2020. április 5., vasárnap - Vince
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Újabb intézkedésekkel egységesítené az uniós piacot az Európai Bizottság
2012.10.03. 17:57  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Mélyítené az uniós piac egységét tizenkét újabb intézkedéssel a szerdán elfogadott, úgynevezett második egységes piaci akciótervvel az Európai Bizottság.

Az uniós testület a 12 intézkedésből álló csomagot négy nagyobb területen tervezi végrehajtani: lépéseket tennének a közlekedési és energiahálózatok egységesítése, a mobilitás előmozdítása, a digitális, internetes megoldások szélesebb körű elterjesztése, valamint a termékekkel és pénzügyi szolgáltatásokkal szembeni fogyasztói bizalom növelése érdekében. Ez a négy terület "a növekedés, a foglalkoztatás és a bizalom négy fő mozgatórugója" - ismerteti a bizottság szerdai közleménye.
"Előttünk a lehetőség, hogy csodafegyverünk, az egységes piac segítségével ismét versenyképessé és virágzóvá tegyük szociális piacgazdaságunkat" - vélekedett az akciótervet bemutató Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos.
A közlekedési és energiahálózatokat a közlemény szerint a bizottság az egységes piac "gerincének" tekinti. Ezen a területen az uniós vasúti piac nagyobb liberalizálását, a tengeri szállítási piac nagyobb egységesítését, az egységes európai égbolt, a légi közlekedési piac egységesítésének felgyorsítását és a jelenlegi energetikai jogszabályok hatékonyságának javítását szeretné a bizottság.
A polgárok és a cégek mobilitását a bizottság az egységes piac legalapvetőbb feltételének tartja, de úgy látja, hogy továbbra is vannak még akadályok. A mobilitás fokozása érdekében a testület azt javasolja, hogy a jelenleg is létező és működő uniós internetes álláskereső portál, az EURES váljon határokon átnyúló, teljes körű álláskereső és munkakínáló eszközzé. Az Európai Bizottság olyan rendelkezések bevezetését javasolja, amelyek lehetővé teszik, hogy cégek és hosszú távú projektek hozzáférjenek hosszú távú befektetési alapokhoz, valamint azt, hogy egyszerűsödjön a csődeljárás, főleg a határokon átnyúló ügyek esetében. Emellett az Európai Bizottság bátorítja az olyan jogi környezet kialakítását, amely lehetőséget teremt a tönkre ment vállalkozóknak az újrakezdéshez.
A bizottság 2015-ig szeretné létrehozni az "egységes digitális piacot", amelynek érdekében három intézkedést javasol a digitális, internetes megoldások elterjesztése területén, mert a testület úgy véli, hogy "a digitális gazdasági forradalom továbbra is olyan lehetőséget kínál, amelyet nem szabad elszalasztanunk" - áll az Európai Bizottság közleményében. Ezért az uniós végrehajtó-javaslattevő testület kívánatosnak tartja az internetes fizetési szolgáltatások versenyképességének javítását, megbízhatóságának növelését, hogy ezzel segítse elő az internetes e-kereskedelmet.
Ezzel összhangban a bizottság úgy véli, meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthetők a szélessávú internethálózat kiépítési költségei, amely a bizottság szerint az egyik legfőbb akadálya a szélessávú internetkapcsolatok terjedésének. A brüsszeli intézmény ezen túlmenően kötelezővé tenné a papírmentes ügyvitelt, az elektronikus számlák kiállítását a közbeszerzéseknél, mert a bizottság bizonyítottnak véli, hogy ezzel pénzt lehet spórolni.
Mindezeken kívül az Európai Bizottság szükségesnek tartja, hogy az egységes piacban a fogyasztók is megbízzanak, valamint fontosnak tekinti, hogy minden uniós polgár az EU bármely pontján élhessen az egységes piac nyújtotta lehetőségekkel, aminek érdekében a termékek biztonságára vonatkozó előírások javítását, egységesítését tartja indokoltnak a testület, valamint azt, hogy ezeket a szabályokat az unió minden pontján egyformán betartsák és betartassák.
Végül pedig az Európai Bizottság arra tesz javaslatot, hogy váljon lehetővé, hogy minél több embernek legyen bankszámlája, és szülessenek olyan intézkedések, amelyek következtében a bankok számlavezetési díjai átláthatók és összehasonlíthatók lesznek, és amelyek megkönnyítik a bankváltást.
A bizottság közleménye ismerteti, hogy az intézkedéscsomag megvalósítása érdekében a testület az akciótervvel kapcsolatos valamennyi javaslatát 2013 végéig kidolgozza, majd felkéri a miniszterek tanácsát és az Európai Parlamentet, hogy az intézkedéseket kezelje kiemelten, és 2014 tavaszáig hozza meg a szükséges lépéseket.
Az első egységes piaci akciótervet tavaly fogadta el az Európai Bizottság. Ez szintén tizenkét intézkedést tartalmazott - ahogy a bizottság fogalmazott - "a növekedés, a versenyképesség és a társadalmi fejlődés" érdekében. Akkor a bizottság a dolgozók mobilitása, a kis- és közepes vállalkozások finanszírozáshoz jutása, a fogyasztóvédelem, a digitális tartalom, az adópolitika és a transzeurópai hálózatok területén javasolt tucatnyi intézkedést. Ezekkel az Európai Bizottság azt a célt óhajtja elérni, hogy "hogy az egységes piac valamennyi szereplőjének – a cégeknek, az állampolgároknak, a fogyasztóknak és a dolgozóknak – könnyebbé váljék az élete" - fogalmazott közleményében az Európai Bizottság. Most viszont az első akciótervben javasolt intézkedések gyors megvalósítását sürgeti, mert a tanácsnak és az Európai Parlamentnek küldött friss jelentésében megállapítja, hogy a tizenkettőből tizenegyet egyelőre még nem fogadott el a tanács és a parlament.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SENCOR SSS 801 Mikrohifi
42 290 Ft
Hama 118668 Fix fali konzol XL, Fekete, 400x400
4 190 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista