2020. július 4., szombat - Ulrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Külföldi sajtó Magyarországról - A Die Presse és a FAZ Orbán bécsi látogatásáról, nemzeti bankról
2012.06.13. 12:46  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Orbán Viktor keddi bécsi látogatásáról, valamint az osztrák és a magyar nemzeti bank függetlenségének kérdéséről írt az osztrák Die Presse és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Többet abból, ami összeköt minket, és kevesebbet abból, ami elválaszt" - emelte ki Werner Faymann osztrák kancellár szavaiból a Die Presse című konzervatív osztrák napilap Orbán Viktor keddi bécsi látogatásáról szóló tudósításában. Ismertette, hogy a kancellár egy magyar alkotás ünnepélyes felavatásán mondta ezt. A lap kitért arra is, hogy az esemény margóján a két kormányfő rövid, zárt ajtók mögötti találkozót folytatott egymással. A Die Presse megjegyezte: a két ország közötti kapcsolatokban az utóbbi időben mindig nagy összegekről volt szó.
Beszámolt arról, hogy a Magyarországon tevékenykedő osztrák vállalatok problémái terítékre kerültek az Osztrák Gazdasági Kamara rendezvényén, ahol a miniszterelnök előadást tartott. A lap úgy tudja, a keddi találkozón jelen voltak az Osztrák Gazdasági Kamara képviselői, valamint Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója és a Saubermacher osztrák hulladékkezelő cég egy igazgatója is. Hogy a miniszterelnök a megbeszélésen hogyan reagált az osztrák panaszokra, nem tudni, mert a találkozó zárt ajtók mögött zajlott - írta a Die Presse. Az avatáson mondott beszédében a magyar miniszterelnök hangsúlyozta Magyarország jogát a saját úthoz és "a kis különbségek Európája mellett érvelt" - írta a lap.
Mennyire szabad az osztrák jegybank? - tette fel a kérdést a Die Presse egy másik írásában, és összehasonlította az osztrák intézményt magyar párjával. Ideológiailag "világok választják el egymástól" Orbán Viktort és a szociáldemokrata Werner Faymannt, mégis mindketten mindent megpróbálják érvényesíteni befolyásukat országuk jegybankja felett - vélekedett a szerző. Orbán kísérletére fél Európa felháborodott, Faymann esetében viszont korlátozott a tiltakozás - írta a lap. A Die Presse úgy látja, az osztrák kormány sokkal erőteljesebben beavatkozik a központi bank személyzeti politikájába, mint a magyar.
Ausztriában a jegybank törvény szerint független, de minden fontos posztot a két kormánypárt oszt szét - jegyezte meg. Mint fogalmazott, az osztrák jegybank igazgatóságában az Osztrák Néppártnak és az Osztrák Szociáldemokrata pártnak is két-két "képviselője" ül. Szerződésük 2013-ban jár le, de mivel jövőre választások lesznek, az SPÖ és az ÖVP még idén rendezni akarja az utódlásukat.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap Bécs és Budapest veszekedik címmel közölt cikket szerdán Orbán Viktor bécsi látogatásáról.
A szerző, Michaela Seiser kifejtette: Orbán Viktor bécsi látogatását "beárnyékolta" két vitás ügy. Az egyik a termőföldhasználatot szabályozó új törvénytervezet, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a külföldieket, akik "strómanok révén szereztek földet". A törvény továbbá "visszamenőleges hatályú" lehet, és kártérítés nélküli kisajátítást is kilátásba helyezhet, ami érintheti "legalábbis" azokat külföldieket, akik természetvédelmi területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.
A nukleáris energia alkalmazását elutasító Ausztria másik vitás ügye Magyarországgal a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása - írta Seiser, megjegyezve, hogy Ausztria a határaihoz közel fekvő atomerőművek miatt Németországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Szlovéniával is került már konfliktusba.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 5.  yyyyyyyy | 2012.06.15 06:51:02 Moderálást kérek 
Amikor Szőcs Géza táskájában hurcibálta Nyirő József hamvait azt gondoltam, hogy ezt nehezen lehet alulmúlni, írja az Egyenlítő blog. Láthatóan a székelyeket se győzte meg túlzottan Kövér László és Szőcs székelyudvarhelyi akciója: a Kövér által támogatott Szász Jenő most vasárnap csúfosan elbukott a városi polgármester-választáson. Szász Jenő pártja is leszerepelt: az erdélyiek döntő többsége arra az RMDSZ-re szavazott, amely politikai eseménynek minősítette az újratemetési akciót és távol maradt tőle.
.
A Fidesz azonban bebizonyította, hogy tud még ennél is ízléstelenebb lenni. A csepeli önkormányzat nevében ugyanis Németh Szilárd polgármester-országgyűlési képviselő mindenkit szeretettel vár egy Nyirő estre, amelyet a Radnóti Miklós Művelődési Házban tartanak. Tehát a nyilas parlamenti képviselő Nyirőről, az 1944-ben zsidó származása miatt meggyilkolt költőről elnevezett intézményben emlékeznek meg. Fontos tudni: Radnótit nem valami keretlegényi túlkapás során ölték meg. Alezredes parancsra a magyar királyi honvédség őrmestere intézte Radnóti és társai kivégzését ki 1944. november 4-én. A magyar királyi honvédség akkor már Szálasi Ferenc nemzetvezetőt szolgálta. A Szálasi-féle nyilas parlamentnek pedig Nyirő is részese volt. Nyirő olyannyira hő volt Szálasihoz, hogy Sopronba majd a Német Birodalomba is együtt ment a nyilas-kormányzattal. Nyirő egyébként Hitler propaganda-miniszteréről is a következőket írta: “A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!" (Goebbels egyébként öngyilkossága előtt saját gyermekeit ciánnal mérgezte meg).
.
Tehát a csepeli önkormányzat úgy gondolja, hogy erről a náci-éltető, nyilas íróról a náci-eszmék jegyében meggyilkolt Radnótiról elnevezett művelődési házban a legmegfelelőbb megemlékezni. Mondhatnám, hogy akasztott ember házában nem illik kötelet emlegetni, de ez valahol sokkal súlyosabb. Egyszerűen nem találok szavakat, amivel a döbbenetem és dühömet ki tudnám fejezni: hogy lehet így egy meggyilkolt ember emlékét meggyalázni?
.
(Ehhez a műsorhoz képest kedélyes idiotizmus, hogy a Németh Szilárd az önkormányzat a hivatalos honlapjára januárban egy Orbán Viktorért szóló áldóimát tett ki. A polgármester az imát – nem meglepő módon – egy Wass Albert megemlékezésen hallott. Egyébként nehezen érthető, hogy a Fidesz miért a nyilas-szimpatizáns erdélyi írókkal Nyirővel és Wassal szimpatizál, amikor Dsida Jenő és Tamási Áron emlékét is ápolhatná. Az Ábel-trilógia zseniális írója Tamási Áron egyébként próbálta zsidó feleségét és szomszédját is óvni, később a nyilasok az Andrássy út 60-ba is bevitték).
.
Ráadásul Radnóti maga is pontosan tisztában volt Nyirő náci szellemiségével. Radnóti rossz érzésekkel írt arról, hogy Nyirő a magyar írók képviselőjeként Hitlert éltette Németországban. Részlet Radnóti naplójából:
.
1941. nov. 3. Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki „reprezentálta” hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. „A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: ’Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!"
.
Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm… Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve [halina kötésben] sem…
.
Radnóti Mikós: Napló. Magvető, 1989, részlet, 197. oldal [Nyirő munkáit abban az időben halinába kötve adták ki, a naplórészlet megtalálását pausz-as-koepkoedoe mikrobloggernek köszönjük].
.
Nyirő a hazáját képviselve Hitlert éltette. Radnóti pedig két Munkaszolgálat után, írta meg a Nem tudhatom… című versét, amely sokak számára (és számomra is) a legszebb vers a hazaszeretetről.
.
Radnótit a vers megírása után Horthy Magyarországa kényszermunkára adta a Német Birodalom számára, amely szerbiai rézbányában és vasútépítésen dolgoztatta a költőt. Kevesen tudják, de a szerbiai Lager Haidenauban Radnóti a munkaszolgálatosok kulturális műsorában ezzel a versével jelentkezett. A Nem tudhatom…-ot szavalta el rabtársainak, akik a műsor végén megkérték: ezt a verset mondja el újra, mert „az a szívünkhöz szólt, a mi akkori érzéseinket fejezte ki”.
.
Az ügyet már csak Radnóti Miklós utolsó verssoraival kommentálnám, amelyet a halála előtt négy nappal írt.
.
Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. – Így végzed hát te is, -
súgtam magamnak, – csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. -
Der springt noch auf, – hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.
.
Szentkirályszabadja, 1944. október 31.
 4.  ezt nem értem | 2012.06.14 16:20:09 Moderálást kérek 
3.
Egyszer szánja el magát, és a félig magyar T. Sakmyster
és a teljesen magyartalan P. Lendvai helyett olvasson
Turbucz Dávid történész Horthyval kapcsolatos tényeket.
 3.  Ági | 2012.06.13 21:27:31 Moderálást kérek 
szabojgy,erre gondoltál ??Nincs ezzel semmi baj !

Thomas Sakmyster amerikai történész találóan nevezte Horthy Miklóst „az antikommunizmus, az antiszemitizmus és a szélsőséges nacionalizmus foglalatának”, írta az ausztriai író, publicista a liberális osztrák napilapban. A szomszédos országokban a revizionizmus jelképeként joggal vitatott megítélésű Horthy – áll a cikkben – Orbán Viktor Magyarországában új tiszteletnek örvend: emlékműveket állítanak neki, tereket és utcákat neveznek el róla és emléktáblákat avatnak.
.
„Az igazi veszély azonban a Horthy-korszak szellemiségének részben lopakodó, részben nyilvánvaló rehabilitációja”, állapítja meg a szerző. Szimbolikus jelentőségű lépések – fogalmazott – egy *** író tervezett romániai újratemetésének operettszerű körülményei és három antiszemita, nacionalista és másodrangú író műveinek kötelező olvasmánnyá nyilvánítása.
.
Fideszes politikusok közvetlen beavatkozása a szomszédos országok választási kampányába, legutóbb Kövér László részéről – írta Paul Lendvai – nem csak a magyar kisebbség megosztásához és politikai képviseletük gyengüléséhez vezet, hanem veszélyes feszültségekhez is a saját nacionalistáik által szorongatott kormányokkal.
 2.  ezt nem értem | 2012.06.13 21:21:27 Moderálást kérek 
1.
Csak annyira, mint az egész személyisége.
 1.  szabojgy | 2012.06.13 21:14:43 Moderálást kérek 
Akkor most mi a helyzet Lendvai úr kommentárjaival Mo.-ról, Hitelesek vagy nem?
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 96077 Action 1CS Fix Fali konzol, 200x200
2 590 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
Szikrázó ezüst
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Feng Shui: A gyerekek báguá-zónája
A báguá közepétől jobbra található a gyerekek zónája, egyébként pontosan a családzónával szemközt.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
"Stílusos" mini apartman
Az adott tér legtökéletesebb kihasználását láthatjuk a képeken.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista