2020. május 26., kedd - Fülöp
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
MSZP: példátlan a Magyarországgal szembeni bírálatok erőssége
2012.01.16. 12:14  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
MSZP: példátlan a Magyarországgal szembeni bírálatok erősségeAz MSZP alelnöke szerint az Európai Unió történetében még nem volt példa arra, hogy egy kabinet olyan erős bírálatokat kapjon, mint Orbán Viktor kormánya.

Kovács László korábbi külügyminiszter és uniós biztos hétfőn a pártja által szervezett sajtóbeszélgetésen azt mondta: a Magyarországgal szembeni aggályok súlyosabbak, mint az ezredfordulón Ausztriával szemben megfogalmazottak. Ennek oka, hogy amíg akkor Jörg Haider szélsőjobboldali Szabadságpártjának koalíciós részvételét kifogásolta az EU, az osztrák kormány döntéseit azonban nem, az Orbán-kormány "provokatív módon" sérti meg az uniós értékeket, számos intézkedése ellentétes a közösségi joggal és szabályokkal - tette hozzá.
Az MSZP-s politikus azt hangsúlyozta, a brüsszeli bírálatok szerteágazók: sérelmezik a demokrácia, a jogállamiság "lebontását", a bírói függetlenség és a sajtószabadság korlátozását, a különadók bevezetésének körülményeit, illetve hogy a magyar kormány "szembefordult az integrációval" és visszautasítja az uniós kifogásokat.
Véleménye szerint a Magyarországgal szembeni kritikus hangok azért is erősödtek fel, mert Brüsszelben tartanak attól, hogy a magyar kormány "rossz példa" lesz más tagállamoknak arra, hogy vélt érdekeiket a közösségi szabályok ellenében próbálják érvényesíteni. Kovács László azt mondta: a kabinet magatartása, kiszámíthatatlansága a demokrácia és az integráció hívei mellett a gazdasági-pénzügyi köröket is "irritálja", ez utóbbi miatt azonban nem indulnának eljárások az országgal szemben.
A szocialista párt alelnöke úgy vélte, hogy a jegybanktörvény módosítása biztosan az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott hiteltárgyalások megkezdésének feltétele lesz, de elképzelhető, hogy az Európai Bizottság a bírók nyugdíjazásával kapcsolatos, illetve az adatvédelmi biztos mandátumának megszűnését okozó jogszabályok megváltoztatását is előfeltételként szabja, és minden esetben kötelezettségszegési eljárást is indíthat, bár ez a nemzeti bank függetlenségének megsértése miatt a legvalószínűbb.
Arra is kitért, hogy az uniós vizsgálatok elhúzódhatnak, mivel a kormány korábban "gyerekes trükkökkel" élve nem a végül benyújtott és elfogadott törvények szövegét küldte el Brüsszelnek, így a bizottság most igyekszik feltárni az Orbán-kormány szándékait például a jegybankkal kapcsolatban.
Ezzel összefüggésben Kovács László arról is beszélt, hiába állítja a kormány, hogy az Európai Központi Bank tizenöt kifogása közül tizenhármat figyelembe vett az MNB-törvény módosításakor. Ezt azzal a példával illusztrálta, hogy ha egy magasugróversenyen 215 centiméteren van a léc, egy 213 centis ugrás nem elég a sikeres kísérlethez.
A hiteltárgyalásokról szólva azt is kifejtette, hogy a magyar delegációt vezető Fellegi Tamásnak előbb az Európai Bizottsággal kellett volna egyeztetnie, és csak ezután Washingtonba utazni a valutaalaphoz, ahol így semmilyen eredményt nem érhetett el.
A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásról a korábbi adóügyi biztos úgy foglalt állást: el kell választani a jogi aggályoktól, ám valóban tovább rontja a rólunk alkotott összképet, hogy miközben négy országgal szemben megszüntette az eljárást, a hiány leszorítására hozott magyarországi intézkedéseket elégtelennek, illetve fenntarthatatlannak találta az Európai Bizottság.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Meliconi RC HOLDER Távirányító tartó
2 990 Ft
PANASONIC TX-32DS600E 80 cm Smart Full HD LED TV
112 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista