2020. július 7., kedd - Appolónia
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Deák Krisztina filmje, az Aglaja a mozikban
2012.10.11. 11:41  |  Szerző: MTI
Kultúra / Film
 nyomtat  |   | 
Egy nyugatra menekült artistacsalád életéről szól Deák Krisztina Aglaja című filmje, amely csütörtöktől látható a hazai mozikban.

A 110 perces, magyar-lengyel-román koprodukcióban készült film egy négytagú család történetét mutatja be.
Az anya, Sabina (Ónodi Eszter) és az apa, Tandarica (Bogdán Zsolt) a román állami nagycirkusz művészeként dolgozik. Sabina ünnepelt artista, a férfi bohóc. Miután a diktatúra és az önkényeskedő, szexista igazgató elnyomását nem tudják tovább elviselni, elemelik a cirkusz bevételét, és nyugatra szöknek. A szabad világban azonban még nehezebb az érvényesülés: ahhoz hogy Sabina szerződést kapjon, egy új, extrém produkciót kell megvásárolnia, ami viszont a család összes pénzét felemészti. Ő lesz az "acélhajú nő", aki a hajánál fogva lóg a cirkusz kupolájában. A produkció életveszélyes, de általa Sabina újra megkapja az áhított reflektorfényt.
A film alapjául Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című könyve szolgált - mondta Deák Krisztina, a film rendezője és forgatókönyvírója az MTI-nek. A néző Aglaja, a kisebbik lánygyermek visszaemlékezését követheti nyomon, aki az otthonát, anyanyelvét és minden biztonságát elvesztve elviselhetetlenül retteg attól, hogy a mamája lezuhan és ő egyedül marad.
A rendező szerint a film ugyan cirkuszban játszódik, de alapjaiban sokkal általánosabb témákról szól: a családi összetartozás átkáról és nagyszerűségéről, a széthullásról.
Deák Krisztina felidézte, hogy a filmet 1,6 millió euróból (mintegy 460 millió forintból) 42 nap alatt forgatták Budapesten, Bécsben, Konstancában és Berlinben 2009 és 2011 között. Az alkotáshoz a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális 
Alap, a Történelmi Filmalapítvány, az RTL Klub, a Lengyel és a Román Filmalap, az Eurimage és a Media Program, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtott támogatást. A hosszú munkálatokról a rendező megjegyezte, mindenképpen be akarta fejezni a filmet, részben azért, mert nem szokott félbehagyni munkákat, de ugyanilyen fontos volt az is, hogy ne okozzon csalódást a film akkor hatéves főszereplőnek, Jávor Babettnek.
Az operatőr Máthé Tibor volt, aki az emlékezés folyamatának  meseszerűségét vegyítette a dokumentarista felvételekkel. "Minden Aglaja személyiségén szűrődik át, az ő különös látásmódja a kamera szeme" - fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy az operatőrt egyszerre elbűvölte és borzasztotta a cirkusz élete, ami meg is látszik a filmben.
Deák Krisztina arról is mesélt, hogy hosszú keresés után talált Jávor Babettre. "Szülei edzők, ő is kicsi kora óta részt vesz tornaversenyeken. Babettet arra nevelték, hogy hosszú hónapokon át gyakorolni kell, de a versenyen majd csak pár perc áll a rendelkezésére. Ez nagyon hasonlít a filmforgatáshoz" - fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy a "kamasz Aglaját" már hozzá kereste, így bukkant Móga Piroskára.
Ónodi Eszter a mamát, Sabinát alakítja. A rendező elmondta, hogy a színésznőnek nem volt könnyű dolga, hiszen a tériszonyát is le kellett küzdenie. "Mindig lehetett rá számítani. Tizenöt méter magasan forog a karikán a cirkusz kupolában. A dublőre hibázott, de ő soha" - tette hozzá a Deák Krisztina.
Az MTI megkeresésére Ónodi Eszter elmondta, hogy a forgatást három hónapos felkészítés előzte meg, így amikor először fel kellett másznia a trapézra, már biztonságban érezte magát.
"Sohasem voltam nagy cirkuszlátogató. Nekem túlságosan erős volt az a fajta inger, amit a produkciók közben éreznek a nézők" - fogalmazott a színésznő. Hozzátette: a színház és a cirkusz között nagyon sok közös pont van, például abban az alázatban, a fegyelemben, az egymásra utaltságban és a bizalomban, amit a művészek mutatnak egymás iránt. "Az előadás varázsa is hasonló. Ha belépsz a manézsba vagy fellépsz a színpadra, minden magánéleti probléma eltűnik, csak az adott pillanat létezik" - jegyezte meg Ónodi Eszter.
Az általa megformált karakterről azt mondta, Sabina sok bűnt elkövet, főként a kislányával szemben. "Nekem az a dolgom, hogy a legmegátalkodottabb döntésének is megkeressem az igazságát" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnehezebb a forgatás során, Ónodi Eszter azt felelte, hogy átfogni a tizenöt évnyi cselekményt.
"A forgatás nem kronologikusan zajlott, hanem ide-oda ugráltunk a történetben. Nem volt könnyű fejben tartani, mikor, melyik idősíkban játszódik a történet, hogy az adott napon éppen fiatal vagyok és sikeres vagy beteg és nyomorult" - emlékezett vissza a színésznő. Hozzátette: a legnehezebb pillanat mégis a főtt kakasfej elfogyasztása volt. "Sok mindent végigcsinálnék akár többször is, de azt soha többet" - mondta.
A filmben a további szerepekben Jordán Adél, Lázár Kati, Kamarás Iván, Bálint András, Keresztes Tamás, Molnár Piroska, Börcsök Enikő és Esztergályos Cecília tűnik fel.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-65ZD9B 164 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
1 449 950 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Aromaterápia otthonunkban
Sokféle módon illatosíthatjuk lakásunkat a kiválasztott, kellemes illóolaj segítségével.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Finnországi mikro kabin: különleges építészeti megoldás
Robin Falck tervezte és építette ezt a Micro Cabin névre keresztelt fenomenális épületet.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista