2020. március 28., szombat - Gedeon
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Navracsics Tibor: legyen az állam az üzleti szféra stratégiai szövetségese
2012.02.04. 12:36  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Navracsics Tibor: legyen az állam az üzleti szféra stratégiai szövetségeseAz állam az üzleti szféra stratégiai szövetségese kell hogy legyen, a kormányzati politikának pedig mindig a közjót kell szolgálnia - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Wekerle Sándor tudományos emlékkonferencián szombaton Budapesten.

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rendezvényén a kormányfő helyettese A jó állam című előadásában kiemelte: a magyar állam akkor végzi jól a dolgát, ha a közjó, és nem a magánérdek szolgálatában áll, és ha a gazdaság számára megteremti a stabilitást, a növekedés feltételét. A közjó két alappillére a verseny és a szolidaritás, utóbbi nélkül "szétesik a társadalom" - tette hozzá.
Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra: törekvésük, hogy minél hamarabb lássák az állampolgárok: a kormány az egész nemzet közjavát szolgálja. Ehhez hozzátartoznak a közjóról szóló viták kormány és ellenzék között, amelyeket azért kell folytatni, hogy "a legjobb megoldást megtaláljuk".
A polgári kormány további célja a stabilitás, amelynek megteremtéséhez erős államra van szükség, hogy be tudják tartatni a társadalmi és jogi normákat. Szólt arról, hogy a jogrendszert az elmúlt másfél évben egyebek mellett a magyar gazdaság versenyképessé tételének érdekében kellett átalakítani.
A kormányfő-helyettes hangsúlyozta: a tehetségesek pályafutását akadálymentesíteni kell, s azoknak, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudják érvényesíteni tehetségüket, mihamarabb meg kell teremteni erre a lehetőséget. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a köznevelési törvény deklarált célja a felzárkóztatás.
A Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programról elmondta: célul tűzték ki, hogy az állam "kifelé a lehető legegyszerűbb legyen, befelé a leghatékonyabb, akármilyen nagy átalakítással is jár". Megemlítette, hogy 649-ről 318-ra csökkentette a kormány az államigazgatási intézmények a számát.
Az eredmények között említette, hogy a megyei kormányablakoknál a megyei jogú városokban az egyablakos ügyintézésnek köszönhetően már 60 ügytípusban működik a rendszer, a kormányablakok számát a későbbiekben pedig 200-ra szeretnék bővíteni. Terveik szerint 228 közigazgatási eljárást egyszerűsítenek idén - tette hozzá.
Szólt arról is, hogy 2013-tól 168 járás lesz Magyarországon, illetve ezek megfelelőjeként 7 körzetet hoznak létre Budapesten. Előreláthatóan a legnagyobb lélekszámú a debreceni, a legkisebb a gönci járás lesz.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a járásszékhelyek nem lehetnek 30-40 kilométernél távolabb egyik településtől sem, céljuk tehát, hogy fél nap alatt mindenhol le lehessen bonyolítani az ügyintézést. Céljuk emellett az is, hogy ne maradjon olyan település, ahol a hét legalább egy napján ne lehessen ügyet intézni, ezt pedig mobilügyintézéssel szeretnék megoldani.
Navracsics Tibor közölte: a Kossuth téren, illetve a Batthyány tér környékén minél kevesebb épületben, minél koncentráltabban kell működniük a kormányzati negyed hivatalainak. Ennek megvalósítását az évenként frissülő intézmény- és feladatkataszter is segíti.
A jogalkotásról elmondta: "egyszerűbb, rövidebb törvényekre van szükség". Ennek megfelelően a keretszabályozást részesítik előnyben, a részleteket pedig kormányrendeleti és miniszteri rendeleti szinten szabályozzák.
A miniszterelnök-helyettes fontosnak nevezte a közszolgálati életpálya integritásának megteremtését, ami többek között azt jelenti, hogy "az államot szolgáló hivatásokat nem szabad egymástól kasztszerűen elválasztani", és lehessen átlépni egyik hivatásból a másikba; például egy rendőr megfelelő különbözeti vizsgák letétele után a későbbiekben végezhetne civil szolgálatot a közszférában. Ehhez az államigazgatási dolgozók képzési rendszerét kell átalakítani - mutatott rá.
Hozzáfűzte: a kormánytisztviselőknek új előmeneteli rendszert és munkakör-specifikus értékelési rendszert hoznak létre, idén pedig létrejön a kormánytisztviselői kar.
Az előadás után okleveleket adtak át a Wekerle Tudományos Pályázat helyezettjeinek.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 1.  xps | 2012.02.05 03:56:57 Moderálást kérek 
bla,bla.bla
 
 
 
 
Vásárlás
SONY CMT-SX7 Mikro HiFi rendszer
189 990 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Visszeres a lábad? Jobb odafigyelni rá
A visszér nem csak az idősek és főként a nők betegsége, már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista