2020. április 6., hétfő - Vilmos, Bíborka
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
USA 2012 - Obama nem hibázott nagyot, Romney nem ért el áttörést az első vitán
2012.10.04. 06:34  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Barack Obama amerikai elnök nem hibázott nagyot, republikánus kihívója, Mitt Romney pedig vélhetően nem ért el áttörést az amerikai elnökjelöltek helyi idő szerint szerda este megtartott első televíziós vitájában.

A Denveri Egyetemről közvetített 90 perces, legkevesebb 40 millió néző által követett vita témája az amerikai gazdaság és a belpolitika volt.
Az összecsapáson Obama a közvélemény-kutatások által tükrözött várakozásokkal ellentétben nem hengerelte le kihívóját. Romney magabiztosan szerepelt ugyan, de aligha sikerült véghezvinnie a követői által várt bravúrt, azt, hogy a legfontosabbnak tartott első vitán egyértelművé tegye a bizonytalan szavazók számára: ő az alkalmasabb az Egyesült Államok irányítására.
A vitában Romney többször bírálóan lépett fel, Obama pedig védekezésre kényszerült, ám a vita nem fordult kölcsönös sárdobálásba, miként az a negatív kampányból következhetett volna.
Az összecsapás során, amelyben több konkrét témakör - így a munkahelyteremtés, az államadósság, a nyugdíjak és az egészségügy - volt, Obama két általános érvényűnek szánt szúrást vitt be kihívójának. Arra hívta fel Romney figyelmét, hogy elmulasztotta elmondani, ha visszavonja, mivel pótolja az Obamacare-ként emlegetett egészségügyi reformot és a Wall Street működését szabályozó Frank-Dodd törvényt, valamint hogy miként akarja bezárni az adórendszer kiskapuit. Az elnök feltette a szónoki kérdést: vajon Romney nem azért tartja-e titokban a részleteket, mert az általa visszavonásra ítélt törvényeket túl jónak tartja? Obama azt is kifejtette riválisának: ahhoz hogy elnök legyen, kell lennie egy tervének, tudnia kell elvi alapon nemet mondani és akarnia kell rendet tartani a saját pártjában is.
Az elnök, aki az első fél órában a megszokottnál jóval kevésbé tűnt magabiztosnak, a polémia későbbi szakaiban többször is a kamerába tekintett, a nézőknek üzent. Romney, aki vártnál sokkal lendületesebb volt, ezt csak ideje utolsó két percében tette meg.
A volt massachusettsi kormányzó Obamának rótta fel a gazdaság lassú talpra állását és a magas munkanélküliséget, és hibáztatta őt a szerinte határozatlan, de ugyanakkor a kétpárti együttműködést elutasító vezetési stílusa miatt. Azt is felemlegette, hogy dollármilliárdokat pazarolt olyan cégekre, amelyek sikertelenül próbálkoztak a megújuló energiák piacán. Igazi fogást azonban csak egyszer sikerült találnia az ellenfelén. "Ön, elnök úr, elnökként jogosult arra, hogy saját repülőgépe és saját háza legyen, de nem lehetnek saját tényei is" - mondta Mitt Romney, miután Obama többször is az állította, hogy a republikánus elnökjelölt 5 ezer milliárd dollárral akarja csökkenteni a leggazdagabbak adóterheit, és a kieső bevételt a középosztály adóinak növelésével ellensúlyozná. (Ezt az adatot egyébként független tényellenőrzések hamisnak minősítették).
A két jelölt összecsapásában világosan kibontakozott a gazdaságfilozófiai különbség. Obama a lefaragások és a bevételek növelése kiegyensúlyozott megvalósításának, a "jövőbe történő beruházásoknak" a szükségességéről beszélt. Romney pedig azt hangsúlyozta, hogy az adóterhek általános csökkenésétől várja a gazdaság felpörgését, következésképpen az állami bevételek csökkenését is. A demokrata elnök szükségesnek nevezte, hogy az állam időnként szabályozó szerepet töltsön be, a republikánus elnökjelölt pedig a központi kormányzat szerepe csökkentésének fontosságát hangsúlyozta.
A vitavezető Jim Lehreneknek, a PBS közszolgálati televízió veterán műsorvezetőjének nem sikerült kordában tartania a polémiát, amelynek végén kiderült, hogy az elnök több mint négy perccel többet beszélhetett ellenfelénél; Romney órája 38 perc 32 másodpercnél, Obamáé 42 perc 50 másodpercnél állt meg.
A televíziós erőpróba következő állomása jövő csütörtökön Joe Biden és Paul Ryan alelnökjelölti vitája lesz, Barack Obama és Mitt Romney pedig október 16-án és 22-én találkozik ismét.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS FX10/12 Mini HiFi rendszer
44 990 Ft
Vogels W50510 fali konzol
5 990 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista