2020. július 4., szombat - Ulrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Haza és Haladás - Bajnai: átlátható, hatékony és méltányos szociálpolitika kell
2012.03.29. 18:29  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Haza és Haladás - Bajnai: átlátható, hatékony és méltányos szociálpolitika kellBajnai Gordon szerint hatékony, átlátható, de szolidáris és méltányos támogatásokra van szükség a szociálpolitikában.

A volt miniszterelnök az általa létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány nemzetközi konferenciáját lezárva csütörtökön Budapesten elmondta: noha ez a közbizalom alapja a társadalompolitikában, Magyarországon e szempontok egyre kevésbé érvényesülnek. Véleménye szerint a hatékonyság és az átláthatóság érvényre juttatása a támogatáspolitikában az elmúlt két évtizedben szinte egyáltalán nem sikerült, mígnem az elmúlt két évben a szolidaritás elve is megkérdőjeleződött.
A rendezvényen - ahol az alapítványnak a segélyezési rendszer átalakítására és a mélyszegénység csökkentésére irányuló javaslatait vitatták meg szakértők, politikusok - Bajnai Gordon hangsúlyozta: nem lehet az összes szociális támogatást feltételekhez, együttműködéshez kötni, mindig lesznek, akik az állam támogatására szorulnak, és egy jóravaló társadalomnak "kutyakötelessége gondoskodni róluk". Két dolog azonban elvárható a támogatottaktól: hogy éljenek a nekik felkínált lehetőségekkel, és mindent tegyenek meg azért, hogy legalább gyermekeikre ne örökítsék át nehéz sorsukat - jelentette ki.
Beszélt arról is, hogy a válság először nem a szegényeket, hanem az elmúlt évtizedekben megkapaszkodó, az olcsó hitelek előnyeit is élvező alsó középosztályt "ütötte meg", a megszorítások 2006 óta egymást követő hullámai azonban a társadalom legszegényebb rétegeit is elérték.
A volt kormányfő, aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt, kifejtette: rengeteg potenciális vesztese van a jelenlegi társadalmi folyamatoknak, változtatás nélkül pedig tömegek lecsúszásától kell tartani. A jó kormányzás egyik kulcsfeladata ezért szerinte a veszélyben lévő alsó középosztály helyzetének stabilizálása azért, hogy ne csússzanak le, és a szegénység "még elviselhető" szinten maradjon. Ezt azzal is indokolta, hogy a forradalmakat nem a szegények, hanem a csalódottak csinálják.
Bajnai Gordon kiemelte, hogy a szegénység leküzdését az a két szélsőséges közvélekedés hátráltatja, amely pusztán áldozatként tekint a szegényekre, illetve amely bűnösnek, érdemtelennek tartja őket. Hozzátette, az utóbbi álláspontot vallókon túl megjelentek azok a "politikai hullarablók" is, akik rasszizmusba csomagolják a szegényekről alkotott véleményüket, és így próbálnak népszerűséget szerezni. Mint mondta, először tőlük kell elhatárolódni, és csak ezután lehet hidat verni az említett két nézőpont részigazságai között.
A politikus ezzel összefüggésben azt javasolta, meg kell vizsgálni, élete mely pontján válik valaki áldozatból érdemtelenné, meddig tart a szülők felelőssége és hol kezdődik az állam vagy az egyén hibája.
Azt is mondta: számolni kell azzal, hogy akiket a lecsúszás veszélye fenyeget, ellenségesen viszonyulnak azokhoz, akiket az állam a szolidaritás elve alapján támogat. De véleménye szerint aki a szívével nem látja be, annak az "eszével vagy a zsebével" kell belátnia, hogy ha nem történik fordulat, nem dolgoznak többen, Magyarország működése középtávon fenntarthatatlanná válik, mert nem lesz, aki elegendő adót és nyugdíjjárulékot fizessen.
A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt pártoktól független szellemi műhelyként Bajnai Gordon hozta létre a kormányfői székből való távozása után azzal a céllal, hogy szakpolitikai javaslatokkal javítsák a mindenkori kormányzat munkáját. Az alapítvány évente egy-két átfogó szakpolitikai javaslatcsomagot készít, ezek közül az elsőt egy hete hozták nyilvánosságra, ennek megvitatásáról szólt a mostani konferencia.
A kuratórium elnöke Schmidt-Hegedüs Dóra, aki Bajnai Gordon miniszterelnöki kabinetfőnöke volt, a felügyelőbizottság elnöke pedig Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 3.  szép | 2012.03.30 15:49:06 Moderálást kérek 
érdemes megnézni:

http://www.youtube.com/watch?v=vEp6_3VxXH4
 2.  Munkahely kell!!!! | 2012.03.30 12:38:37 Moderálást kérek 
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
 1.  NEM | 2012.03.29 22:28:23 Moderálást kérek 
"Bajnai: átlátható, hatékony és méltányos szociálpolitika kell"

Neeeeeem, kedves Bajnai úr, MUNKAHELYEK KELLENEK!
MUNKAHELYEK, EMBERHEZ MÉLTÓ FIZETÉSEK ÉS AKKOR NEM LESZ PROBLÉMA.
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 108723 5CS Full Motion Fali konzol, 100x100
8 990 Ft
SAMSUNG UE55KU6400 138 cm Ultra HD LED TV
249 800 Ft
 
Divat
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
Szikrázó ezüst
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Feng Shui: A gyerekek báguá-zónája
A báguá közepétől jobbra található a gyerekek zónája, egyébként pontosan a családzónával szemközt.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
"Stílusos" mini apartman
Az adott tér legtökéletesebb kihasználását láthatjuk a képeken.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista