2020. április 5., vasárnap - Vince
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Londoni elemzők: erősítő lépések nélkül az EFSF "AAA"-ja is veszélybe kerülhet
2012.01.16. 17:18  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Erősítő lépések nélkül az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" besorolása is veszélybe kerülhet, miután a Standard & Poor's a hétvégén megvonta két garanciavállaló eurótagállam "AAA" szuverén besorolását - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az S&P összesen kilenc valutauniós tagország államadós-besorolását rontotta, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. A hitelminősítő megvonta az "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától is, így Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) fejlett térségi közgazdászai befektetők számára összeállított hétfői elemzésükben kimutatták, hogy az EFSF-kötelezettségekre vállalt tagállami garanciák értéke 780 milliárd euró, a kedvezményezett országok garanciavállalását nem számítva pedig 726 milliárd euró.
A Standard & Poor's által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az "AAA" osztályzatú eurótagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját "AAA" besorolását. Ezért kapott az EFSF - amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró - "AAA" minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.
Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az "AAA" kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant - áll a Bank of America-Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.
A ház szerint ebben a helyzetben ahhoz, hogy az EFSF megőrizhesse alacsony hitelpiaci finanszírozási költséget jelentő saját "AAA" besorolását, vagy a teljes garanciavállalási kötelezettséget kell megemelni 780 milliárd euróról hozzávetőleg 1260 milliárd euróra, vagy 270 milliárd euróra kell csökkenteni a kihelyezési kapacitást (hozzávetőleg ez felelne meg ugyanis a 37 százalékos "AAA"-kategóriás garanciavállalásnak a nem EFSF-kedvezményezett országok teljes, 726 milliárd eurós garanciavállalási halmazán belül).
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek véleménye szerint az első opció "politikailag nem életképes", ezért az eurótagállamok vagy csökkentik az EFSF kapacitását, vagy elfogadják e stabilitási eszköz adósbesorolásának leminősítését.
Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics elemzői hétfői helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a leminősítés "nem derült égből villámcsapásként" érkezett, és a görög mentőcsomagot is korai lenne még leírni, annak ellenére, hogy a feltételekről folyó tárgyalások a múlt héten félbeszakadtak, e fejlemények is azonban jelzik, hogy az euróövezeti válság "messze van bármiféle megoldástól".
A Capital Economics közgazdászai közölték: változatlanul azon a nézeten vannak, hogy a valutaunió felbomlása "valamilyen korlátozott formában, valószínűleg Görögország távozásával" még az idén megkezdődik, és ennek súlyos gazdasági-pénzügyi következményei lesznek az euróövezetre, valamint a világgazdaság egészére.
Mivel Görögországnak márciusban jelentős kötvényadósságai járnak le, növekedett az a kockázat, hogy e folyamat az idei évnek "inkább korábbi, semmint későbbi szakaszában elindul" - áll a Capital Economics hétfői londoni előrejelzésében.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 96077 Action 1CS Fix Fali konzol, 200x200
2 590 Ft
Smart Tech LE-5566UDS 140 cm Smart Ultra HD 4K LED TV
199 900 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista