2020. április 5., vasárnap - Vince
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Külföldi sajtó Magyarországról - Brit, német, osztrák és lengyel lapok a magyar gazdasági és politikai helyzetről
2012.01.16. 15:36  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
A Financial Times és Handelsblatt gazdasági napilapok hétfőn az Európai Bizottság és Magyarország kapcsolatának állását tekintették át, a Der Spiegel hírmagazin a gazdasági-politikai helyzetről közölt beszámolót. A Profil osztrák hetilap részletesen foglalkozott Magyarországgal, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap, illetve az Uwazam Rze lengyel hetilap az IMF és a magyar kormány tárgyalásai kapcsán közölt cikket.

A Financial Times forrásmegjelölés nélküli információja szerint - amely cikket a lap brüsszeli, budapesti és frankfurti tudósítói jegyeznek - az Európai Bizottság kedden hivatalosan értesítő levelet küld Budapestnek, amely vázolni fogja az bizottság kifogásait, és teljesítési határidőt szab Budapestnek, illetve ellenkező esetre jogi eljárást helyez kilátásba.
A Handelsblatt című üzleti lap Európa elveszíti a türelmét Magyarországgal szemben címmel közölt beszámolót. Stefan Menzel bécsi tudósító írásában kifejtette: a jegybankra vonatkozó törvény csak az utolsó csepp a pohárban. Az EB és Budapest viszonya régóta felhős, hiszen "Orbán újra és újra megsérti az EU-ban megszokott normákat".
A Der Spiegel című német hírmagazin Magyarország - Menetiránnyal szemben Európában címmel közölt beszámolót a magyar gazdasági, politikai helyzetről. Clemens Höges úgy vélte, hogy a "nacionalista" Orbán Viktor "pénze is elfogy, a gazdaság lebénul, a polgárok szenvednek". Höges összefoglalta az utóbbi hetek gazdasági folyamatait, majd kifejtette: az ország "igazi problémáját Orbán Viktornak hívják". A kibontakozó nemzetközi "huzavona kockázatos játék", és "talán mindkét oldal blöfföl", hiszen Magyarország esetleges államcsődje súlyosan érintene európai bankokat".
Nyolcoldalas összeállítást, gazdasági rovatában pedig jegyzetet közölt Magyarországról a Profil című osztrák hetilap. Orbán Viktor "kifogy a pénzből", "autoriter projektjén" megjelentek az első repedések - írta bevezető írásának alcímében a magazin budapesti tudósítója, Gregor Mayer. A szerző felidézte az elmúlt hét eseményeit, és kifejtette véleményét, mely szerint a magyar miniszterelnök lerombolta a befektetők bizalmát, amely immár a szavazói egy részének is világos.
Az összeállításban a lap riportot közölt az Új Színház körüli vitáról, a Hősök, királyok, szentek című kiállításról, a romakérdésről és a civil szerveződésű tüntetésekről.
Prőhle Gergely a Külügyminisztérium helyettes államtitkára lapnak adott interjúban azt mondta, a kormány valóban teljesen átalakítja az országot, de nem azért, hogy a saját igényeihez alakítsa, hanem mert a régi rendszer "egyszerűen nem működött". A tudósító kérdésére, hogy igazságtalanul bánnak-e Magyarországgal, úgy válaszolt, nem nevezné ezt igazán igazságtalanságnak, sokkal inkább aránytalanságnak.
Heller Ágnes többek között annak a véleményének adott hangot a lapban, hogy a január másodikai, Operaház előtti tüntetéssel megszűnt a "nagymértékű apátia" Magyarországon.
Otmar Lahodynsky a Magyarországon tevékenykedő osztrák vállalatokról szóló jegyzetében azt írta, hogy a Raiffeisen elemzői valószínűtlennek tartják, hogy államcsőd következne be. A helyzet nem örvendetes, de messze nem olyan fenyegető, mint ahogy azt most jellemzik - mondta a lapnak Gunter Deuber elemző.
A Profil gazdasági rovatában megjelent kommentárjában Franz C. Bauer többek között arról írt, hogy a rögzített árfolyamon való hiteltörlesztés több százmillió eurójába kerül az osztrák bankoknak. Másrészről Magyarország "kiesése" - írta - még többe kerülne az osztrák pénzügyi vállalkozásoknak.
A Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilapban Jacek Zakowski a "Vége az egyenlőség mítoszának" című cikkében erősen bírálta a magyar miniszterelnököt. Ennek ellenére azt hangsúlyozza, hogy a Magyarországra irányuló keményebb retorika és politika bizonyíték a fiatal és kisebb demokráciák hátrányos megkülönböztetésére. Hangsúlyozza, hogy az egyes országok közti különbségek mindig is léteztek, de most már "nyíltan kimondták, és még intézményesítették is őket". Szerinte a magyar médiatörvény "nem szabadságellenesebb annál, amit Sarkozy tett a francia köztelevízióval, és korábban Berlusconi az olasz médiával". Az MNB helyzetét az angol és az amerikai bankok kormányfüggőségéhez hasonlítja.
Igor Janke az Uwazam Rze konzervatív hetilapban a "Mi lesz Magyarország szuverenitásával?" címmel közölt írásában a magyar kormány és az IMF döntéseit elemezte. Véleménye szerint érthető, hogy a magyar kormányfő "nem akarta, hogy egy külső intézmény szabja meg egy független államnak, milyen szabályok szerint reformálja meg gazdaságát". Janke az IMF elvárásait "nehezen elfogadhatóknak" nevezi. Szerinte az IMF eljárása azt példázza, hogyan "szegik meg manapság a nemzetközi intézmények egy ország szuverenitását". Azt is kiemeli, hogy mindez "a mai sztenderdek szerint - a demokrácia szellemében történik".


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Meliconi RC HOLDER Távirányító tartó
2 990 Ft
Hama 118668 Fix fali konzol XL, Fekete, 400x400
4 190 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista