2020. július 15., szerda - Henrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Londoni elemzők: kedvezően fogadott MNB-kinevezés 5 százalék alá viheti a kamatot
2012.11.20. 14:31  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Öt százalék alá süllyedhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata jövőre, ha Simor András jelenlegi elnök mandátumának lejártával olyan új elnök kerül a jegybank élére, akit a piac kedvezően fogad - vélekedtek magyarországi látogatásuk alapján összeállított keddi helyzetértékelésükben londoni elemzők.

A legfrissebb citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor most már kétséges, hogy a 2014-es választásokig létrejön-e a megállapodás az új IMF/EU-programról.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, és tapasztalataikról befektetőknek összeállított, kedden Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: véleményük szerint Varga Mihály, az IMF/EU-hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a legesélyesebb jelölt az MNB élére.
A ház elemzői szerint Varga Mihály kinevezése semleges piaci hatással járna, mivel magasan képzett közgazdászról van szó, aki azonban ezzel együtt is egyértelműen kapcsolódik a politikához.
Az elemzők ugyanakkor úgy vélték, hogy a találgatások során felmerül másik két esetleges jelölt, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető vagy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kinevezése az MNB élére "erősen negatív" lenne piaci szempontból.
Hozzátették: véleményük szerint ha olyan MNB-elnök váltja Simor Andrást jövőre, akit a piac "gyengének" minősít, akkor 5 százalék lenne a jegybanki alapkamat alsó határa a jelenlegi enyhítési ciklus végén.
Ám ha a piacot "nagyon pozitív meglepetés" éri egy magasan képzett és függetlennek elismert közgazdász kinevezésével, akkor a ház elemzői szerint lehetőség nyílhat arra, hogy az MNB 4 százalékig csökkentse alapkamatát.
A Bank of America-Merrill Lynch elemzése szerint egy ilyen jelölt kinevezése azt az egyértelmű üzenetet küldené a piacnak, hogy a kormány "távolságot tart" a jegybanktól, és ezt a kedvező hatást még tovább fokozhatná, ha a két új MNB-alelnök is politikailag függetlennek tekintett személyiség lenne.
A cég a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban közölte, hogy rontotta a magyar gazdaság teljesítményére adott, 2013-ra szóló prognózisát, és jelenlegi előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) jövőre 0,3 százalékkal visszaesik. A ház eddig 0,8 százalékos növekedést várt Magyarországon 2013 egészében.
Az előrejelzés rontását a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői azzal indokolták, hogy az elmúlt hetekben bejelentett három államháztartási egyenlegjavító intézkedéscsomag erőteljesen érinti a háztartásokat és a beruházásokat, a bankadó időbeli kiterjesztése és a pénzügyi tranzakciós illeték emelése pedig fenntartja a rendkívül feszes hitelkondíciókat.
Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői, akik a napokban szintén Budapesten folytattak tájékozódó jellegű tárgyalásokat, tapasztalataikról összeállított, Londonban ismertetett beszámolójukban azt írták: már nem várják, hogy a 2014-es parlamenti választások előtt létrejön az IMF/EU-megállapodás, hacsak a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat addig nem romlik jelentősen.
A cég elemzői közölték: budapesti tárgyalásaikon azt az álláspontot érzékelték, hogy a megállapodás egy új finanszírozási programról túl sok népszerűségrontó áldozattal járna.
A JP Morgan londoni szakértői azt jósolták, hogy Magyarország jövőre az IMF/EU-megállapodás nélkül is visszatér a nemzetközi tőkepiacra. A kormányt nem kényszeríti azonnali finanszírozási nyomás devizakötvény-kibocsátásra, mivel elégségesek a tartalékok a jövőre lejáró szuverén külső adósság törlesztéséhez. Annak bemutatása azonban, hogy Magyarország hozzáfér a külső piacokhoz, az IMF/EU-megállapodás hiányában végrehajtott kibocsátás első negatív reakcióinak múltával végül kedvező fogadtatásra is lelhet - vélekedtek, hangsúlyozva, hogy a piaci konszenzus is egyértelműen az IMF/EU-megállapodás elmaradása felé mozdul.
A ház szakértői az MNB-ben folytatott megbeszéléseikből azt a következtetést vonták le, hogy egyértelműen eltér a monetáris tanács belső és külső tagjainak véleménye a magas infláció okairól.
A belső tagok - Simor András elnök és helyettesei - két lehetséges okot tartanak valószínűnek: egyrészt a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme a korábban gondoltnál alacsonyabb, amiből az következik, hogy a gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés is kisebb, és így nincs jelentősebb dezinflációs hatása.
A belső tagok szerint a másik lehetséges ok az, hogy az inflációs várakozások nincsenek jól rögzítve.
A monetáris testület külső tagjai szerint ugyanakkor a negatív kibocsátási rés nagy, és így ez a tényező vissza fogja lassítani az inflációs ütemet a célszintre, amint az adóemelések és a nyersanyagok áremelkedése kiesik az árindexből. A külső tagok szerint mindemellett továbbra sem jelentkeznek másodlagos inflációs hatások, és az inflációs várakozások megfelelően rögzítettek.
A monetáris tanács külső tagjai is elismerték azonban, hogy az adóhatásoktól megszűrt alapinfláció gyorsult az elmúlt hónapokban, és erre ők sem találtak "megnyugtató vagy meggyőző" magyarázatot - áll a JP Morgan londoni elemzőinek ismertetésében.
A cég szakértői közölték: a maguk részéről csak az IMF/EU-megállapodás létrejötte, vagy nagyon kedvező globális kockázatvállalási környezet kialakulása esetén tartják lehetségesnek, hogy az MNB-alapkamat jövőre 5 százalék alá süllyedjen.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS FX10/12 Mini HiFi rendszer
44 990 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Hanneli farmerban durvul
Tusvarázs
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista