2020. március 29., vasárnap - Auguszta
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Isaac - Obama szükségállapotot hirdetett Louisiana államban
2012.08.28. 00:40  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Barack Obama amerikai elnök szövetségi szintű szükségállapotot rendelt el helyi idő szerint hétfőn Louisiana államban, az Isaac trópusi vihar jelentette fenyegetés miatt.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a louisianai helyi hatóságok igénybe vegyék a szövetségi állam pénzügyi segítségét a természeti csapás elleni védekezésben.
Barack Obama katasztrófavédelmi előkészületekről konzultált telefonon az Isaac által fenyegetett három állam, Louisiana, Alabama és Mississippi kormányzójával, valamint New Orleans polgármesterével - közölte a Fehér Ház. A louisianai, alabamai és mississippi vezetés állami szinten már korábban kihirdette a rendkívüli állapotot. Obama hétfőn arra utasította a szükségállapotok kezeléséért felelős kormányhivatalt (FEMA) és az országos hurrikánközpontot, hogy segítsék a fenyegetett államok katasztrófavédelmi erőfeszítéseit.
Az Isaac, amely az előrejelzés szerint akár 2-es kategóriájú hurrikánná is erősödhet, várhatóan szerdán, vagyis pontosan hét évvel a Katrina hurrikán után érheti el az amerikai szárazföldet, valahol Florida és Louisiana között. A szél sebessége meghaladhatja az óránkénti 160 kilométert. A Katrina 2005. augusztus 29-én söpört végig New Orleans városán, több mint 1800 ember halálát és több milliárd dollár kárt okozva.
A közelgő vihar miatt hétfőn több ezer - egyes források szerint több tízezer - embert érintő, kötelező kitelepítést rendeltek el a louisianai New Orleans és az alabamai Mobile több, alacsony fekvésű elővárosában. Mivel a hurrikánközpont előrejelzése szerint az Isaac több mint 3 méteres hullámokat kelthet, a vihar vonulási irányának egyértelművé válása után a hatóságok újabb települések evakuálását is elrendelhetik. Az Isaac középpontja helyi idő szerint késő délután mintegy 400 kilométerre volt a Mississippi torkolatától, a Mexikói-öbölben.
New Orleans és Mobile kikötőjét lezárták a hajóforgalom elől, és mintegy 1300 repülőjáratot töröltek. Louisianában a nemzeti gárda mintegy 1500 tagja áll készenlétben, hogy részt vegyen a katasztrófa-elhárításban.
New Orleans körül azoknak a településeknek a lakosait menekítik ki, amelyek kívül esnek azon a megerősített védőgát-rendszeren, amelyet 11 milliárd dollárból építettek ki a Katrina hurrikán pusztítása után. A katasztrófavédelem által hét évvel ezelőtt elkövetett mulasztások és a humanitárius segítség késlekedése erősen megtépázta George W. Bush akkori elnök és vele együtt a republikánus kormányzat tekintélyét.
A republikánusok, akik a floridai Tampában tartják elnökjelölt-állító országos konvenciójukat, a térségben tomboló vihar miatt a hétfői megnyitó után azonnal keddre napolták el a tanácskozás folytatását. Joe Biden demokrata párti alelnök hétfőn bejelentette, hogy a vihar miatt elhalasztja floridai kampányútját.
Az Isaac veszélyezteti a Mexikói-öböl partvidékének olajfinomítóit - ezek adják az amerikai kapacitás 40 százalékát -, valamint a térségbeli kőolaj- és földgáz-kitermelést is. Az Egyesült Államokban kitermelt olaj 23 százaléka, a gáz 7 százaléka innen származik. A termelést több üzemben felfüggesztették. 2008-ban a Gustav, majd az Ike hurrikánok komoly pusztítást végeztek a régió olajipari létesítményeiben és az olajvezetékekben.
A térség lakosai elkezdték az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag felhalmozását, emiatt több töltőállomásról üzemanyaghiányt jelentettek.
Haitin és a Dominikai Köztársaságban 20-ra emelkedett az Isaac halálos áldozatainak száma. A két karibi államban mintegy 30 ezer embert telepítettek ki a vihar miatt.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY SS-CS310CR Hangfalszett
99 990 Ft
LG 43LH541V 108 cm Full HD LED TV
93 700 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista