2020. július 13., hétfő - Jenő
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Lázár: március 26-án folytatódnak az ötpárti egyeztetések
2012.03.12. 17:20  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Lázár: március 26-án folytatódnak az ötpárti egyeztetésekMárcius 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról, és a kampányfinanszírozásról - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a hétfőn a Parlamentben tartott megbeszélés után, amelyen az MSZP és az LMP nem képviseltette magát.

Lázár János újságírók előtt jelezte: az a cél, hogy júniusig beterjesszenek e három kérdésben szabályozási javaslatot, amelyeket leghamarabb szeptemberben fogadhat el az Országgyűlés.
Emlékeztetett: a Fidesznek az a véleménye, hogy olcsó, átlátható, és jól szabályozott kampányra van szükség Magyarországon, és ennek érdekében kezdeményezéssel éltek a kampányfinanszírozás, a kampány lefolytatásának, és eszközeinek újraszabályozásra érdekében.
A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: bár a hétfői egyeztetésen az MSZP és az LMP nem vett részt, de a következő megbeszélésekre várják képviselőiket.
Lázár János azt mondta, hogy március 26-ig a Fidesz javaslatot tesz, milyen kérdéseket kell szabályozni, milyen részletkérdések merülhetnek fel a fenti három témában. Ezeket a kezdeményezéseiket megküldik az MSZP-nek és az LMP-nek is, különös tekintettel arra, hogy a két párt kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatai közül több, a  Fidesz és - értékelése szerint - más pártok számára is elfogadhatóak.    
Ha az MSZP és az LMP akar érdemi egyeztetést, akar új szabályt a kampányfinanszírozásról, itt a lehetőség - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.
Kérdésre válaszolva elmondta: az Állami Számvevőszék több esetben észrevételt tett a párttörvény pontosítására és a kampányfinanszírozás ellenőrzésének a pontosítására. A pártok vonatkozásában még transzparensebb, még átláthatóbb finanszírozásra van szükség két választási időszak között is - szögezte le, hozzátéve: a magyar párttörvény jelenlegi formájában a nemzetközi gyakorlatnak megfelel.
Lázár János szerint a pártok támogatásának szabályait kell szigorítani, a nyilvánosságnak kell nagyobb teret engedni, és az ÁSZ ellenőrző szerepét kell erősíteni. A Fideszben felmerült, hogy például a könyvelési, könyvvezetési szabályokat kell szigorítani, és akár könyvvizsgáló kötelező alkalmazására lehetőséget kell biztosítani a pártok számára, illetve azt kötelezővé kell tenni.
Kampányfinanszírozás esetében a nemzetközi és a hazai tapasztalatokat figyelembe véve a Fidesz minden olyan kezdeményezést támogat, amely ezt két módon tenné lehetővé - mondta. Az egyik a választópolgárok általi támogatást jelenti a teljes nyilvánosság elve mellett, a másik az állami támogatás növelése lenne annak érdekében, hogy minden párt egyenlő eséllyel indulhasson a választásokon.
Felmerül a kampányidőszak rövidítésének kérdése, hogy milyen eszközök és milyen feltételek mellett használhatóak, és milyen szerepe lehet a kereskedelmi és közszektornak a kampány lebonyolításában. Ezeket a témákat javasolják, de ezenfelül is minden téma iránt nyitottak - jelezte.
Lázár János további kérdés kapcsán reményét fejezte ki, hogy az MSZP és az LMP saját javaslatát komolyan veszi. Mint mondta: megérti, hogy a két pártnak pártpolitikai szempontból nem érdeke, hogy most megállapodás szülessen, de eddig azt hallotta, hogy a magyar demokrácia egyik legfontosabb kérdése a kampányfinanszírozás rendbe tétele. Most itt az alkalom, a Fidesz elszánta magát, az ellenzéki pártoknak ezzel a lehetőséggel élni kellene, főleg, hogy javaslataikról érdemben hajlandóak egyeztetni - jegyezte meg.
Ha nem fogadják el a kinyújtott kezet az egy kicsit nehezebb helyzet, de ezen nem szándékozunk megsértődni - fogalmazott, és megjegyezte: reméli egy idő után megunják, és eljönnek.
Lázár János szerint az MSZP és az LMP javaslatai beépülnek, és gerincét fogják képezni majd a szabályozásnak.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
ECG XMS 144 U Mikrohifi
17 489 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Hanneli farmerban durvul
Tusvarázs
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista