2020. március 28., szombat - Gedeon
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
OGY - A kormányoldal az alkotmányban szabályozná, az ellenzék népszavazáshoz kötné a feliratkozás bevezetését, megszűnhet a borítékos szavazás
2012.10.03. 16:58  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
OGY - A kormányoldal az alkotmányban szabályozná, az ellenzék népszavazáshoz kötné a feliratkozás bevezetését, megszűnhet a borítékos szavazásMíg a kormánytöbbség az alkotmányban állapítaná meg a választási feliratkozás alapvető szabályait, az MSZP és az LMP népszavazáshoz kötné az előzetes regisztráció bevezetését. A feliratkozást a Jobbik is ellenzi, javaslataik egy része lazítana a regisztrációs feltételeken. A szavazáskor használt borítékokat nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik és az LMP is mellőzné. A radikálisok általános iskolai végzettséghez kötnék a választójogot, az ökopárt pedig 3 százalékra vinné le a parlamentbe jutás küszöbét.

Csaknem félszáz indítvány változtatna a kormánypártok választási eljárásra vonatkozó javaslatán és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosításon.
A legjelentősebb módosítást a parlament alkotmányügyi bizottsága kezdeményezte szerdán. Ennek elfogadásával az alaptörvény nemcsak lehetővé tenné az előzetes regisztráció bevezetését, hanem annak alapvető szabályait is meghatározná, rögzítve, hogy Magyarországról nem, csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni.
Az előterjesztés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkezők személyesen vagy elektronikus úton - az internetes ügyfélkapun - kérhetnék felvételüket a névjegyzékbe, míg a külföldön élő állampolgárok levélben vagy interneten. A módosítás az alkotmányba írná, hogy a regisztráció a választást vagy a népszavazást megelőző 15. napig kérelmezhető.
Három fideszes képviselő a szavazáskor használt borítékok mellőzését javasolta. Szerintük a változtatás gyorsabb szavazatszámlálást és több mint harmincmillió forint megtakarítást hozna, miközben a zárt urnába félbehajtva dobott szavazólap továbbra is szavatolná a titkos voksolást.
A választási eljárási törvényjavaslatnak azt a megkötését, hogy csak a borítékba tett szavazólap érvényes, a Jobbik és az LMP is eltörölné. Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese úgy indokolt: a boríték garanciális szerepe minimális, használatát az érvényesség feltételeként kikötni azonban súlyos tévedés, visszaéléseknek ágyazna meg. Ezért azt javasolja, hogy - a külképviseleti és a lakóhelytől távoli belföldi szavazás kivételével, amikor a szavazat átszállítása miatt ez indokolt - ne használjanak borítékot a voksoláskor.
A borítékhasználat megszüntetését vetette fel a jobbikos Korondi Miklós is, mondván, hogy a borítékba tett szavazólap ad lehetőséget a láncszavazásra.
A legtöbb vitát kiváltó választási feliratkozást az MSZP és az LMP is ellenzi, ezért közös módosító indítvánnyal törölnék a javaslatból. Indítványuk a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők esetében elvetné a választási regisztrációt, álláspontjuk szerint ugyanis az állam által összeállított választói névjegyzék kiválóan alkalmas a voksolás lebonyolítására.
A szocialisták szerint a választási eljárási rendszer megváltoztatását a választópolgárok akaratától kellene függővé tenni, ezért Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és két frakciótársa az alaptörvény-módosító javaslathoz benyújtott indítványában kimondaná, hogy ha sarkalatos törvény a választójog gyakorlását feliratkozáshoz köti, az erről szóló jogszabály megerősítéséről ügydöntő népszavazást kell tartani. A törvényt a köztársasági elnök csak a megerősítés után írhatná alá.
Az LMP-s Karácsony Gergely is népszavazást javasol, szerinte azonban a megerősítő referendumnak a regisztráció alkotmányos alapjáról kellene döntenie. Előterjesztése értelmében a feliratkozást lehetővé tevő alkotmánymódosítást parlamenti elfogadása után népszavazásra kellene bocsátani, mégpedig négy hónapon belül, az államfő pedig csak akkor írhatná alá, ha a referendumon az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint negyede annak hatálybalépésére szavaz.
A legtöbb módosító javaslatot a Jobbik jegyzi. Az ellenzéki párt képviselői lehetővé tennék az alkotmányban, hogy a választójogot alapfokú iskolai végzettséghez kössék.
A radikális ellenzéki párt emellett úgy lazítana a feliratkozás szabályain, hogy az ne záruljon le 15 nappal a választás előtt, hanem a köztársasági elnök meghosszabbíthassa a regisztrációs időszakot. Képviselői ezt azzal indokolták, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde a 2006-os önkormányzati választás előtt 14 nappal került nyilvánosságra, és nyilvánvalóan növelte a részvételi hajlandóságot, mint ahogyan máskor is történhet hasonlóan váratlan esemény a kampány utolsó két hetében.
A Jobbik kezdeményezi azt is, hogy a Magyarországon élők a regisztrációs időszak utolsó napjáig feliratkozhassanak levélben. Ellenben nem járulnának hozzá, hogy egy választópolgár több jelöltet is ajánlhasson, és ahhoz sem, hogy az aktivisták a választópolgárok lakóhelyén gyűjtsék a jelölteket támogató aláírásokat.
Kivennék továbbá a választási eljárási törvényből, hogy a pártoknak be kell jelenteniük azok nevét és lakcímét, akik az ajánlások gyűjtésében részt vesznek. Erre vonatkozó javaslatot az LMP-s Karácsony Gergely is benyújtott.
Az LMP politikusa azt is deklarálná, hogy a jelöltek nem állami támogatásból kampányolnak. Emellett 3 százalékra szállítaná le a parlamentbe jutás küszöbét.
Az MSZP-s Szanyi Tibor több ironizáló módosító indítványt is benyújtott a választási eljárásról szóló javaslathoz. Egyik előterjesztése szerint például nem kérhetné felvételét a névjegyzékbe az, aki "a konzultációs kérdőívre adott válaszában csúnyát írt", aki "a kérdőívvel befűtött, vagy azt más módon méltatlanul használta fel", továbbá aki "sértődött panelproli, nyugger", vagy éhezik.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
STELL SHO 1032 TV állvány
8 829 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Visszeres a lábad? Jobb odafigyelni rá
A visszér nem csak az idősek és főként a nők betegsége, már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista