetnek be. A céget alapító Zöld Híd Önkormányzati Társulás 109 tagja valahogy próbált előre menekülni, amikor idén április végén megszavazták, hogy településeiken ugyanazért a szolgáltatásért egységes díjakat vezessen be a kft.. Csakhogy ez sok esetben azt jelenti, hogy a korábbi alacsonyabb közszolgáltatási díjnál magasabb összegről érkeznek a csekkek, ami ellen a lakosság egy része persze tiltakozik, hiszen mindenki a rezsicsökkentés lázában ég. Pócsmegyer önkormányzata például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult állásfoglalásért, hogy mit tehet a 27-28 százalékos áremelést jelentő számlák ellen.

Nő a hiány

A Zöld Híd Régió Kft. pedig próbál futni a pénze után, de már tudja, hogy év végére akár 300 millió forint is lehet a vesztesége a tartozások miatt és növekvő hiánnyal számolnak jövőre is. Ezért fogalmazott úgy október végén a Társulás állásfoglalása, hogy a jelenlegi szabályozás szembeállítja a lakosságot és a közszolgáltatókat, veszélybe került a kötelező hulladékgazdálkodási önkormányzati feladat ellátásának fenntarthatósága. A drámai hangú írás parlamenti üzengetésbe torkollott Illés Zoltán államtitkár és Gémesi György, a Társulás elnöke között, de a személyes indulatokat sem nélkülöző vita mögött meghúzódó tényeket nem cáfolta senki.

Nőnek a kiadások

Az önkormányzatok kötelező feladata a szemétszállítás megoldása, de nem szólhatnak bele az árak meghatározásába, a hulladékgazdálkodás költségei pedig szintén tőlük függetlenül növekedtek és nőnek a jövőben is: a begyűjtést és kezelést végző cégeknek hulladéklerakási járulékot is kell fizetniük, tonnánként idén 3000 forintot, jövőre a dupláját és 2016-ig egyre többet,a kukásautóknak is ki kell pengetni az e-útdíjat, a tranzakciós adót, élből tíz százalékot visz el a rezsicsökkentés, még felügyeleti díjat is fizetnek az őket ellenőrző hivatal működésének finanszírozásához.

"Amíg tankolni tudunk, addig nem hagyjuk cserben a lakosságot, összeszedjük a hulladékot, fenntartjuk a szelektív gyűjtést, a zöldhulladék elszállítását és az üvegbegyűjtést is - mondja Gyenes Szilárd. A Zöld Híd Régió Kft. ügyvezetője szerint ugyanakkor, ha az állam nem gondoskodik belátható időn belül a szolgáltatásban keletkező egyre nagyobb pénzügyi hiány pótlásáról, akkor valóban nem lehet kizárni a csődöt, hiszen a Társulást alkotó önkormányzatok sem tudnak a zsebükbe nyúlni.

Jönnek a katasztrófavédők?

A törvény persze gondoskodik arról a helyzetről is, ha becsődöl a közszolgáltató. Akkor szükségellátás lép életbe, a katasztrófavédelem szállítja a szemetet. „Csak az kitöröl mindent, amiért egy évtizede dolgozunk" - sóhajt az ügyvezető: a korszerű gépek helyett teherautók gyűjtenék be a hulladékot, az állományt be kellene oltani a fertőzések ellen, szóval fél évszázadot lépne vissza Nógrád és Pest megye a hulladékgazdálkodás terén.

Közben folyamatosan jelentkeznek be a cégnél a térségből azok az önkormányzatok is, amelyek korábban nem velük álltak szerződésben. December 1-től csatlakozik például Sződliget, és további 17 település kérelme van az ügyvezető asztalán.

A nonprofit közműszolgáltatók is veszteséget termelnek

A monopol közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz. Erről Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője beszélt a Hír TV P8 című műsorában. A politikus azt mondta, a rezsicsökkentésnek bizonyos értelemben nincs vége, mert "abban gondolkodunk, hogy kell egy olyan törvényt alkotni, amelyik a közműszolgáltatásokat Magyarországon egy rendszerbe fogja". E rendszer lényege pedig az lenne, hogy a monopol közműszolgáltatásoknál nem lehetne tetemes profitot realizálni, hanem nonprofitnak kellene lenniük, vagyis a keletkező nyereséget vissza kellene fordítani például a szolgáltatás színvonalának emelésébe.

Rogán Antal hozzátette, szerinte ennek sem fognak örülni az érintett külföldi cégek, holott az országnak egyértelműen ez az érdeke, mert "az emberek nem akarnak több szemétszállítási díjat, vízdíjat, villamosenergia-árat vagy éppen fűtési költséget fizetni, mint ami indokolt".

Mi értelme a monopol közműszolgáltatások nonprofittá alakításának, ha a nonprofit közműszolgáltatók szinte kivétel nélkül veszteséget termelnek? Semmi. Ráadásul egy pályázat útján a központi költségvetésből visszafinanszírozzák azoknak a cégeknek a veszteségeit, amivel a cégek a működőképességeit meg tudják tartani. Azaz a mi adónkból, a kormány által központosított rendszernek a hibáit próbálják meg betömködni.

Forrás: hir24.hu


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 1.  Nemértem | 2013.12.18 21:54:53 Moderálást kérek 
"épp ezért a kormány anyagi segítséget nyújt a városnak"
A kormánynak miből van pénze? Csak nem a kormánytagok magánvagyonát használják erre?

Mert ha nem, akkor nem értem... Nekem csökkentik a rezsimet, és az adómból fizetik ki a közműnek a különbséget? Akkor most csökkent vagy nem csökkent?

Érdekes, hogy egyre inkább az valósul meg, amire az első rezsicsökkentéskor figyelmeztettek az "akadékoskodó", "gáncsoskodó" szakemberek.

Mindenki elgondolkodhat, ha a kormányunk ennyire elrugaszkodott a valós élettől, ennyire gazdasági analfabéta (ami látszott már, akkor is, amikor azt mondták, hogy "a bankok, a telefontársaságok nem hárítják át az adókat"), akkor tényleg alkalmas a kormányzásra?

Persze lehet látványos szavazatszerző intézkedéseket alkotni, de egy felelős kormánynak talán azt is át kellene gondolni, hogy ez mibe kerül.
 
 
 
Itthon
Sorra nyert a földpályázatokon a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőnek kedves család
Több családot is sikeresen tönkretettek Békés megyében, ahol egy a Vantara Gyula Fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódó család elkezdett nyerni az állami földpályázatokon. A siker akkor kezdődött, amikor a térség országgyűlési képviselője látogatást tett a családnál, és gyermekvállalás szempontjából is ígéretesnek nevezte a nős fiatalembert.
Az ország nagy részén viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. A Dunántúlon és az ország középső területein - köztük Budapestre - elsőfokú riasztások is érvényben vannak, az érintett területeken a következő órákban viharossá fokozódhat a szél.
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Sőt, ifjabb Orbán Győző műszaki eszközöket gyártó cége nem is egyszer volt ennyire szerencsés - írja a HVG.
 
 
Vásárlás
Hama 118610 Projektor mennyezeti konzol, 22 cm, Fehér
17 990 Ft
SONY KDL-43WD759B 108 cm Full HD LED TV
189 950 Ft
 
Divat
Óriási pillák
Prada
Minimalista és laza
Rodarte
24 óra hírei
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
15:05   
Lassult az orosz feldolgozóipari termelésnövekedés
15:04   
Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye
14:51   
Putyin: az orosz doppingellenes rendszer nem működött
14:16   
Légfegyveres Eb - Hat-nyolc érmet és aranyat is vár a kapitány
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Amerikai elnökválasztás - Trump: csak természeti katasztrófa akadályozhatja meg, hogy jelen legyek az elnökjelölti vitákon
ET-ombudsman: törvényben kell megtiltani a magzat neme miatti abortuszt
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2016 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML