2020. április 5., vasárnap - Vince
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Magyar megfigyelő: a kazah parlamenti választás demokrácia szintje alatta maradt a nemzetközi emberjogi normáknak
2012.01.16. 15:43  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
A kazah parlamenti választás demokrácia szintje alatta maardt el az ország EBESZ-vállalásainak és a főbb nemzetközi, emberjogi normáknak - nyilatkozta az MTI-nek Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) választási megfigyelői küldöttségének magyar vezetője hétfőn Asztanából.

A Kazahsztánban vasárnap tartott választásokon szerzett  tapasztalatokról beszámolva elmondta: annak ellenére, hogy a kazah kormányzat célkitűzése szerint hosszú idő után először a többpárti választások nem egypárti parlamenttel végződnek, az, hogy az előzetes eredmények alapján még mindig alkotmányos többséggel a Nurszultan Nazarbajev elnök vezette Nur Otan kormánypárt került be a törvényhozásba, és a hét százalékos parlamenti küszöböt pedig két másik párt éppen hogy túllépte, nem jelenti azt, hogy a választások demokratikusak voltak. A valóban ellenzéki szociáldemokraták kimaradtak a parlamentből. Ráadásul sokkal kevesebb szavazatot kaptak, mint bármikor.
Haraszti Miklós a pluralizmus nagyon súlyos megkurtításának minősítette, hogy a választást megelőzően a kazah hatóságok több pártot nem regisztráltak technikai indokokkal, egyet pedig hat hónapra felfüggesztettek, így egyben kizárták a választáson való részvételből. Utóbbi a valóban kommunista eszméket valló párt, a másik,amely bejutott a parlamentbe, Nazarbajevhez hűnek mindősül- jegyezte meg.
Azt is kifogásolta az EBESZ megfigyelő küldöttség magyar vezetője, hogy a magát zöld pártként meghatározó Ruhanyijátot a választás alatt zárták ki.     
A Haraszti Miklós szerint a szociáldemokraták vezetőjét az adóhivatal jelentése alapján, adóhátralék címén zárták ki a jelölőlistáról.
Az EBESZ képviselője azt is nehezményezte, hogy a választási kampány során a kazah médiában semmiféle pluralizmus nem valósult meg. A pártok csak akkor jelennek meg a sajtóban, ha elindul a kampány,de csak fizetett hirdetésekkel, vagy eseményekről szóló tudósításban. Egyetlen televíziós vita volt csupán, kevesebb, mint a korábbi választásokon.
Haraszti kitért arra is, hogy a nyugat-kazahsztáni Zsanaozenben december rendkívüli állapotot vezettek be, ami a város teljes lezárását jelentette, így bár megtartották ott is a választást, de kampány nem folyhatott a városban, a gyülekezési és szólásszabadság nem érvényesült.
Az EBESZ hosszú távú megfigyelőinek vezetője az vasárnapi közvélemény-kutatási adatokkal kapcsolatosan furcsállta, hogy a leszavazott kazah választók megkérdezését követően kapott adatok szinte hajszálpontosan megegyeztek a hétfői előzetes választási eredményekkel.
Haraszti Miklós egy kazah iskolában jelen volt a szavazatok számlálásánál és maga is látta, hogy az urnák lezárását követően nem azt összesítették, mennyi szavazólapot vesznek ki az urnákból, hanem azt, hogy mennyit adtak ki. Az urnazárás és a szavazatszámlálás megbízhatatlanságáról nagyon sok EBESZ-megfigyelő tett jelentést - fűzte hozzá a magyar szakember. Számos esetben tapasztalták azt a nemzetközi a megfigyelők, hogy nyitáskor egy tömegben estek ki a valószínűsíthetően hamisított szavazólapok. Ezt hívják szaknyelven "urnatömésnek".
A demokratikus választásokat garantáló egyetlen elemben sem történt előrelépés Kazahsztánban - nyilatkozta a vasárnapi választásokról Haraszti Miklós az MTI-nek.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS FX10/12 Mini HiFi rendszer
44 990 Ft
SONY KD-49XD8099B 123 cm Ultra HD 4K LED TV
369 950 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista