2020. május 26., kedd - Fülöp
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Szakértő: elengedhetetlenek a megszorítások Franciaországban
2012.08.13. 12:52  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Szakértő: elengedhetetlenek a megszorítások FranciaországbanFranciaország kénytelen szigorú megszorításokat végrehajtani, hogy a költségvetést kézben tarthassa és a gazdaság egyensúlya helyreálljon, ez azonban rövid időn belül sztrájkokat, tüntetéseket okozhat - állapította meg Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) tudományos főmunkatársa elemzésében, amelyet az MKI honlapján tettek közzé.

A szakértő szerint Francois Hollande államfő egy gazdasági nehézségekkel és társadalmi feszültségekkel terhes ország vezetését vette át május 15-én. Franciaország GDP-arányos államadóssága több mint 87 százalékos, megközelíti az 1800 milliárd eurót. A munkanélküliségi ráta 10 százalék körüli, csak az utóbbi öt évben 700 ezerrel nőtt az álláskeresők száma.
Az államháztartási hiány 5,2 százalék, a múlt évben 69 milliárd euró kereskedelmi deficit halmozódott fel, és a világkereskedelemben való részesedése is 6,2-ről 3,6 százalékra csökkent az elmúlt 20 évben - mutatott rá. Kiemelte: a 65 millió lakosú országba évente 180 ezer illegális bevándorló érkezik, és az állam vallási összetétele is rohamosan változik: ma már a lakosság csaknem 10 százaléka muzulmán.
Ezt a Franciaországot kívánja Francois Hollande megváltoztatni - hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy a választási ígéretei gyakran feledtették a gazdasági és társadalmi nehézségeket. A kampánynak azonban vége, és lassan kezdenek kirajzolódni azok az intézkedések, amelyek eddig nem tűntek teljesen világosnak - fogalmazott.
Úgy véli, a nyugdíjkorhatár csökkentése a 60. életévre csak keveseket érint, viszont évről évre horribilis összegbe kerül majd. Az oktatásban öt év alatt 60 ezer új közszolgálati állást hoznának létre, de emellett a közszférában óriási leépítés, átstrukturálás jöhet - hívta fel a figyelmet.
Fejérdy Gergely szerint a tehetősebbek adóterheinek - sokszor irreális - emelése növeli majd "a fiskális okokból menekülők" számát, a nagyvállalatok terheinek növelése pedig versenyképességi problémákat, a munkanélküliség növekedését hozhatja.
Ha egyes intézkedéseket - például az évi egymillió euró jövedelemmel rendelkezők 75 százalékos megadóztatását - még megszavazza is a nemzetgyűlés, sőt a szenátus is, az Alkotmányozó Tanács "elgáncsolhatja", és ezzel a költségvetési egyensúly megteremtését szolgáló tervezet is felborulhat - figyelmeztetett. Megjegyezte: az új francia gazdaságpolitikai lépéseket éles kritika kíséri, és talán nem véletlen, hogy Christian Saint-Etienne, a miniszterelnök mellett működő független gazdasági elemző tanács vezetője június 13-án lemondott.
A minimálbér jelentéktelen, néhány euróval történő növelése vagy további, egy-egy szimbolikus döntés csak ideig-óráig fedheti el "az igazságosság alapján" tett lépéseknek a szegényebb csoportokra gyakorolt kedvezőtlen hatását - vélekedett. Hangsúlyozta, nem kizárt, hogy az elégedetlenség rövid időn belül sztrájkokba, tüntetésekbe csap át.
A francia középosztály megsarcolása "az ország felemelése céljából" sem tartható fenn éveken át súlyos következmények nélkül - fogalmazott. Hozzáfűzte: a túlórák megadóztatásának ismételt bevezetése is kilencmillió munkavállalót érint, és nem elsősorban a gazdag társadalmi körökből.
Az új Franciaország előtt nem igazán látszik választási lehetőség a gazdasági kérdésekben - közölte. Úgy látja, Párizs kénytelen szigorú megszorításokat végrehajtani, hogy a költségvetést kézben tarthassa, és az egyensúly helyreálljon. Francois Hollande és a kormány tudja ezt, de ehhez a konfliktuskerülő utat választja - mutatott rá.
Kiemelte, az államfőnek mindenképpen választania kell két, nem feltétlenül összeegyeztethető út között: vagy az ország súlyos gazdasági helyzetén javít, vagy a francia társadalom egyes csoportjainak megnyerését szolgáló ígéreteit igyekszik mindenáron betartani.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SENCOR SSS 801 Mikrohifi
42 290 Ft
Hama 84425 Next Light dönthető Falikonzol, 200x200
7 490 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista