2020. július 7., kedd - Appolónia
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Pécsi MSZP: ne adjanak több haladékot a Zsolnay tőkeemelésére!
2012.01.04. 13:30  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Az MSZP pécsi szervezete arra szólította fel a város polgármesterét, a helyi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt., valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatóját szerdán, hogy ne adjanak újabb haladékot a KÖZGÉP Zrt.-nek a porcelángyár tőkeemelésére.

A párt helyi szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében arra is felszólította Páva Zsolt (Fidesz) polgármestert, Barna Bélát, a vagyonkezelő és Péterné Marosy Katalint, a porcelángyár vezetőjét, hogy "azonnali hatállyal tegyék meg a szükséges jogi lépéseket és viselkedjenek olyan felelős vezetőkként, akik a pécsiek érdekeit és nem a fizetni nem akaró befektetőét képviselik".
Kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, maguk kezdeményezik az ügy jogi vizsgálatát. "A munkahelyek megtartása nemcsak Páva Zsoltnak, hanem minden pécsinek fontos, egy esetleges újabb haladék és a szerződésben foglalt jogi lépések megtételének elmulasztása azonban véleményünk szerint már átlépi a törvényesség határát" - írták.
A Pécsi Újság internetes hírportál és az Új Dunántúli Napló szerdán adott hírt arról, hogy a Zsolnay kisebbségi tulajdonosa, a KÖZGÉP érdekeltségébe tartozó Manufaktúra-Befektető Kft. (M-B) a múlt év végi határidőre nem hajtotta végre a vállalt, félmilliárd forintos tőkeemelést a nagy múltú porcelánmanufaktúrában.
A Pécsi Újság emlékeztetett arra, hogy az M-B Kft.-t tavaly májusban vásárolta meg a KÖZGÉP Zrt. Jászai Gellérttől, és azt ígérte, 2011 végéig tőkét emel, s ezzel is versenyképesebbé teszi a gyárat a nemzetközi piacon. Kilátásba helyezte a dísztárgymegrendelések növelését, és azt is, hogy építőipari és magasépítési projektekkel látja el a manufaktúrát a gyártókapacitás ideális kihasználása érdekében.
"A társaság azzal fordult a városvezetéshez, hogy a szerződéses passzusokat magára nézve kötelezőnek tartva kéri, kapjon pótlólagos lehetőséget a tőkejuttatásra vonatkozó teljesítési határidőben" - mondta a Pécsi Újságnak Lovász István, Pécs jegyzője. Hozzátette: úgy tudja, a felek között még nincs megállapodás a póthatáridő tekintetében, de az összeg volumenének ismeretében nagyságrendileg három-hat hónapra lehet szükség.
Barna Béla, a Pécsi Újság cikkének frissített változatában azt nyilatkozta, hogy a KÖZGÉP egyéves haladékot kért a tőkeemelésre, de azt nem tudják elfogadni, a Pécs Holding egy "maximum három hónapos pénzügyi átütemezésben" lehet partner.
Az Új Dunántúli Napló szerdai számában azt írta, hogy a KÖZGÉP főként hitelből szeretett volna tőkét emelni a Zsolnayban, de első körben nem kapta meg az igényelt összeget. A megyei napilap úgy értesült: a kölcsön megszerzésére végül jó esélye kínálkozott a vállalatnak, de azt egyelőre nem vette fel.
Az MSZP pécsi szervezete közleményében utalt arra, hogy az M-B 2010 nyarán, a szocialisták szerint jóval névérték alatt jutott hozzá a Zsolnay 49 százalékos részvénycsomagjához, és megkapta a menedzsmentjogokat is úgy, hogy 5 millió forint letétet adott, a fennmaradó 225 millió forintos vételár megfizetését, valamint a félmilliárdos tőkeemelést pedig 2011. március végéig vállalta.
Az MSZP felidézte: bár Páva Zsolt akkor örömét fejezte ki, hogy egy tőkeerős cég veszi meg a gyárat, a társaság nem teljesített, majd haladékot kapott a városvezetéstől.
"Ez a haladék sem volt elég. Sebaj, megjelent az új haver, újabb haladékot kapva" - közölték a pécsi szocialisták, utalva arra, hogy az M-B később a KÖZGÉP tulajdonába került, amely egy újabb, 2011 végi határidőt megszabva ígérte a tőkepótlást.
A pártszervezet a témával kapcsolatban megjelent hírekre hivatkozva úgy vélte: mára kiderült, hogy "ez a haveri cég sem elég tőkeerős", mert nem emelte meg a Zsolnay gyár törzstőkéjét.
Megjegyezték, a KÖZGÉP a nyáron még a tavalyi eredményeivel dicsekedett. Azzal, hogy 2010-ben mintegy 45 milliárd forint nettó árbevétel mellett 2,3 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Az MSZP hozzáfűzte, hogy a társaság a közelmúltban a Mecsek-Dráva hulladékprojektben is milliárdos megrendeléshez jutott.
"Az M-B függetlenül tulajdonosa változásától, több mint másfél éve potom pénzért használja a Zsolnay gyárat - hiszen a menedzsmentjog az övé -, és közben nem teljesíti fizetési kötelezettségét. Az eredeti pályázat nem erről szólt" - olvasható az MSZP pécsi szervezetének közleményében.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
Vogels W52050 fali konzol
13 990 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Aromaterápia otthonunkban
Sokféle módon illatosíthatjuk lakásunkat a kiválasztott, kellemes illóolaj segítségével.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Finnországi mikro kabin: különleges építészeti megoldás
Robin Falck tervezte és építette ezt a Micro Cabin névre keresztelt fenomenális épületet.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista