2020. április 5., vasárnap - Vince
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Indul a Bethlen Téri Színház első évada
2012.10.03. 17:08  |  Szerző: MTI
Kultúra / Színház
 nyomtat  |   | 
Családi nyílt nap, fesztiválok, kortárs tánc, báb- és gyerekszínházi programok: indul a Bethlen Téri Színház első évada.

Külső-Erzsébetváros egyetlen színházának programján a 2012/13-as évadban emellett kurzusok, egyetemi klubestek is szerepelnek, és stratégiájának része a fiatal tehetségek felkarolása - olvasható a színház MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Mint írják, 1936 után először indul színházi évad a Bethlen tér 3. szám alatti kisszínházban. A Bethlen Téri Színház 2012 januárjától működik befogadó színházként, programjáról négy szervezet gondoskodik: a FÜGE Produkció független színházi előadásokat, az Apró Színház a gyerekeknek szóló produkciókat, az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) a bábelőadásokat hozza el, míg a 15 éve az épületben dolgozó Közép-Európa Táncszínház felel a kortárs táncprogramokért.
Az évad családi nyílt nappal indul vasárnap. A reggel 10 órakor kezdődő bábelőadást követően 11 órától ingyenes programok várják a gyermekeket és szüleiket a 30-as évek hangulatát idéző színház termeiben, kertjében és a Bethlen Gábor téri játszótéren. A résztvevőket közösségi játékokkal, ügyességi feladatokkal, kézműves foglalkozásokkal mesemondó sarokkal és rajzversennyel várják. A színházteremben a Közép-Európa Táncszínház táncosai a kortárstánc alapjaival ismertetik meg a legkisebbeket, míg a Bihari János Táncegyüttes táncpedagógusa a néptáncot kedvelőket várja.
A 2012/13-as évadban a Bethlen téren a Közép-Európa Táncszínház két bemutatót tart, látható lesz Vlad'ka Malá Levitáció és a bolgár Jivko Jeliazkov Mono Crossing című műve. A FÜGE Belső gyermek című előadása és a Pulzus Társulás előadásában a Valika világa című produkció. Az Apró Színház tavasszal itt mutatja be Bumba című előadását, emellett játssza többek között az Arany Lille című előadást és a Mocsármesét.
Az ESZME vasárnapi bábszínházi előadásain a Tintaló Társulás, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Bábakalács Bábszínház, a Ziránó Színház és a Hepp Trupp Társulás mutatkozik be, az előadásokat követően kézműves foglalkozást tartanak.
Az idei évad újdonsága a Közép-Európa Táncszínház kezdeményezésére bevezetett Dance Open képzési forma: mindenki számára elérhető, nyitott kortárstánc tréningeket szerveznek olyan oktatók vezetésével, mint Jónás Zsuzsa, Hámor József, Vlad'ka Malá és Kun Attila.
A másik újdonság az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF), amely nyílt pályázaton meghirdetett alkotási lehetőséget nyújt fiatal koreográfusok számára.
Az évad folyamán kisebb fesztiválokat is terveznek. A 83 éve alapított színház Erzsébetváros fennállásának 130. évfordulójára egy hétnapos, hét előadásból álló kortárstáncfesztivállal készül. A SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) elnevezésű fesztiválon november 17. és 23. között fellép a Közép-Európa Táncszínház, Fehér Ferenc, a Gobe Társulat, Kun Attila, Gergye Krisztián Társulata, az Andaxinház és a Zadam Társulat.
Hagyományteremtő céllal 2013 januárjában rendezik meg a Vendégváró sorozatot, ahol határon túli kulturális szervezetek bemutatkozására nyílik lehetőség, elsőként a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház lép fel. Tavasszal pedig a Föld napja alkalmából szerveznek GLOBE Feszt néven egyhetes fesztivált: a program a Masters of Puppets Theatre vendégjátékára, a Robin, a hód című természetvédelmi mesejátékára épül.
A több mint tíz éve működő Bethlen Galéria a hazai színházi, zenei és táncfotózás mellett újabb területek, köztük a dokumentarista fotózás felé is nyit. Októberben Bege Nóra, novemberben Kőhalmi Péter, decemberben Dombóvári Csaba kiállítása látható. Az egyetemisták számára klubesteket szerveznek, emellett zenei programokra, művészfilmek és táncfilmek vetítésére is várják a közönséget.
Mint a közleményben áll: a Bethlen Téri Színház újraélesztésével, profilváltással igyekeznek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A hely ugyan 16 éve a Közép-Európa Táncszínház otthona, mostantól nem csak a kortárs tánc szerelmeseinek kínál programokat.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 118610 Projektor mennyezeti konzol, 22 cm, Fehér
17 990 Ft
PHILIPS 43PUS6201/12 LED TV
179 950 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista